PLDA Atölye Çalışması Tanıtım Toplantısı
Tarih: 06 Temmuz 2007
Yer: İstanbul Bilgi Üniversitesi, Dolapdere Kampüsü
Konuşmacılar:
Muhammet Garip, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürü
Alison Ritter, PLDA Genel Müdürü
Joachim Ritter, PLD Genel Yayın Yönetmeni
İstanbul; PLDA Atölye Çalışması’na bir adım daha yaklaştı…
PLDA (Professional Lighting Designers’ Association) tarafından 1999 yılından beri Avrupa’nın birçok şehrinde gerçekleştirilen atölye çalışmalarının İstanbul ayağı için ilk somut adım 06 Temmuz günü İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde atıldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Tasarım Kültürü ve Yönetimi Sertifika Programı’nın desteği ve Heper+Moonlight, Philips, Siteco ve Thorn firmalarının sponsorluğuyla gerçekleşen organizasyonun ev sahipliğini ise PLD Türkiye dergisi ile İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü yaptı.
PLDA Atölye Çalışması “Tanıtım Toplantısı”, PLD Türkiye Editörü Emre Güneş’in konuşması ile açıldı. Şubat ayında İstanbul Modern’de gerçekleşen PLD Türkiye 2. yıl etkinliği ilki olmak üzere, toplantı katılılımcılarının bu organizasyon sayesinde 2. kez biraraya gelme şansı yakaladıklarına dikkat çeken Güneş, amaçlarının ışığın konuşulduğu etkinliklerin sayısını artırmak olduğunu belirtti. Ayrıca organizasyonun bu sene için planladıkları son etkinlik olmadığının da altını çizdi.
İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürü Muhammet Garip, konuşmasında İstanbul’un gündüz varolan silüetinin geceye henüz yeterince yansıltılamadığını, kent aydınlatması noktasında eksiklikleri bulunduğunu belirtti. Kentin aydınlatma ile ilgili genel kurallarının çizileceği Şehir Aydınlatma Yönetmeliğine olan ihtiyaçtan bahseden Garip, yine önemli bir konu olan Kent Aydınlatma Platformu kurulması noktasında çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Konuşmacılardan PLDA Genel Müdürü Alison Ritter, PLDA’in kuruluş amaçları, faaliyetleri ve işleyişi konusunda katılımcıları bilgilendirirken uluslararası faaliyetlerinin yoğunluğu ve 46 ülkede 460 üyelerinin bulunması sebebiyle Nisan ayında dernek olarak yerel ofisler açma kararı aldıklarını bildirdi. İlki Londra’da açılan ofislerin derneğin büyümesinde yeni bir aşama olduğunu söyleyen Ritter, bu kararın Türkiye yansıması olarak; PLDA Türkiye Ofisi’nin kurulduğunu ve temsilcilik görevini aynı zamanda PLD Türkiye editörü olan Emre Güneş’in yürüteceğini açıkladı.
Uluslararası PLD’nin Genel Yayın Yönetmeni Joachim Ritter ise atölye çalışmasının İstanbul’a taşınması ile ilgili sürecin başladığını belirterek bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Atölye çalışmasının faydalarını anlatırken “Eğitim!, Eğitim!, Eğitim!” diyen Ritter, süreç içinde sadece katılımcı aydınlatma tasarımcıları ve öğrencilerin değil, aynı zamanda şehir yönetimlerinin, mimarların, halkın, kısacası büyük bir topluluğun eğitildiğine dikkat çekti. Eğitimin yanında atölye çalışmasının; aydınlatma tasarımcısı mesleğinin kabulü, aydınlatma tasarımı ile ilgili pazarın geliştirilmesi, doğru aydınlatma tasarımı örneklerinin sunulması, piyasadaki ürünlerin denenmesi ve geri bildirim yapılması gibi diğer etkilerinden bahseden Ritter, organizasyonun gerçekleşeceği şehre katkılarını ve bir senelik hazırlık periyodunu anlattı.
Aydınlatma sektörü temsilcileri, kamu görevlileri, mimarlar, akademisyenler ve öğrencilerden oluşan, 100 kadar katılımcı ile gerçekleşen etkinlik soru-cevap bölümü ve bir sonraki etkinlikte biraraya gelme temennisi ile sona erdi.
Program (pdf)
Fotoğraf Galerisi: