Close

12/02/2017

Yenilenme: Philip Morris Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş. Ofisi, Kağıthane

Metin: Önder Kul
Fotoğraflar: Gürkan Akay

Proje, mimaristudio tarafından 2009 yılında tasarlanan, aynı işverene ait Güneşli ofisinin, yeni çalışma ve operasyon merkezi. İstanbul’ un gelişmekte olan iş ve ticari aksı Kağıthane Cendere Caddesi üzerinde yer alan yeni merkez, 3 kat, 12.000 m2 alana sahip olup, 4.000 m2′ lik bölümünde ofisler yer alıyor.

Ana karşılama ve güvenlik noktası giriş katında yer alan ofisin 1. katta yer alan çalışma alanlarına asansör ve yürüyen merdivenle ulaşılıyor. Yürüyen merdiven ile çıkıldıktan sonra gelenleri, mimaristudio tarafından tasarlanmış, ana girişi ve firmanın kimliğini vurgulayan bir giriş katı; hemen karşısında da uzun bir banko karşılıyor. Bu bölümden çalışma, toplantı ya da sosyalleşme alanlarına direkt dağılım sağlanabilmekte.

Planlamada öncelik; satış gruplarının çalışma alanlarına verildi. Bu gruplar ofis katının merkezinde kurgulandı. Çeşitli bölgelerde çalışan ekipler, ilgili bölge satış müdürleri ile yakın temasta olacak şekilde planlandı. Bu fikirden hareketle, tüm müdürler, ekiplerin tam merkezinde yer alıyor.

Katın gerek alan, gerekse hacim olarak büyüklüğü içinde çalışma gruplarının bir kimliğe sahip olabilmesi adına, her iki grubun bir arada düşünüldüğü birer takım kabuğu planlandı. Grupta görev yapan tüm personelin gerek bireysel, gerekse grup çalışmalarına yönelik fiziki, teknik ve teknolojik ihtiyaçlarına yanıt verebilen bu kabuklar, mekân içinde mekân yaklaşımı ile, ana çalışma hacmi içinde birer alt açık çalışma birimleri olarak tasarlandı. Bu yaklaşımla, alanın adeta bir mobilya teşhir mekânı olması engellenirken, çalışma gruplarına birer kimlik ve aidiyet veriliyor. Ofis içindeki diğer birimler ise bu çekirdeğin çevresinde konumlanıyor.

Günlük çalışma ihtiyaç ve alışkanlıkları çerçevesinde farklı ölçekte kapalı-açık toplantı ve görüşme alanları tasarlanırken Güneşli ofisi içinde yer alan kapalı çok amaçlı salon yerine, yeni ofiste açık bir toplantı salonu önerildi. Farklı kullanım amaçlarına yönelik düşünülen bu alan ile sosyalleşme alanları ilişkilendirildi ve mimaristudio tarafından tasarlanan özel oyun kabukları mekânın yanında yer alan bölüm içinde planlandı. Ofisin çalışma alanları arasında yer alan açık toplanma alanları ile ilişkili planlanan içecek ve kopyalama servis noktaları, mekânın günün her saati işleyen alanlar olmasını destekliyor.

Tamamen LED ürünlerin kullanıldığı projede, çalışma alanlarında hem göz konforu sağlayan hemde ışığı odaklayan özel difüzörlü lineer aydınlatma armatürleri mekân kurgusuna paralel olarak farklı açılarda yerleştirildi. Kapalı mekânlarda ise difüzörlü lineer LED armatürlerin yanı sıra noktasal LED ürünler de kullanılarak ışık dinamikleri arttırıldı.

Genel buluşma ve ortak çalışma alanlarında, içlerinde akustik özelliği de olan, farklı ebat ve formalarda özel ürünler seçilerek gerekli aydınlık düzeyi sağlanmasının yanında, gürültü kontrolü de sağlandı.

Projenin aydınlatma tasarımındaki en önemli faktör olan lineer LED profiller, yüksek tavanlı mekân içinde ayrı birer ünite şeklinde kurgulanan kapalı alanların ve yüzer tavanların etrafında kullanıldı. Bu sayede hem dolaşım alanlarında gerekli aydınlık düzeyi elde edilirken, hem de farklı amaca yönelik planlanan mekânlar birbirlerinden ayrılarak, alan tanımlamasına katkıda bulunuluyor.

Tüm projenin aydınlatma kimliği bütünleştiren farklı en ve boylardaki profiller, zaman zaman aydınlatma tasarımın mecbur bıraktığı ölçü ve yerleşimde uygulanmasına rağmen, içlerinde kullanılan LED modüller 85-95 lm/watt verimliliğinde seçildi. Böylelikle gerekli aydınlık düzeyi sağlanırken enerji tüketimi de asgaride tutuldu.

Proje genelinde renk sıcaklığı, mekânda kullanılan renkleri en iyi şekilde ortaya çıkaracağı ve kişisel motivasyonu en yüksek seviyede tutacağı düşünülerek 3000K olarak belirlendi. Tüm bu çalışmanın sonucunda, farklı kullanım amaçlarına sahip, açık ya da kapalı tüm birimlerin ortak bir aydınlatma tasarımı diline sahip olması hedeflendi. Proje ile bir yandan firmanın kurumsal kimliği ve iş konusu ile örtüşen bir mekân ortaya çıkarken, diğer yandan firma çalışanlarına operasyonel anlamda konforlu bir çalışma ortamı sağlanarak, güncel ihtiyaçları karşılandı.

Projeye katılanlar:

İşveren: Philip Morris Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş.
İç mimari tasarım: mimaristudio – Ayça Akkaya Kul, Önder Kul, Tolga Bozok, Kaan Gülkıran
Aydınlatma tasarımı: mimaristudio; www.mimaristudio.com
Elektrik ve mekanik proje: Enve Enerji
İnşaat yapım: Diem Mühendislik
Elektrik yapım: ELS Elektrik
Mekanik yapım: Turkuaz Mühendislik
Uygulanan ürünler: Optimum Aydınlatma (Lightnet, XAL Sonic, Foscarini, W&D, Barrisol, Ole)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir