Close

02/06/2023

TEOS Marina Çarşı – Seferihisar, İzmir

İzmir Seferihisar’da, 25.000 metrekarelik alan üzerine 2010 yılında inşa edilmiş olan, marina ile iç içe geçmiş yapısıyla dikkat çeken Teos Marina Çarşı, No35 Mimarlık’ın 2021 yılı başlarında ele aldığı renovasyon projesi ile yeni bir çehreye kavuşurken mimari aydınlatma tasarımı da Light In Plan tarafından gerçekleştirildi. 

Hiyerarşik önemi belirlenen mekanlar ve çarşı içerisindeki dükkanların kullanım alanları ile dolaşım alanlarında kontrast oluşturularak vurgulanmak istenen ögeler ön plana çıkarıldı. Böylece tüm mekânsal kurguda, mimarinin aydınlatma ile uyumunu gözlemlemek mümkün kılındı.

Tasarımın başında öncelikli olarak projenin en temel ögeleri belirlendi; saat kulesi, aşk tüneli, festival alanı ve meydanlar…

Bu simgesel alanları öne çıkarmak üzere bir konsept geliştirilirken aynı zamanda sirkülasyon alanları tanımlanarak güvenliğin sağlanması amaçlandı, bir diğer yandan da mekanın bütün olarak algılanmasına katkı yapıldı.

Projenin genelinde hedeflenen, konsept ışık kaynaklarının direkt olarak görülmemesi idi. Böylece ziyaretçilerin göz konforu sağlanırken aynı zamanda da ışık kaynaklarını gizlemek için oluşturulan mimari detaylar ile mimari çizgi takip edilmiş oldu.

Yapılan mimari renovasyon ile cephelerde taş ve sıva olmak üzere iki ayrı doku kullanıldı. Aydınlatma tasarımında belirli yerlerde kullanılan taş doku ortaya çıkarılarak cephe kimlikleri gece süresince de vurgulandı. Böylece cephe aydınlatmaları ile mekanın hikayesi ortaya çıkarıldığı gibi açık akşam pazarının kullanımı da arttırıldı.

Öne çıkarılan hacimlerde simgesel ögelerin aydınlatılmasında da aynı yöntem izlendi. Renovasyon öncesinde, gece kullanımında önemini yitiren saat kulesinin önemi, akşam da gündüz kullanımında olduğu kadar vurgulandı, özel olarak tanımlanan büyük alanlarda RGBW ürünlerle beraber renk tasarımın bir parçası oldu. 

Bitkilerle oluşturulmuş geçiş koridoru olarak kullanılan ışık tüneline interaktif RGBW lineer ledler eklenerek kullanıcılara yeni bir deneyim sunuldu. Gece aktif olarak kullanılamayan festival alanında ise endirekt olarak RGBW projektörlerin kullanımı ile ışığın istenilen kurguya göre eşlik edebilmesi desteklendi ve alan daha tanımlı hale getirilerek çevre restoranlarla görsel açıdan konforlu bir mimari ilişki sağlandı. 

Özellikle aşk tüneli ve festival alanında renk geçişlerine yer verilmesi, ziyaretçiler için mekanda yaşam-akış olgusunu öne çıkarırken bu özel hacimlerde hacimlerin ziyaretçiler tarafından aktif olarak kullanılması sağlandı. Artık insanların sadece yanından yürüyüp geçtiği tanımsız hacimlerden öte, alışveriş yapanların dinlendiği, çocukların dış mekan aktiviteleri yapabildiği ve gerektiğinde çeşitli etkinlikler için toplanma alanları olarak değerlendirilebilen mekanlar yaratılmış oldu. 

Tüm bu tasarım sürecinde, açık alışveriş hacminin marina ile buluştuğu çizgi özenle düşünülerek planlandı. Marinaya ulaşım hattının aydınlatması da, teknelerde yaşayanların görsel konforu gözetilerek tasarlandı.

Tüm mekânsal hacme bakıldığında, kontrast dengesinin başarılı kurulduğu ve cephe aydınlatmasının mimari ögeler üzerinden kurgulandığı bir aydınlatma tasarımı gerçekleştirildi. 

Projeye katılanlar:

İşveren: Kolin İnşaat

Mimari: No35 Mimarlık

Peyzaj tasarım: Nesil Peyzaj

Mimari aydınlatma tasarımı: Light In Plan 

Fotoğraflar: ZM YASA Photography & Burak Yurdakul

Kullanılan ürünler: Fiberli (WS Serisi RGBW), Heper (Rhino & Handra)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir