Close

31/10/2012

Türkiye’nin ilk ve tek LED yarışmasında projeler Pelsan Aydınlatma sponsorluğunda parladı.

Pelsan Aydınlatma’nın ana sponsorluğunda gerçekleşen Üçüncü LED ve LED Aydınlatma Proje Yarışması’nın finalist projeleri geçtiğimiz Eylül ayında yarıştı. Üretim ve Ar&Ge çalışmalarının artmasına katkı sağlanmanın yanı sıra sektöre ilgi duyan üniversite öğrencileri ile sektör profesyonellerini bir araya getirmeyi amaç edinen yarışmaya; 19’u öğrenci, 13’ü profesyonel olmak üzere toplam 32 proje katıldı. Yapılan ilk değerlendirmenin ardından finale kalan toplam 15 proje, fuar boyunca Proje Sergisi’nde beğeniye sunuldu. Final gününde projeler, akademik kurul ve sanayi kurulu tarafından değerlendirildi. Sanayi kurulu başkanlığını Pelsan Aydınlatma Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Göğüş üstlendi.

Yarışmanın final gününde açılış konuşmasını yapan Pelsan Aydınlatma’nın Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yurdem Göğüş Çoruhlu: “Bu yıl üçüncüsü düzenlenen LED yarışmasına Pelsan Aydınlatma olarak elimizden geldiği ölçüde destek vermeye çalıştık. Aydınlatma tarihinde bir devrim olarak nitelendirilen ve enerji tasarrufu ile hayatımızın her aşamasına girmeye başlayan LED konusunda, bu tür farklılıklar yaratmaya çalışan tüm girişimleri desteklemenin borcumuz olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Aydınlatma pazarının enerji tasarrufu ve akıllı aydınlatmaya doğru hızla ilerlediğini belirten Göğüş, LED’in nitelikli kullananlar için iyi bir fırsat olduğunu, kötü ve bilinçsiz kullananların ise sektörün tüm paydaşları için risk oluşturduğunu söyledi ve fırsatları şöyle sıraladı: “Bugün gezegenimizin hiç olmadığı kadar enerji tasarrufuna ihtiyacı var. Aydınlatma ise enerji tasarrufu konusunda çok önemli bir oyuncu. Aydınlatma sektörünün bu konuda üzerine düşeni LED teknolojisi ile yapma şansı var. Aydınlatma, artık geçmişe göre gece karanlığını gündüzleştirme fonksiyonundan çok tasarım ve estetikle anılıyor. LED teknolojisi ile aydınlatmayı mimarinin önemli bir parçası haline getirme fırsatı kazanıyoruz. LED sayesinde ışıkla oyunlar oynayabiliyoruz. Sonsuz renk değiştirebiliyor, dim edebiliyor, senaryolar yaratıyoruz. LED, ışığın kontrolü anlamında bize çok büyük fırsatlar yaratıyor. “

Bu fırsatların yanında bu yeni buluşun aydınlatma sektöründe risk teşkil etmemesi için Pelsan Aydınlatma’nın aldığı önlemleri sıralayan Göğüş: “LED’in geleneksel aydınlatma aygıtlarına göre bileşenleri çok daha fazla. Aydınlatmacılar elektronikle, elektronik aydınlatmacılarla henüz tam anlamıyla yakınlaşmadığı için standartların oluşturulmasında çeşitli sıkıntılar yaşanıyor. Biz bu süreçte, çeşitli danışmanlıklar alarak Ar-Ge bölümünü yeniledik ve tasarım ekibi oluşturduk. Laboratuarlarımızı akredite olabileceğimiz şekilde yeniledik. Elektronik tesisi kurduk ve ilk prototiplerimizi ürettik. Mühendis kadromuzu elektronikçilerle genişlettik. Türkiye’nin yakın tarihte LED çöplüğüne dönme riski görünüyor ve endişeleniyoruz. Sahip olamadığımız estetik dürtülerden dolayı LED’in kullanımı abartılabiliyor. İstanbul’un tarihi silüeti, binaları mordan maviye kırmızıdan pembeye dönüyor. Biz proje departmanımızın ilke ve değerleri arasında yapılacak projenin yapısına, çevresine, tarihine, mimarisine uygun olması prensibini ilk sıraya koyuyoruz.” dedi.

Pelsan’ın 30. yılında yaptığı yeniliklerden örnekler veren Göğüş, sözlerine 1000 yıllık bir kültür mirası olan Gaziantep Kalesi’nin aydınlatmasını üstlendiklerini ve benzer sorumluluk projeleri için komisyonlar oluşturduklarını, yeni Ar-Ge bölümü ve laboratuarlar için üniversitelere ziyaretler düzenleyip akademisyenlerin fikirlerini aldıklarını ve üniversitelerin ilgili bölümleri ile çeşitli çalışmalar başlatıp ‘sanayi- akademi- öğrenci’ birlikteliğini sağlamaya çalıştıklarını ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir