Close

04/03/2022

Sagrada Família, Meryem Ana Kulesi – Barcelona

© LKL Design Hub Barcelona SL

Barcelona semalarında yeni bir yıldız doğuyor ve parlıyor.

Ve ışık vardı!

LKL Design Hub, Licht Kunst Licht ve Sagrada Familia’nın mimari ekipleri arasında iki yıldan fazla süren sıkı çalışma sonucunda, Barcelona’nın siluetini gece gündüz değiştiren görkemli ve yeni bir şehir simgesi ortaya çıktı: Meryem Ana Kulesi’nin tepesinde artık sanatsal dokulu camdan oluşan 7,5 metre çapında devasa bir yıldız bulunuyor. Meryem Ana, 138 metre yüksekliğiyle Bazilika’nın en yüksek ikinci kulesini oluşturuyor. Antoni Gaudi’nin planlarına göre geçen yılın sonunda tamamlanan inşaat 140 yıl sürdü.

Meryem Ana’ya adanan kule gövdesi ve yıldız, 8 Aralık 2021’de binlerce kişinin katıldığı ve televizyondan da tüm dünya tarafından izlenen duygusal açılış töreninde ilk kez aydınlatıldı. 12 köşeli parlak yıldız, bir gecede hem şehir hem de dünya için ikonik bir sembol haline geldi.

Sagrada Família Mimarisi ve Meryem Ana Kulesi

Barcelona’nın Eixample bölgesinde yer alan ve 2010 yılında Papa Benedict XVI tarafından bazilika olarak kutsanan bu ibadet yeri, Barcelona’nın şehir simgesi ve İspanya’nın en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden biri. Pandemiden önce yılda 4,5 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlıyordu.

1882’den bu yana devam eden inşaatıyla Gaudi’nin muhteşem eseri Sagrada Familia tamamlandığında 18 kuleye sahip olacak. Mimari unsurların her biri, bütünle ilişkili bir sembolizme sahip. Aynı şekilde kulelerin her birinin, yükseklikleriyle belirlenen bir sembolizmi ve hiyerarşisi var.

Kilise apsisinin üzerinde konumlanan Meryem Ana Kulesi, 138 metre yüksekliğinde. 171 metreye çıkacak Yüce İsa Kulesi’nden sonra en yüksek ikinci kule olacak. Bu yükseklik, Barcelona’daki Montjuic Dağı’nın rakımından biraz daha düşük. Mimara göre bu dağ Tanrı’nın işini temsil ettiğinden saygı gereği tapınağın bundan daha yüksek olmamasına karar vermiş.

Meryem Ana Kulesi’nin gövdesi, Meryem Ana’nın saflığını simgeleyen mavi renk aralığındaki sanatsal seramik sert çini trencadís ile kaplı kum taşından yapıldı. Kule 800 pencereye sahip ve tepesinde üç bölümden oluşan bir süsleme bulunuyor: taç, gövde ve yıldız.

Süslemenin alt kısmında 6 metre yüksekliğinde taştan bir taç, onun üzerinde dövme demirden 12 noktalı yıldız bulunuyor. Bu taç, süslemenin alt kısmını yükselerek çevreliyor.

18 metre yüksekliğindeki gövde, taçtan başlayan ve yıldızı üç kolla destekleyen ara unsuru oluşturuyor. Altın unsurlarıyla Meryem Ana’nın örtüsünü çağrıştıran beyaz ve mavi tonlarda kırık çini mozaiklerle kaplı. Üçgen ve baklava biçimli açıklıklara sahip.

Yıldız, kulenin en yüksek unsuru. 7,5 metre çapında ve toplam on iki köşeli. Ayrıca on iki yüzlü bir merkez çekirdeğe sahip. Metal yapı, yıldız için özel olarak oluşturulmuş sanatsal dokulu camla çevrelenmiş durumda.

Gaudí’nin ilhamı ve sembolizminin peşinde

Projenin başlangıcında en önemli görev ve zorluk, bazilikanın mimarisini, bütünselliği içinde tanımaktı. Aydınlatma tasarımcılarının, projenin genel çerçevesine uygun aydınlatma çözümleri sunabilmek için Gaudi’nin mimari amacını tam olarak anlamaları ve okumaları çok önemliydi. Aydınlatma konsepti Gaudi’nin fikirlerine dayanıyor: “…Tepe yıldızı geceleri ışık saçan, gündüzleri ise saydam olmayan bir mimari unsur olmalı ki maddeselliği kaybolmasın. Yıldızın parlaklığı aşırı olmamalı, mimari maddeselliğinin kaybolmaması için sönük olmalı …”

Aydınlatma tasarımcıları bu önermeyi izleyerek Gaudi’nin büyüleyici mimarisini tamamlayan ve ona hem yakından hem uzaktan hayran kalınmasını sağlayan saygılı, incelikli ve mütevazı bir aydınlatma konsepti geliştirdi.

