Close

02/10/2019

Trump, Obama döneminin daha fazla enerji verimliliğine sahip lambalarla ilgili kanununu kaldırıyor

Trump yönetimi, lambaların daha fazla enerji verimliliğine sahip olmasını gerektiren Obama dönemine ait kanunun iptali işlemini tamamladı.

Bu hamle, Kongre’nin iki parti tarafından da desteklenen ve yıllar süren çabasını ve ABD’yi enerji tasarruflu LED lambalara ve daha az elektrik kullanan diğer aydınlatmalara geçirmek için geçmiş uygulamaları durdurmuş oluyor.

Donald Trump, Çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte, Enerji Bakanlığı’nın uygulamayı iptal ettiğini, çünkü “tasarrufun bu çabaya değmediğini” söyledi.

Ancak çevreci gruplar bu geri dönüşün olumsuz sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Natural Resources Defence Council’e (Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi -NRDC) göre, daha az verimli lambaların kullanılması nedeniyle ülke çapında evlerde elektrik maliyetlerinin 12 milyar dolara (9,8 milyar £) çıkması ve sera gazı emisyonlarında artış görülmesi bekleniyor.

Enerji Bakanlığı, kanun değişikliğinin “evlerin ve işletmelerin nasıl aydınlatılacağına dair seçimi federal hükümete değil Amerikan halkına bırakılmasını sağlayacağını” söylüyor.

Trump yönetimi, bu kanunun, tüketicileri, elektrik faturalarından elde ettikleri tasarruftan daha fazlasını bu lambaları satın almaya zorladığını iddia ediyor, ancak bu iddia çevreci gruplar tarafından gerçekçi bulunmuyor.

Kâr amacı gütmeyen Environmental Entrepreneurs (Çevreci Girişimciler) Genel Müdürü Bob Keefe, “Bu ahmakça kararın bedelini tüketiciler ve işletmeler ödeyecek,” diyor.

“[Geri dönüş] vergi mükelleflerine daha fazla paraya mal olacak, ABD şirketlerini daha az rekabetçi hale getirecek, istihdam ve inovasyonu tehdit edecek ve iklim değişikliği ile mücadele çabalarımızı geriye düşürecek.”

NRDC’nin Enerji Verimliliği Standartları Merkezi Müdürü Noah Horowitz, grubunun, “bu tamamen yanlış yönlendirilmiş ve kanunsuz” geri dönüşü durdurmak için tüm seçenekleri araştıracağını söylüyor.

Horowitz, “Bu hareket, ABD’yi, dünyanın dört bir yanında ömrü tükenen, verimsiz akkor ve halojen lambaların çöplüğü haline getirecek,” diyor.

“Kötüleşen iklim krizi göz önüne alındığında, sadece birkaç aydınlatma şirketi verimsiz lambalar satarak daha fazla para kazansın diye kirliliği ve tüketici enerji faturalarını ciddi anlamda artırmanın hiç sırası değil.”

National Electrical Manufacturers Association (Ulusal Elektrik Üreticileri Birliği -NEMA), Obama dönemine ait kanunun, Amerika’da istihdamı riske atacağını ve tüketicilerin seçim hakkını sınırlayacağını savunarak geri dönüşü destekliyor.

NEMA, açıklamasında, geri dönüşün “enerji tasarruflu aydınlatmanın önümüzdeki birkaç yıl içinde pazar tarafından devam edegelen hızlı benimsenişini etkilemeyeceğini” söyledi.

Enerji verimliliği standartlarını iyileştirme teklifi, 2007 yılında Başkan olan George W. Bush tarafından imzalanan ve verimsiz akkor ve halojen ampullerin ortadan kaldırılmasını isteyen bir yasayı takiben gelmişti.

Bu yasanın ardından LED lamba kullanımında önemli bir artış görülmesiyle, Barack Obama yönetimi daha sert verimlilik standartları önermişti.

Demokrat başkan adayı Bernie Sanders’a Çarşamba günü Trump yönetiminin kararını tersine çevirip çevirmeyeceği sorulduğunda, “Yok artık! LED lambalar vs. ile ilgili bu konuyu takip ettim ve hepiniz biliyorsunuz ki çok büyük buluşlar söz konusu.

“Çok daha az elektrik kullanıyoruz, bu lambalar çok daha uzun süre dayanıyor ve aynı zamanda enerji verimliliği konusuna da faydası olan büyük bir buluş,” dedi.

“Eski bir akkor lambanın kullandığı gücün onda birini kullanan bir lambadan elektrik elde edebiliyorsanız, elbette bunu yapacaksınız,” diye de ekledi.

Geri dönüş, Trump yönetiminin, işletmeler için bir yük olduğunu iddia ettiği çevre koruma önlemlerini kaldırma girişimlerinin bir başka örneği.

Obama yönetiminin verimlilik standartları 1 Ocak 2020’de yürürlüğe girecekti.

Haber kaynağı: https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/trump-light-bulbs-energy-efficient-obama-energy-department-a9092616.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir