Payguru Ofis

payguru1Metin: Önder Kul
Fotoğraflar: Alp Eren

In-app, web, mobil site, abonelik ödemeleri gibi hizmetler veren ve tüm regülatif istekleri karşılayan yeni nesil ödeme platformu olan Payguru, değişen ülke ve iş koşullarına uyum sağlayarak şirket içi bir değişime gitti. Bu değişime ilk olarak fiziksel yapıdan yani ofislerinden başlandı. Yeni ofis İ.T.Ü. Ayazağa Kampüsü içinde yer alan Arı Teknokent-1 içinde, toplam 210 m2 alana sahip.

Firmanın gelişen iş hacmi sonucunda yeniden ele alınan mevcut çalışma alanında, ekibin faaliyet gösterdiği sektördeki dinamik yapı ve genç çalışan profili tasarımın önemli çıkış noktaları. İç mimari dilde ve ince yapı malzemelerinin kullanımındaki hareketlilik ise bu referanslara bir gönderme niteliğinde.

payguru2Planlamada özellikle gün ışığı kullanımı ön planda tutulurken, mekânın her noktasının gün ışığından yararlanabilmesi amaçlandı. Firma içi birimlerin yerleşim planında birbirleri ile ilişkilerine dikkat edildi, birimler arası ayrımlar peyzaj ögesi ile sağlandı. Özellikle ofisin bahçe ile direkt olan ilişkisi, mekân içinde tasarlanan peyzaj uygulamalarını güçlendirdi.

Mekâna gelenler ilk olarak ana karşılama holünden geçerek özel imalat bir karşılama bankosuna ulaşıyor. Genel mekân algısının anlaşılmaya başlandığı banko alanında gelen misafirlerin yanında, çalışanların da dinlenme alanı olarak kullandığı bir ağırlama alanı bulunuyor. Oyun konsolu ile de çeşitlendirilen alan hemen yanında planlanan servis mutfağı ile de ilişkilendiriliyor.

payguru3Giriş alanından sonra geçilen ana mekân ise dengeli bir planlamaya sahip, açık bir çalışma alanı. Projede, şirket içi organizasyonuna göre yapılan planlamada yönetici grupları, açık çalışma alanı yaklaşımında çalışan diğer ekiplerden ayrı tutulmadı. Farklılık, sadece, kullanılan mobilya gruplarında ve renklerde vurgulandı. Bu yaklaşım içinde firma üst yönetimi çalışma birimi ise yarı açık bir alanda, toplantı işlevini de içinde barındıran 8 m’lik bir çalışma bandı üzerinde çözümlendi. Tüm bunların yanında özel toplantılar için ise yarı kapalı bir toplantı odası ayrıca planlandı.

Aydınlatma tasarımı çalışmalarında, mimari seçimlerin ışığında tercih edilen 270 derece ışık yayılımı sağlayan LED profiller ile ferah bir ofis ortamı sağlandı. Projenin başında düşünülen direkt/endirekt porsiyonlu çift renk LED profiller, geniş açılı profil seçimi ile yerlerini sade ve fonksiyonel bir modele bırakmış oldu. Opal difüzörün yumuşatma faktörü de hesaplanarak seçilen sıcak beyaz Crea LED’ler sahip oldukları yüksek Ra değerleri ile üst seviye görsel konfor sağlarken, opal difüzörler de minimum gölge ile ortamın ferahlığını arttırmaya katkıda bulundu. Switch-Dim sürücülerle donatılan LED armatürler de günün farklı zaman dilimlerinde ihtiyaç duyulan farklı aydınlık seviyelerini kolaylıkla kullanıcıların hizmetine sundu.

payguru4Mekânın tamamında LED teknolojisi kullanılırken, aydınlatma kurgusunu oluşturan ve genel aydınlatmayı sağlayan lineer LED profil ürünlerin yanında, belirli noktalarda Philips dekoratif ürünler tercih edildi.

Proje, son yıllarda mimaristudio ekibinin “start-up” lar için olan proje çalışmalarının bir devamı niteliğinde. Bu ofis, işverenin kimliğini, vizyonunu ve hedeflerini yansıtan bir çalışma olarak tamamlandı.

payguru5Projeye katılanlar:

Proje Adı: Payguru Ofis
İşveren: Payguru
İç mimari tasarım: mimaristudio – Ayça Akkaya Kul, Önder Kul
Aydınlatma tasarımı: mimaristudio – Ayça Akkaya Kul, Önder Kul; www.mimaristudio.com / Crealux – Cenk Göksu; www.crealux.com.tr
İnşaat yapım: Dilek Mimarlık
Elektrik yapım: Frekans Elektrik

Uygulanan ürünler:
Genel aydınlatma armatürleri: Crealux
Dekoratif aydınlatma armatürleri: Philips, Lirio (Nova Aydınlatma)


Also published on Medium.