Close

21/08/2013

Renkli Koridorlar İstanbul Şehir Üniversitesi Batı Kampüsü

SehirUn1İstanbul Şehir Üniversitesi 2012 yılı itibariyle İstanbul Altunizade’deki eski Shell Genel Müdürlük Binası’nı üniversitenin Batı Kampüsü olarak bünyesine kattı. Bu bina, 1993 yılında Nevzat Sayın ve Gökhan Avcıoğlu’nun mimari tasarımını yaptığı önemli bir bina olarak mimari arşivimize girmiş durumda.

Fotoğraflar: Faruk Uyan

Binadaki işlev değişikliği nedeniyle, iç mekânlarda genel tadilatlar yapılmış ve yeni düzenleme ile derslikler, akademisyen odaları gibi yeni mahaller oluşturulmuş. Önceki işlevinde teknik hacim ve depo katı olarak kullanılan bodrum katı da, üniversite işlevine uygun olarak, laboratuvarların, konferans salonunun, kırtasiyenin ve çeşitli kulüp odalarının bulunduğu canlı bir kat olarak yapı yaşantısına kazandırılmış. Eğitim dönemine yetiştirilmesi için hızlı bir tadilat gerçekleştirilmiş ve bazı bölümlerde estetik kaygılar  “ertelenmek” zorunda kalmış. Tam bu noktada da aydınlatma tasarımı ekibi sürecin bir parçası haline gelmiş. Görev; işlevine uygun olmayan aydınlatma sistemlerini ve özellikle bodrum kattaki teknik hacim görüntüsünü kıracak, daha canlı bir alternatif oluşturmak.

SehirUn2

İlk olarak atılan adım; konferans salonu ve ıslak hacimlerin tümünde kullanılan 6500K renk sıcaklığına sahip LED lambalı ve opal pleksi kapaklı downlight ürünler, 4000K renk sıcaklığındaki kompakt flüoresan lambalı ve merkezi kumlu cam kapaklı ürünler ile değiştirmek olmuş. Bu değişiklik, mekânlardaki görsel konforu, renk algıları ve kamaşma kontrolü ile iyileştirmiş.

Bodrum kat koridorlarında ise; mevcut durumda var olan, kablo tavalarına monte etanj kapaklı flüoresan lambalı ürünler ve bunlarla birlikte açıkta duran havalandırma sistemi, mimari bir tarzın ürünü olarak değil, teknik bir hacmin yeni işlevine dönüştürülememiş olmasının sonucu. Ekibin bu probleme çözümü ise kablo tavalarına her iki yandan asılacak renkli pleksiglas ürünler tasarlamak. 200×15 cm boyutlarında tasarlanan renkli pleksiglas plakalar, kablo tavalarına üçer noktadan vidalanarak monte edilmiş. Ana koridor ve servis koridorlarında koyu turuncu-kırmızı, bahçeye açılan koridorda ise yeşil renk kullanılmış. Bu sayede koridorun hem renklenmesi, hem de tavandaki karmaşık görüntünün daha az hissedilir olması hedeflenmiş.

Fikir basit, sonuç başarılı. İyileştirme projesi için yaratıcı bir aydınlatma yaklaşımı.

SehirUn3

Projeye katılanlar:
Aydınlatma tasarımı: Lidea – Faruk Uyan; www.lideadesign.com
Mimari kontrol: Salih Pulcu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir