X

Sahipleriyle İletişim Kuran Lambalar

Hollandalı UX tasarımcısı Bob de Graaf, robotların başka cansız nesnelere göre “yaşayan canlılara” çok daha fazla benzemesi gerektiğine inanıyor. Tasarımcı, “Aydınlatmanın Yaratıkları” isimli en son projesinde, otonom yaratıklar gibi hareket eden Wallace ve Darwin isimli iki ışıkla insanların interaktif iletişimini gözler önüne seriyor. Wallace, bir odanın en karanlık bölümünü seçiyor ve orayı aydınlatıyor. Bu sırada Darwin gün boyunca kendini güneş ışığı ile şarj ediyor. Darwin saatlerce kendini şarj ettikten sonra geceleri etrafta meraklı bir evcil hayvan gibi dolaşıyor.

Tasarımcı de Graaf, WeHeart’ın kendisiyle yaptığı röportajda projesini şöyle anlatıyor: “Wallace ve Darwin interaktif özellikleriyle insanların iyiliğine yönelik geliştirildiler ve onlarla tıpkı evcil hayvanların yaptığı gibi duygusal iletişim kurabiliyorlar. Ben bu projede doğadan ilham aldım. Doğada her şey sürekli hareket halinde. Bazıları daha yavaş, bazıları daha hızlı ancak hiçbir şey sabit değil. Bu yüzden hareketi reddetmek ve sabit formlarla çalışmak yerine “hareketle birlikte” çalışmak çok daha ilginç.”

 

Species of Illumination from Bob de Graaf on Vimeo.

Haber kaynağı: http://www.psfk.com/2013/11/species-of-illumination-responsive-lamps.html

PLD Türkiye: pldturkiye.com, 2005 yılında yayın hayatına başlayan PLD Türkiye dergisinin resmi sitesidir. Amacı mimari aydınlatma tasarımı kültürünün gelişmesi için ışıkla ilgili tüm haber, proje, etkinlik, iş olanağı, ürün ve firmalara yer vermektir. 2018 yılı itibariyle, PLD Türkiye dergisi basılı olarak yayınlanmamaktadır.
İlgili Yazı

This website uses cookies.