Sanata destek Tepta’dan
Sanat projelerine doğrudan destek veren Tepta, sanat eserlerinin ve eserlerin sergilendiği alanların doğru aydınlatılması gerektiğinin özellikle altını çiziyor. Kuruluşundan bu yana İstanbul Modern’ in de aydınlatma sponsorluğunu üstlenen Tepta,mekân aydınlatmasının yanı sıra eserlere özel aydınlatma çözümleri sunmaya devam ediyor.
Tepta’nın gerçekleştirdiği ve yer aldığı projeler arasında şu işler bulunuyor: 15. Uluslararası Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu’nda sergilenen ‘Darzana: İki Tersane, Bir Vasıta’ projesinin aydınlatılması, 2016 yılında İstanbul Modern’in 25. yılına özel olarak gerçekleştirilen ışık sergisi, aydınlatma hakkında “Gündüz, Işık, Gece“ kitabı, 15. İstanbul Bienali eserleri arasında bulunan ve Pera Müzesi’nin dış cephesinde gerçekleştirilen “Gör/Bak/Deniz” isimli yerleştirmenin aydınlatması, Antalya Kültür Sanat Müzesi’nin tüm sergi alanları ve dış cephe aydınlatmaları, İzmir’deki Fransız Konsolosluğu’nun sergi ve konser alanları, Sadberk Hanım Müzesi, İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi’ndeki tüm eser aydınlatmaları. Ayrıca Dolmabahçe Sarayı Saltanat Kapısı, Sultanahmet’de bulunan III. Ahmet Çeşmesi, Kayseri Saat Kulesi gibi önemli tarihi eser aydınlatmaları da yine Tepta’nın bu alandaki projeleri arasında yer alıyor.
İstanbul sanat gündeminin yoğun olacağı sonbahar döneminde Tepta Aydınlatma, birçok
projede temsilciliğini sürdürdüğü 30’a yakın markanın en güncel ürünleriyle, sanat eserlerinin doğru aydınlatılması için gerekli olan desteğini sürdürmeyi hedefliyor.
Tepta’nın temsil ettiği markalar sanata, tasarıma ve zanaata verdikleri değer ile ön plana çıkıyor. Aslen heykeltıraş olan Brand Van Egmond markasının kurucusu William Brand, kendi alanındaki deneyim ve becerilerini aydınlatma ürünlerine başarıyla yansıttığı çok özel koleksiyonlarıyla Tepta’nın aydınlatma konusundaki önemli ortaklarından biri konumunda.
Sıcak cam işçiliği konusunda öncü olan Lasvit, Tepta’nın temsil ettiği bir diğer marka. Bu marka kendi coğrafyasına ait geleneksel cam sanatını çağdaş mekânlara taşıyor. Örneğin Kengo Kuma tarafından tasarlanan YakiSugi isimli ürünü, Japon mimarisinde geleneksel bir yöntem olan karbon kalıplama tekniği ile üretiliyor. Bu teknikte kalıpların içi yakılarak özgün ve eşsiz bir doku elde ediliyor. Kalıbın içine üflenen cam, doğrudan kalıbın sahip olduğu o dokuyla bezeniyor. Böylece her biri diğerinden farklı olan sanat eseri niteliğindeki özgün aydınlatmalar elde ediliyor.
Tepta Aydınlatma, eser aydınlatmasında da teknik açıdan önemli bir seçkiye de sahip. Koleksiyonunda özel açılı ürünler, bölgesel aydınlatmalar, ayarlanabilir ışık tonu, dim edilebilir ışık seviyesi, gizli veya çok küçük ölçüler sunan
armatürler gibi yenilikçi birçok özelliğe sahip ürünler bulunuyor. Bu ürünleriyle Tepta; sanat galerileri, müze aydınlatması, heykeller gibi özel sanat eserlerinin aydınlatılmasında istenilen tüm efektler ve vurgular için fonksiyonel çözümler sunuyor.