Close

22/03/2017

NestOrtaköy, İstanbul

8.000 m2’lik bir alan üzerine konumlanan NestOrtaköy, Ortaköy vadisinde yaşamın başladığı son konut projelerinden biri. Vadideki ince ve uzun bir parselde Kreatif Mimarlık tarafından tasarlanan proje, imar koşulları monoblok bir yapıya izin vermesine karşın parçalı blok sistemi olarak tercih edildi. Komşuluk ilişkilerini teşvik etmesi sebebi ile de tercih edilen bu sistem, kabul edilebilecek bir mahremiyet çerçevesinde 6 ayrı bloğa dağıtıldı.

Sitenin güvenlikli geniş giriş kapısından geçtiğinizde karşınıza, blokların alt bölümü boyunca devam eden kapalı otoparkın girişi beliriyor. Burada yerde, iki yönden ışık veren gömme ışık kaynakları size yol gösteriyor. 2W PowerLED ışık kaynaklı bu armatürler sadece 7cm çapında ve hem yürüme hem de araç yolları için İtalyan i-LED markası tarafından özel olarak tasarlanmış. Gri renkli bu armatürlere, otopark rampasının yan duvarlarına yerleştirilen yine gömme sistemli aplikler eşlik ediyor.

Yalnızca dış aydınlatma armatürü üreten Simes’in Blinker serisinden belirlenen armatürler içerisinde, enerji tasarruflu 18W’lık kompakt flüoresan lambalar kullanıldı. Rampanın zeminine doğru asimetrik şekilde ışık veren bu gömme sistem, duvarların rengine uyumlu olması sebebi ile alüminyum renkte tercih edildi.

Bloklar tek bir sıra oluşturacak şekilde, önündeki yürüme yolunu ve peyzajı sınır alacak şekilde konumlandırıldı. Yürüme yolunda, yolu ve etrafındaki peyzajı aydınlatmak için kısa bollard’lar tercih edildi. 13 cm çapında ve 39 cm yüksekliğindeki Microreef bollard’lar, Simes’e ait. Dört yöne ışık veren Microreef, 11W LED ile donatıldı ve peyzaj ile daha uyumlu olması için de pas renginde tercih edildi.

Site içerisinde 80 adetten fazla kullanılan bu aydınlatmalara Tepta’nın 200 adetten fazla bitki aydınlatması eşlik ediyor. Peyzaj ile ilgili olarak Tepta tarafından yapılan aydınlatma hesaplamaları sonucunda tüm ürünlerin yerleri, yönleri ve lamba güçleri belirlendi. Bu sebeple de bitki aydınlatma armatürleri, peyzaj içerisinde saplama aparatları ile kimileri 15W kimileri de 7W LED ışık kaynağı ile kullanıldı. Bunda doğal olarak, aydınlatılan çiçek ya da ağacın cinsi de oldukça önemli. Yürüme yolu ve ağaçlandırma iç içe olduğu için bu armatürlerin ışık kaynakları önünde, ışığın yol açabileceği rahatsızlığı ve kamaşmayı önlemek için özel vizör aksesuarlar kullanıldı.

Blokların giriş kısımlarında, hem girişi aydınlatmak hem de blok isimlerini belirginleştirmek için yine Simes’in bollard’ları kullanıldı. Look serisinden tercih edilen ters L formundaki bollard’lar, genel renk akışına uymak için gri renkte tercih edildi. 58 cm yüksekliğindeki bollard’larda 12,5W LED kullanıldı ve ışık tamamen zemine doğru yönlendirildi.

Blokların içine girdiğinizde sizi geniş bir alan ve merdivenler karşılıyor. Bu ferah düzenleme, mimari tasarımın doğal bir parçası. Kullanılan malzeme ve renkler, ışık ile birleşince holleri ve giriş alanlarını komşuların karşılaşması, buluşması, yakınlaşması için uygun, ortak alanlar haline getiriyor. Ana giriş hollerinde tavanda Tepta’nın lineer tavana gömme armatürleri mekâna, ihtiyacı olan tüm aydınlatmayı sağlıyor. Her bir ünite 180 cm uzunlukta ve 6,5 cm genişliğinde.

Beyaz boyalı tavanda yine beyaz renkte kullanılan bu uzun armatür LED ışık kaynağı ile donatıldı. Lineer yapının orta bölümünde tek sıra olacak şekilde lineer formda şerit LED, yanlarda ise ikişer adet Power LED yönlenebilme özelliği bulunan spotlar kullanıldı.

Katları birbirine bağlayan merdiven basamaklarının aydınlatması ise yine Tepta ürünü duvara gömme armatürler ile sağlandı. Antrasit renkli çerçevesi ve vidasız montaj imkanı ile mekândaki yerini aldı. Asansör giriş kapı duvarlarında, i-LED markasının armatürleri, yere yakın bir şekilde konumlandırıldı. Aşağı yönde ışık veren ve 2W LED ile donatılan bu armatürler krom renkte tercih edildi. Asansöre giriş çıkış yönünün belirlenmesi açısından önemli bir görev üstlenen bu ışık kaynağı sadece 4cm çapında.

Daire içlerine girdiğinizde sizi geniş bir antre karşılıyor. Girişin yönlendirdiği alan, evin arka tarafına doğru ince uzun bir koridor ile devam ediyor. Bu alanların hepsi tavana gömme Tepta armatürleri ile aydınlatılıyor. 7W LED gücündeki bu armatürler özel olarak alçı malzemeden seçildi. Işık kaynağı da oldukça geride olduğu için, kamaşma gibi oluşabilecek kötü yan etkiler en aza indirildi. Bu armatür WC ve banyolarda da kullanılarak devamlılık sağlandı.

Mutfakta ise yönlendirme yapabilme özelliği olan daha büyük ölçüdeki tavana gömme armatürler tercih edildi. Yine alçı malzemenin kullanıldığı bu Tepta armatürlerinde 15W PowerLED bulunuyor.

Projeye katılanlar:

Mimari proje: Kreatif Mimarlık – Aydan Volkan, Selim Cengiç
Aydınlatma tasarımı: Tepta Aydınlatma – Efrayim Güneş, Yaşar Yılmaz; www.tepta.com

Uygulanan ürünler: Simes, Linealight, iGuzzini, Apleton, Tepta

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir