Sosyal Işık Hareketi Manifestosu
28 Mayıs’ta gerçekleşen Mimari Aydınlatmada Yeni Trendler konferansından bir fotoğraf… Joran ve Erik o gün hem sempatiklikleri hem de sunumları ile bir çok insanın beğenisini toplamıştı. Özellikle İsveç banliyölerindeki fakir çocuklar için onların katılımı ile gerçekleştirdikleri aydınlatma çalışmaları hala aklımda. İkisi de şu mesajın altını çizmişlerdi: Aydınlatma insan için!
Joran’ın üzerindeki t-shirt ise size bahsetmek istediğim Sosyal Işık Hareketi’nin logosu. Kurucuları arasında ALD İstanbul’da bizlerle olan Light Collective ekibi de var.
Aydınlatmanın sosyal yaşam üzerine etkilerinden her fırsatta bahsetmeye çalışıyoruz ancak aydınlatmanın bir lüks olarak algılanmaması ve bunu talep edemeyenlerin de hakkı olduğu gerçeği bazen gözden kaçabiliyor. İşte bu arkadaşlar çok basit olarak bunu söylüyor. İyi aydınlatma, hemen ve herkes için.
Henüz bir web sayfaları yok. Ancak 386 kişi ile kalabalık bir Facebook grupları var. Manifestoları aşağıda, ikna olursanız sizleri de gruba bekleriz.
Sosyal Işık Hareketi Manifestosu (Social Light Movement, SLM)
“Işık bir ayrıcalık değil haktır!”
“Mekanlardan önce insanlar”
Sosyal Işık Hareketi, aydınlatma tasarımcıları ile diğer ilgili kişi ve kurumların, insanların; özellikle de yaşam şartları sebebiyle iyi kalitede aydınlatmaya sahip olamayan insanların, aydınlatma şartlarını geliştirmek amacıyla biraraya gelmelerini sağlayan, kamu yararına yürütülen bir harekettir.
SLM (Social Light Movement) var olma sebepleri şunlardır:
– yoksul yaşam alanları ve insanlar için daha iyi aydınlatılmış ortamlar tasarlamak ve göstermek
– toplumu kendi çevrelerinin tasarımı sürecine dahil etmek
– diğer tasarımcıları benzer çevrelerde, benzer metadojilerle çalışmaya teşvik etmek
– konut birliklerini ve konut yönetim ekiplerini ve sosyal konut mülkiyet yapılarını iyi ışığın faydaları hakkında eğitmek
– şehir idarecilerinin, kent planlamacılarının, mimarların, peyzaj tasarımcılarının, elektrik mühendislerinin ve diğer ilişkili disiplinlerin desteğini kazanmak
– dikkat çekmek, kamu görüşünü uyandırmak, politikacıları ve karar vericileri etkilemek
– aydınlatma tasarımı içinde sorumlu enerji kullanımını desteklemek
– insanları iyi aydınlatma beklentilerinin bir hak olduğuna ikna etmek
– asla sodyum kullanmamak
Yaşasın “Işık Devrimi”