X

Tünel boyunca renk paleti değişen bir enstalasyon: Dolmen Light

Emmen şehrindeki her biri 235 metre uzunluğundaki iki tünel 4000 metrelik kontrol edilebilen RGB LED ışıklarla döşenmiş.

5500 yıl önce Huni Fırıncılığı kültürünün önemli merkezlerinden olan bu bölgeye; tuz ve aşınmış kayalar içeren verimli toprak, buz devri döneminde Kuzey İskandinavya’dan buraya gelmiş. Daha sonra gizemli taş mezarlar yapılmasında kullanılmış.

Titia Ex tarafından gerçekleştirilen Dolmen Light çalışması, bu aşınmış kaya parçalarının Emmen şehri için ne kadar özel olduklarına referans veriyor. Tünelin içindeki ışık taşlar arasındaki organik boşluğu temsil ediyor. Dışarıdan baktığınızda siyah delikleri görüyorsunuz. Ancak Dolmen’in içine girdiğinizde dışarıdan gelen ışığın kaya parçalarının arasında parıldadığına şahit oluyorsunuz. Bu aydınlatma enstalasyonu geçmişi bugüne yansıtıyor ve onu şu anın en son teknolojisiyle bağlantıya geçiriyor.

Tüneldeki ışık programı arabaların hızına göre adapte edilmiş ve bu hız normalde saat başına 50 kilometre. Tünele giriş yaptığınızda daha önceden programlanmış “renkler paleti” kademeli olarak farklılaşıyor. Tünelden çıktığınızda renk paleti yeniden değişiyor.

Kayaların arasındaki parıldamaların programlanması ise şu anda devam eden bir süreç. Işık efektleri Emmen Hayvanat Bahçesi’ndeki hayvanları ve organik formları temel alıyor.

Haber kaynağı: http://www.illumni.co/dolmen-light-hondsrug-tunnel-emmen-by-titia-ex/

Kategoriler Projeler
PLD Türkiye: pldturkiye.com, 2005 yılında yayın hayatına başlayan PLD Türkiye dergisinin resmi sitesidir. Amacı mimari aydınlatma tasarımı kültürünün gelişmesi için ışıkla ilgili tüm haber, proje, etkinlik, iş olanağı, ürün ve firmalara yer vermektir. 2018 yılı itibariyle, PLD Türkiye dergisi basılı olarak yayınlanmamaktadır.
İlgili Yazı

This website uses cookies.