Close

25/05/2017

Turkcell Genel Müdürlük Binası, Küçükyalı/Maltepe

Metin: Mustafa Akkaya
Fotoğraflar: Emre Dörter

Turkcell’in Leed Platinum sertifikasına sahip yeni Genel Müdürlük binası yaklaşık 37.500 m2’lik bir alana sahip. Küçükyalı’daki yer alan yapının iç mimari tasarımı Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından geliştirildi.

Aydınlatma tasarımının sadece kamuya açık alanlarda değil, ofis ortamlarında ofis çalışanlarının görsel konforunu etkileyecek bir unsur olarak ele alınması günümüzde aydınlatma tasarımına verilen değerin her geçen gün boyut kazanması açısından önemli. Aydınlatma artık lüks değil, bir ihtiyaç olarak görülmesi gereken, hem fonksiyonel yönü güçlü olan hem de estetiksel kaygıları doğru yöne çeken bir araç.

Çok geniş bir alanı kapsayan proje içerisinde, birden fazla hiyerarşik düzene hizmet eden mekânların bulunması, projenin bütününü düşünürken belirli farklılıklar da olsa aynı dil birliği içerisinde ele alınmasına dikkat çekiyor. Projede açık ofis alanlarının aydınlatma tasarımı ele alınırken sadece fonksiyonel koşullar değil, görsel konforun, mimarinin getirmiş olduğu tavan tasarımının durumu da dikkate alınarak değerlendirildi. Yarı açık dairesel tavan sistemi üzerine yapılmış olan çalışmalar, aydınlatma, akustik, yangın gibi konuların hepsine cevap verebilecek bir alt yapı oluşturdu. Diğer yandan bu çalışmalar, klasik lineer veya kare ofis aydınlatma sisteminin sınırlarını zorlayan ve tasarımın ekibini farklı noktalara yönlendiren bir tasarım kriteri oldu. Yapılan aydınlatma hesapları ve mock-uplar sonucunda tavan sistemine entegre bir çözüm ortaya çıktı. Bu sayede mikroprizmatik lensli özel üretim armatürler ile masa üzerlerinde 300 ile 500lx arasında ışık seviyeleri sağlandı.

Aydınlatma armatürlerinin tavan düzenindeki uygulanışlarında açık ofis mobilya yerleşimi dikkate alındı. Aynı zamanda dağınıklığın arasında belli bir düzeni olan sistem içerisine oturtularak çözüm sunuldu. Işık renk sıcaklığında; ofis ortamı olması ve müşterinin alışkanlıkları göz önünde bulundurularak 4000K beyaz ışık tercih edildi.

Ofis çalışma ortamındaki monotonluğu kırmak ve bazı alanları vurgulamak için farklı çözümler de düşünüldü. Örneğin tavanda bulunan mikroprizmatik lensli armatürlere ilave olarak aynı şekilde tavan formuna entegre dar açılı mini downlight’lar uygulandı. Böylelikle bazı noktalarda bulunan kütüphane alanları ve bar tezgah alanları ön plana çıkarıldı.

Açık ofis alanlarında gün içerisindeki aydınlık seviyelerini aynı miktarda tutabilmek adına gün ışığı sensörleri kullanıldı. Cephenin komple cam olması sebebi ile cepheye yakın oturan çalışanın masasındaki ışık miktarı ile iç koridora yakın oturan arasında ciddi anlamda aydınlık seviyelerinde farklar oluşuyordu. Bunu önlemek adına gün ışığı sensörleri belirli noktalarda kullanılarak, Dali kontrollü aydınlatma armatürleri ile ışık şiddetleri kontrol altına alındı. Böylece içerideki aydınlık seviyelerindeki dalgalanmalar asgari düzeyde tutularak, görsel konfor maksimum seviyede sağlanmış oldu.

Ofis sirkülasyon koridorlarında bulunan, 4000K renk sıcaklığına sahip mikroprizmatik lensli lineer aydınlatma elemanları tavan malzemesi ile duvar birleşim detayı arasında yer aldı. Bu lenslerin uygulanma konumları; duvar yüzeyinde degrade bir ışık geçişi sağlarken sirkülasyon alanında ise 250lx ışık miktarı sağladı.

Sirkülasyon alanlar üzerinde bulunan ve çalışanların dinlenme alanı olarak kullanılan cep mekânlarda lineer aydınlatmalar devam ederek kullanıcıyı rahatsız etmeyen, fonksiyona cevap veren bir çözüm oluşturdu.

Toplantı odalarında bulunan lamel tavan sistemi içerisine entegre lineer mikroprizmatik lensli armatürler ile fonksiyona yönelik homojen dağılımlı aydınlık seviyesi sağlandı.

Projenin konumu, terasların şehre ve adalara olan manzarası terasların tasarımında önemli bir kriter oluşturdu. Bu alanlarda peyzaj tasarımı düzenine göre aydınlık seviyeleri minimumda bırakılarak, ışık dağılımlarının göz seviyesi altında tutulması hedeflendi.

Projeye katılanlar:

İşveren: Turkcell

Ana yüklenici: Sistema/Sanat Yapı
İç mimari: Tabanlıoğlu Mimarlık
Aydınlatma tasarımı: ZKLD Studio-Zeki Kadirbeyoğlu, Mustafa Akkaya, Şeyma Kılıç; www.zkldstudio.com
Elektrik Tesisatı: HB Teknik
Peyzaj: ADL Peyzaj Mimarlık

Uygulanan ürünler:

EAE (Ofis açık alan mikroprizmatik kapaklı dairesel downlight’lar), Tepta (Özel üretim dekoratifler ve Lineer opal kapaklı armatürler (Koridor+Toplantı Odaları), Linealight (Ceo Katı – Dekoratif Sarkıtlar & Lambader), iLed ( Dekoratif armatürler), Emfa, iGuzzini – Laser Blade (Yönetici Odaları)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir