Close

13/12/2018

TeamLab’den “Rezonant Işıklar Ormanı”

Kişi lambanın yanında kıpırtısız durduğunda lamba parlamaya başlıyor ve belli bir renk yayıyor. Bu, lambanın ışığı başlangıç noktası oluşturuyor.

Işık en yakınındaki iki lambaya yayılıyor. En yakındaki iki lambadan yayılan ışık aynı rengi diğer lambalara birbiri ardına aktarıyor ve bu aktarım sürekli yayılarak devam ediyor.

Lambanın yaydığı ışık, parlak bir ışık olarak sürekli hemen yakınındaki lambalara aktarılıyor ve tüm lambalar ışıl ışıl yanana dek yayılmaya devam ediyor, sonunda ise tekrar ilk lambaya dönüyor.

İnsan etkileşimine ikiye ayrılarak tepki veren lambanın ışığı, sırasıyla tüm lambalardan bir optik hat oluşturuyor ve en sonunda başlangıç noktasını oluşturan ilk lambayla buluşuyor. Yayılan ışık başka bir ziyaretçiden kaynaklanarak yanan ışıkla karşılaştığında ise lamba ışığı o noktaya ulaşan tüm ışıkların birleşimini uzun bir süre boyunca yansıtıyor. Işığın odanın diğer tarafından geliyor olması, orada bir başka kişinin olduğu anlamına geliyor. İnsanlar aynı mekândaki diğer insanların varlığını fark etmeye başlıyor.

Rastgele dağılmış gibi görünen tüm lambalar, çizilebilen tek bir bağlantı hattına (kesintisiz tek bir doğru yola) sahip. Bir hat çizerken çizgi (aynı başlangıç ve bitiş noktası) bir lambadan üç boyut açısından en yakın olan lambaya çiziliyor. Lambalar bu şekilde sıralandığında kişinin karşısına denk gelen lambanın ışığı daima en yakın lambaya yayılıyor, mutlaka hat üzerindeki tüm lambalardan geçiyor ve sonunda başlangıç noktası olan ilk lambaya geri dönüyor.

Lambaların sıralaması, aşağıda özetlenen bir dizi kısıtlamayı karşılayacak şekilde matematiksel olarak belirleniyor. Yükseklikteki değişim ve dağılımı, lambanın yönünü ve üç boyutlu hattın (ışık yörüngesi) düzgünlüğünü dikkate alan çok sayıda çözüm değerlendirildi.

Asılı lambaların yerleşim planı, düzenli bir ağ sistemi oluşturan, aynı kademeli bir sıralama. Bu, ilk kısıtlama. İkinci kısıtlama; alanın fiziksel olarak sınır koşulunu, zemin ve tavan yüksekliğini, kişinin geçebileceği koridorun yüksekliğini ve genişliğini belirlemek. Üçüncü kısıtlama ise herhangi bir lambadan bir diğerine üç boyutlu olarak bir hat çizilirken başlangıç ve bitiş noktasının tek bir hat (kesintisiz tek bir doğru yol) olarak bağlanması.

Lambaların, bu tür bir süreçten kaynaklanan sıralaması ilk bakışta rastgele gibi göründüğü için ışığın yörüngesi de tahmin edilemez, ışık fiziksel olarak en yakın lambayla devam eder ve bir ateşin yanması gibi doğal bir duygu uyandırır. Ayrıca lamba ışığının yörüngesi tek bir hatta bağlı olduğu için belli bir lambadan yayılan ışık ile bir diğer lambadan yayılan ışık birbiriyle mutlaka kesişecektir.

Bu lamba düzenlemesi sadece statik olarak değil, aynı zamanda mekândaki insanlar tarafından harekete geçirildiğinde ortaya çıkan dinamik şekilde de oldukça güzel. Bu, özgürce tasarlanabilen ve dijital teknoloji sayesinde değişen, içinde bulunan insanların hareketlerine uyum sağlayan ve buna göre değişim gösteren, yeni bir dönemin mekânını sergiliyor. Lamba abajurları Murano camından yapıldı.

Haber kaynağı: https://illumni.co/forest-of-resonating-lamps-by-teamlab/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir