Close

17/06/2020

Şili’deki karmaşık gökyüzü, ışık kirliliğinin boyutunu ortaya koyuyor

Şili’nin Santiago kentinde gece gökyüzünün fotoğrafını çeken gökbilimci Juan Carlos Munoz, sokağa çıkma yasağı sırasında bile büyük şehirlerdeki ışık kirliliğini gözler önüne sermek için optik teknikler kullanıyor.

Gece gökyüzünün bu kaleydoskopik görüntüsü, şehirdeki sokağa çıkma yasağı sırasında çekildi ve başkentteki ışık kirliliğinin boyutuna işaret ediyor.

Gökbilimci Juan Carlos Munoz bu fotoğrafı balkonundan çekti. Çektiği her kentsel gece fotoğrafında “cesur ve öbür dünyevi” bir his aşılamaya çalıştığından bahsediyor.

Bu fotoğraf için lensi, binalardan ve sokaklardan yayılan ışığı dikey ışınlar halinde farklı dalga boylarına ayıran oluklu bir optik eleman olan kırınım ızgarası ile kapladı.

Sonuç, kentin çeşitli aydınlatma kaynaklarının yapısını, gece gökyüzüne doğru yükselen bir desen olarak ortaya çıkarıyor. Sodyum lambalar turuncu spektruma sahip, metal halide lambalar ağırlıklı olarak yeşil, mavi ve mor ışık yayarken beyaz LED’ler en parlak olanı ve görünür spektrumda ışık yayıyorlar (buna iyi bir örnek, fotoğrafın merkezinin tam sağında açıkça görülebilir).

Munoz, ışık kirliliğine dair farkındalığı artırmak için bu tür fotoğraflar çektiğini ve insanların şehirleri daha verimli bir şekilde aydınlatmak için birlikte çalışabilmesini umduğunu söylüyor. “Gece gökyüzü, nerede yaşarlarsa yaşasınlar tüm yurttaşların zevk almayı hak ettiği doğal bir miras; tıpkı okyanuslar ya da atmosfer gibi,” diyor.

Haber kaynağı: https://www.newscientist.com/article/mg24632842-600-psychedelic-skies-over-chile-reveal-the-full-extent-of-light-pollution/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir