Close

26/01/2016

Parlaklık proteinleri içeren yeni bir Biyo-LED geliştirildi

biyo-LEDBilim adamları parlaklık proteinlerini bir lastik formunda paketleyerek yeni bir Biyo-LED geliştirdiler. Bu yeni Biyo-LED, geleneksel organik olmayan LED’lere göre hem daha ucuz hem de aynı görselleştirme etkisini sunuyor.

Alman-İspanyol bilim adamlarından oluşan araştırma ekibi, tek bir LED’i kaplayan mavi, yeşil ve kırmızı kauçuk katmanlarının eşit parçalarından yaratılan, beyaz ışık yayan bu yeni Biyo-LED’i geliştirmeyi başardı.

LED’ler, seryum-itriyum gibi tedariği az ve organik olmayan materyaller kullanılarak üretiliyorlar. Bu da LED’lerin, uzun vadede, hem sürdürülebilirliklerinin zor hem de pahalı oldukları anlamına geliyor.

Tüm bunlara ek olarak beyaz LED’ler göz için ideal olmayan bir renk üretiyorlar. Çünkü kırmızı bileşenden yoksunlar ki bu da uzun süre onlara maruz kalan bireyleri psikolojik olarak etkileyebiliyor.

Araştırmacıların tekniği parlaklık proteinlerinin, parlak kauçuk üretmek için polimer metriks ile “tanıştırılmalarına” dayanıyor. Bu teknik, proteinlerin yeni bir yolla paketlenmesini içeriyor ki bunun sonu LED’leri yaratmada kullanılan tekniğin yerine geçmeye kadar gidebilir.

Almanya’da bulunan Erlangen-Nurnberg Üniversitesi’nden Ruben D Costa konuyla ilgili şu açıklamalarda bulunuyor: “Bizler Biyo-LED olarak adlandırılan yeni bir teknik ve melez bir cihaz geliştirdik. Geliştirdiğimiz şey, saf beyaz ışıkta normal bir LED tarafından yayılan mavi ışığı dönüştürmek için parlaklık proteinlerini kullanıyor.”

Çalışmayı yapan araştırmacılar sözlerine şöyle devam ediyor: “LED’i beyaz yapmak yerine üzerindeki kauçukları uyarmak mavi ya da mor ötesi ışık elde etmek için her zaman gereklidir. Başka bir değişle; mavi LED/yeşil-kırmızı kauçuk ya da mor ötesi LED/mavi-yeşil-kırmızı kauçuğu birleştirebiliriz.”

Sonuç ise şu; mavi, yeşil ve kırmızının benzer bölümlerinden yaratılmış saf beyaz ışık veren yeni Biyo-LED karşımızda. Üstelik organik olmayan LED’lerin verimliliğine sahip olmayı da başarmış durumda.

Mavi ya da mor ötesi LED’ler beyaz LED’lerden çok daha ucuz. Beyaz LED’ler nadir bulunan YAG:Ce (Seryum katkılı Yitriyum Alüminyum Garnet) olarak da bilinen pahalı bir materyalden yapılıyorlar. Araştırmacılara göre bu çalışmanın asıl fikri bu materyali proteinlerle değiştirmek.

“Biyo-LED’lerin üretilmesi kolay ve materyalleri hem ucuz hem de geri dönüşümlü. Yani kolaylıkla geri dönüştürülebilir ve değiştirilebilirler.” diyen Costa, bu proteinlerin yüksek stabilitesinin altını çiziyor. Costa, proteinlerin parlaklık özelliklerinin nem, sıcaklık, ışık gibi farklı ortam koşulları altında dahi; depolama sürecinde aylarca bozulmadan devam ettiğini de ekliyor.

*Araştımacıların açıkladığı tüm yeni bulgular Advanced Materials dergisinde yayınlandı.

Haber kaynağı: http://wap.business-standard.com/article/pti-stories/new-bioled-with-luminescent-proteins-developed-116011300889_1.html

One Comment on “Parlaklık proteinleri içeren yeni bir Biyo-LED geliştirildi

Osman Barış Malcıoğlu
27/01/2016 - 12:11

Ne yazık ki resim konu hakkında yanıltıcı olmuş. İlgili malzeme neredeyse saydam bir film şeklindedir, ve çalışmanın potansiyel uygulamalarından biri büyük yüzeylere kaplama olarak kullanılması şeklindedir, resimde gösterildiği gibi standart uygulamalar ilgili buluşun sadece bir yönüdür. Buluş led kadar elektronik ve soğutma gerektirmediğinden dış cephe uygulamalarında ağırlık ve fiyat konusunda muazzam bir avantaja sahip olma potansiyeline sahiptir. Ruben ve Pedro iş arkadaşımdır, eğer bu tür bir uygulama için fikir sormak isterseniz kendileri ile temasa geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir