Close

08/09/2023

Titanic Deluxe Golf Belek, Antalya

Metin ve Fotoğraf: Mustafa Akkaya

Antalya’nın Belek bölgesinde bulunan Titanic Deluxe Golf Belek, bünyesinde pek çok farklı beğeni ve zevke hitap eden restoranlar, gece kulüpleri ve farklı eğlence mekanları barındırıyor. Geniş bir alana yayılan kompleks, aynı zamanda yeşil alanları, yürüyüş parkurları ve çeşitli aktivite merkezleri ile denizin ve tatlı suyun buluştuğu bir alana konumlanmış.

Yaklaşık 10 yıl önce hayata geçirilen Titanic Deluxe Golf Belek’te, zaman içerisinde bazı bölgelerde yenilenmeye ve farklı fonksiyonlara ihtiyaç duyuldu. LINE ekibi proje bünyesinde otelin dış alanında bulunan nehire paralel farklı konseptlerdeki restoranların, gece kulübünün, Show Center ve meydan gibi alanların cephe, peyzaj ve iç mekanlarının bütüncül aydınlatma kurgusunu ve tasarım konseptini üstlendi.

Proje masterplan ölçeğinde yer alan restoranların iç mekan aydınlatma kurguları restoranın konsepti, mimari dili, açık-kapalı alan kurgusu, esinlendiği mutfak ve kültür kodlarına göre şekillenirken; üst ölçekte armatür seçimleri, ışık renk sıcaklıkları ve restoranların birbirlerine konumlanması gibi durumlara göre ortak bir mimari aydınlatma kurgusu yakalandı.

Genel aydınlatma kurgusunu tasarlarken mekanlar arası ve açık havada dolaşma deneyimini ön plana çıkararak, kullanıcılara daha sıcak ve samimi bir atmosfer oluşturmak amacıyla sıcak beyaz ışık olan 2700 Kelvin değerleri hem restoran alanlarında hem de meydan projesinde tercih edildi. Sahil kenarında bulunan snack ve balık restoranlarında ise gün batımı ile mekana hizmet edecek daha sıcak beyaz ışık olan 2200 Kelvin değerleri tercih edildi.

Restoranların açık alanlarında ve giriş peyzajlarında ağaç gövdelerini ve çalı gruplarını kazıklı spot ve bolard tipi aydınlatmalarla vurgulayan ekip, otel bölgesinin yeşil doğasından referans alarak peyzaj tasarımını ortaya çıkardı. 

Restoranların iç mekanlarında konsepte ve mimari dile uygun olarak genellikle downlight armatürler ile genel aydınlatma sağlanırken, gizli lineer aydınlatma armatürleri ambiyans oluşturmak için kullanıldı. Aynı şekilde restoranların mutfak kültürü ve coğrafi kodlarına göre iç mimari grup ile dekoratif armatür seçimleri yapılarak böylece mekan içlerinde sıcak ve samimi bir ortam yakalanmaya çalışıldı. Restoranların genel olarak kapalı ve açık alan geçişlerinde, mimari malzemenin farklılaştığı alanlarda tek ve çift yönlü aplikler kullanılarak dikey aydınlık katmanları ortaya çıkarıldı ve ritmik ışık efektleri elde edildi. 

Kompleksin dış mekan cazibe ve toplu eğlence mekanlarından olan Show Center bölgesi ve Meydan alanlarında projenin genel mimari diline uygun bir biçimde tasarım bütünlüğü oluşturmak için giriş ve çevre peyzaj alanlarında bolard tipi aydınlatmalar kullanıldı. Konforlu bir kamaşma kontrolü için armatür başlıkları zemine yönlendirildi. Oturma alanları ve su üzerinde konumlanan ahşap deck alanları ambiyans etkisi yaratarak gizli lineer aydınlatmalar ile öne çıkaran LINE ekip, yönlendirilebilir spot aydınlatmalar ile bitki gruplarını ve tekstürlü taş malzemeleri ortaya çıkarmayı hedefledi.

Bu bölgelerde sokak ve meydan algısını güçlendirmeye yönelik aydınlatma tipolojileri tercih edilmiş ve pergola dikmelerinde bulunan apliklerle dinamik bir ışık etkisi oluşturuldu. Jakaranda bitkisinden ismini alan meydanda bulunan dekoratif ağaç strüktürler, RGBW armatürler ile aydınlatılarak farklı senaryolar ve dönemlere hizmet etmesi yönünde planlanlandı. Normal günlerde bitkinin rengine yakın mor ışık rengi ile strüktürler aydınlatılarak mekana renk kodlaması yapıldı.

Otel kompleksinin farklı hacimlerinin konumlanmasının ana unsurunu oluşturan ve denizle birleşerek alanı değerli kılan nehir ise aynı zamanda üzerinde gezi tekneleri ile dolaşılabilen bir tur konseptine de ev sahipliği yapıyor.

Nehir kenarında konumlanan restoran dış mekanlarının üst örtü strüktürlerini kullanan ekip, çok dar açılı projektörlerle karşı kıyıda bulunan yüksek ağaç gruplarına ışık atışları yaparak görsel olarak aydınlık düzeyini konforlu bir seviyeye çıkardı. Aynı zamanda, karşı kıyıdaki bitki topluluğunda ritmik bir karanlık-aydınlık dengesi kurarak restoran ve otel kullanıcılarına görsel bir deneyim sunulması amaçlandı.

Masterplan ölçeğinde projektör mesafelerinin yerleşim kararları alınırken, yönlendirme açıları da tekne geçişlerini etkilemeyecek ve gökyüzüne ışık kaçmamasına dikkat edilerek ışık kirliliğine sebep olmayacak şekilde ayarlandı. Nehrin içerisine konumlandırılmış sanat objeleri de çok dar açılı spot armatürler ile aydınlatılarak nehir aydınlatma konsept tasarımının bir parçası oldu.

Projeye katılanlar:

İşveren:  Titanic Hotels Group

Dış mekan, Genel hacimler Mimari: Melek Düvenci Mimarlık

Aydınlatma tasarımı: LINE Lighting Design

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir