Neon örgüsü

14İngiltere’nin Tate Müzesindeki “Forms in Space…by Light (in Time)” adlı enstalasyonu yaklaşık iki kilometrelik neon ışıklarından oluştu.

Havaya çizilmiş, soyut ve dev bir sanat eserine benziyordu. Etkileyici ışık izleri modern bir digital fotoğraf tekniği ile görünür hale getirilmiş gibiydi. İngiltere’nin Londra kentinde bulunan “Tate Britain” müzesi içindeki “Duveen Sculpture Galleries” in uzun boş salonunu doldurdu. Aslında bu enstalasyon “Light Paintings” veya “Light Writings” olarak adlandırılan ve bir fotoğraf sayesinde görülebilir hale getirilen uygulamalara dayanan bir ışık sanatı değildi, gerçek bir ışık enstalasyonuydu.

Sanatçı Cerith Wyn Evans tarafından tasarlanan “Forms in Space … by Light (in Time)” enstalasyonu Mart ayından Ağustos ayının ortalarına kadar, 1937 yılında her tür heykeli sergilemek için inşa edilen ilk halka açık, Duveen Galerileri olarak da bilinen salonların neredeyse 100 m’ye yakın yüksekliktei, beşik tonozlu tavanlarında asılı kaldı. Heykel üç bölüme ayrılmış yaklaşık 2 km uzunlukta neon ışıklarından oluştu. Armatürler birçok farklı öge şeklinde çalışıldı: Düz hatlar, geniş alanlı kıvrımlar, daireler veya spiral şekilli yapılar. Neon ışığı veren tek bir halka başlangıç noktasını oluşturdu. Buradan itibaren ışık eseri iki farklı katmana doğru devam etti.

İzleyici için, galerinin tarihi ortamında yukarı doğru baktığında, büyüleyici, hipnotize edici bir görüntü oluştu. Görünürde kısa, uzun, yuvarlak düz neon tüpler, bir şeylere benzeyen ancak soyut olarak da yorumlanabilecek şekiller vardı. İnsan kendisini sınırsız, karmaşık bir ışık bandında kaybedebiliyordu. Enstalasyonun büyük kısmına odaklanıldığında ise birbirine düğümlenmiş, beyaz ışık veren bir örgü yapısı göze çarptı. Neyse ki enstalasyonun başında veya sonundaki düz hatlar nedeniyle görüntünün kontrolü tamamen yok olmuyordu. Bu tür bir ışık sanatı eserinin üretimi çok zahmetli olmalı. Belki sanatçı tarafından önceden planlanmıştı belki de testler ile bu sonuca varıldı. Eserin tamamını tüm parçaları ile yerine monte etmek ve tavandan aşağı sarkıtmak da ayrıca zahmetli olmuştur.

Projeye katılanlar:
Tasarım: Cerith Wyn Evans
Planlama: Dusty Sprengnagel, Lukas Galehr
Üretim ve montaj: Neonline Werbedesign