Özenle tasarlanmış aydınlatma

Kulenin aydınlatma konsepti, dengeli bir genel plana ek olarak üç bileşenden oluşuyor: kulenin iç aydınlatması, taç ve gövde aydınlatması ve yıldız aydınlatması.

Kulenin içinde, gün boyunca kulenin pencerelerinden papaz bölmesine düşen doğal ışığı filtreleyen büyük bir merkezi hiperboloit bulunuyor. Gece boyunca, kulenin iç kısmı bu hiperboloidin üstünden aydınlatılıyor. Farklı optiklere sahip üç grup armatür, duvarların yumuşak ve homojen bir şekilde aydınlatılmasını sağlıyor. 3000K renk sıcaklığına sahip yansıtıcı sıcak beyaz ışık, iç mekânı dolaylı olarak aydınlatıyor ve kulenin pencerelerinden hafif bir pırıltı olarak yayılıyor.

Süslemede taç, taçtan başlayan ve yıldızı destekleyen gövde aydınlatması ile şekil kazanıyor. Tacın 12 köşesi, aydınlatılmış arka plana göre biçimlendirildi. Gövde, cepheye yönlendirilmiş 12 küçük dar hüzmeli spot ışığı sayesinde aşağıdan yukarıya doğru hafifçe aydınlatılıyor. Parlaktan loşa gidecek şekilde ince ayarlı gradyan, yıldızı bu çarpıcı mimari kompozisyonun odağına yerleştiriyor.

Uzak mesafeden fark edilebilen bir efekt yaratmak amacıyla yıldız, içeriden de aydınlatılıyor. Tepesinde parlak bir unsura sahip bu yegâne kule, Meryem Ana’nın sembolü olarak sabah yıldızını temsil ediyor. Yıldızın içinde, her köşesi için bir tane olmak üzere bu proje için özel olarak geliştirilmiş 12 projektör bulunuyor. Armatürler, her piramidin tabanına yerleştirilmiş ve tepesine doğru yönlendirilmiş durumda. Bu düşük güçlü projektörlerin her biri, ışığın piramit yüzeyine dağılımını optimize eden üç tip optiğe sahip. Aydınlatma tasarım ekibi tarafından gerçekleştirilen kapsamlı taslakların sonucunda, piramidin tabanı için çok geniş, gövde için orta ve tepe noktası için ise çok dar bir ışın kombinasyonu ortaya çıktı.

Yıldız aydınlatması ve onun cam yapısını vurgulamak için seçilen renk sıcaklığı 4000K. Bu ışık rengi, cephe aydınlatmasındaki daha sıcak tonla uygun bir kontrast oluşturuyor. Aydınlatma armatürlerinin yazın çelik ve cam gövde içinde oluşan yüksek sıcaklık altında çalışması gerektiğinden bu ışık gövdesinin korunmasız konumu büyük bir teknik zorluk oluşturuyordu. Armatürler, en olumsuz hava koşullarında bile sorunsuz çalıştıklarından emin olabilmek için çeşitli aydınlatma testlerine tabi tutuldu.

Kule armatür setinin tamamı, karartma ve sahne programlamada maksimum esneklik sağlayan DALI ile kontrol ediliyor. Bu, kuleyi ve süslemesini seçkin unsurlar olarak öne çıkarmayı veya gelecekte bu unsurları, tamamı aydınlatılmış bazilikanın bütünleşik bir parçası olarak sunmayı mümkün kılıyor.

Yıldız, gün içinde güneş ışığıyla aydınlatılırken geceleri içeriden ışık yayarak Barcelona gökyüzünde ikonik bir işaret ve güçlü bir görsel referans noktası haline geliyor.

Projeye katılanlar:

Yapı sahibi: Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família Foundation

Mimari: Antoni Gaudí, Junta Constructora del Templo Expiatorio de la Sagrada Família

Proje yönetimi: Junta Constructora del Templo Expiatorio de la Sagrada Família

Aydınlatma tasarımı: LKL Design Hub Barcelona SL, www.lichtkunstlicht.com

(Proje yöneticileri: Naiara Caballero, Martina Weiss, Alejandra Kuri

Proje ekibi: Stephan Thiele, Till Armbrüster)

Elektrik mühendisliği: PGI Engineering, Barcelona

Kullanılan ürünler:  WE-EF LEUCHTEN

Aydınlatma kontrolü: Lutron

Fotoğraflar: Daniele Speranza, LKL Design Hub Barcelona SL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir