Şiir sanatından ışık sanatına dönüşüm: İstanbul, Beşiktaş’ta “LightField II” enstalasyonu
Meşhur şairlerin geçmiş zamanlarda yazdıkları metinler veya modern satırlar şiirsel kelimelere farklı şekillerde ifade kazandırılabilir. Bunlar cesurca ezberden söylenir, sakin bir şekilde okunabilir, yüksek sesle müzikle söylenebilir, sanatsal bir şekilde çizilebilir, sahnede oynanabilir veya filmi yapılabilir. Herkes istediğini tercih ettiği şekilde yapar. İşte şiirin de sihri bu özgürlükte yatar. Ayrıca kelimeler liriğe akar. Her bir satır ile daha derinde bir bütünü oluşturur. “Şairler Parkı”nda Praxis Landscape tarafından uygulanan “”LightField II” enstalasyonu da şiir sanatına ifade katmaya çalışıyor.
Kentin bu yeşil alanı tarihte yer almış ünlü şairler ve onların şiir alanındaki miraslarına adanmış. Alan içinde bu kişilerin büstleri yer alıyor. Ziyaretçiler özellikle geceleri de buraya gelebiliyor. Işık alanı öncelikle 100 adet davetkâr, polikarbondan yapılmış ışık toplarını sergilemek istiyor. Gecenin karanlığı, aydınlatıcı şiirlerle karşılaşıyor.
Hemen büstlerin yanındaki tabletlere alıntılar şeklinde yazılı mısralar okunabilirken toplar ve bunların iç yaşantısı arka planda kelimelerin tınısını, dinamizmini ve akışını vurgulamaya çalışıyor. Tabletler zemine sabitlenmiş. Bir fiber optik sistem sayesinde içten dışarı doğru ışık yayıyor ve kapalı sistemle veya münferit bir şekilde kumanda edilebiliyor. Fiber kablolar elle tek tek topların içine yerleştirilmiş. Rastgele, çaprazlamasına, yukarı-aşağı doğru, geniş ve kıvrımlı bir şekilde uygulanmışlar.
Projeye katılanlar:
Aydınlatma tasarımı: Praxis Landscape; www.praxis.la