Close

29/11/2016

Nefes kesici fotoğraflarla Norveç’te tam güneş tutulması

eclipseTam güneş tutulması aslında nadir bir doğa olayı. 18 ayda bir gerçekleşen böylesi bir tutulma dünyada birkaç yerde görülebiliyor ve sadece birkaç dakika sürüyor. Şu ana kadar tam güneş tutulmasına hiç şahit olmadıysanız şunu söyleyebiliriz ki; Macaristan kökenli fotoğrafçı György Soponyai çektiği resimlerle size adeta sihirli bir deneyim yaşatıyor…

Dijital olarak manipüle edilmiş zaman-atlamasını kullanarak Soponyai, Norveç’in Svalbard şehrinde gökyüzünün üzerinde, başlangıcından bitişine kadar, tam güneş tutulmasını yakalıyor. Fotoğraflarda dünyanın üzerinde güneşin kavisini görüyorsunuz. Daha sonra güneş ay tarafından, tam iki buçuk dakika, deyim yerindeyse söndürülüyor. Sonrasında sadece ufkun arkasına yaslanmak için tekrar ortaya çıkıyor. Bu görüntü gerçek anlamda çok çarpıcı. Soponyai, güneş halesi tarafından çevrelenmiş güneş ufkunun üzerindeki siyah diskle birlikte mavinin, turuncunun ve grinin tonları çok seviyor.

Sanatçı aslında, 5 yaşında bademcik ameliyatı olduğu sırada hastanedeyken anne-babasının ona bir astronomi kitabı verdiği günden beri “göklere” hayran. Beş yıl önce Dobsonian teleskobuyla çekim yapmaya başladı ve 2013’te Abu Dhabi’de bir kısmi güneş tutulmasının sürreal fotoğrafını gördü. Bu andan itibaren Soponyai bir tutulmayı fotoğraflamak konusunu bir çeşit “güzel” takıntı haline getirdi. Ve bir dahaki tam güneş tutulmasını görebilmek için yolunun Kutuplar’a gitmek olduğu keşfetti…

2015’in Mart ayında da bu hedefini gerçekleştirdi. Longyearbyen, Spitsbergen’a uçtu ve Greenland Denizi’nin kıyısındaki havaalanının yakınında kamp kurdu. Canon 5D Mark II makinesini tripodun üzerine yerleştirdi ve güneşin doğuşundan itibaren çekim yapmaya başladı. 12 saat boyunca her 15 dakikada bir 2 fotoğraf çekti. Bunlardan biri solar (güneş) diskini, diğeri ön planı ortaya çıkarıyordu. Sıfırın altındaki sıcaklık, kameranın aralık ölçerini etkiliyordu. Bu yüzden Soponyai, zamanı kolundaki saatten izledi. Soponyai bu deneyimini şu şekilde tanımlıyor: “Tüm günü dakikaları sayarak geçirdim.”

Fotoğraflamalardan sonra Soponyai, 72 fotoğrafı birleştirdi. Fotoğrafları, tutulmanın ilk dakikasında çektiği 360 derecelik panaromanın üzerine katmanlaştırdı. Bir gezegen manzarası görünümü yapabilmek için fotoğrafı bir karenin içine sıkıştırdı, baş aşağı çevirdi ve kutup koordinatları etrafına sardı. Soponyai sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu, fotoğrafa daha fazla boyut katıyor ve oldukça iyi görünmesini sağlıyor.”

Final resmi ise ayın kısa süreliğine güneşi “lekelediği” o inanılmaz süreci yakalıyor. Bir sonraki tam güneş tutulması 2017’nin Ağustos ayında gerçekleşecek ve Amerika!nın bir bölümünde görülebilecek. Eğer siz Amerika’da değilseniz ya da oradaysanız bile göremezseniz endişelenmeyin. Soponyai orada olacak.

Haber: Laura Mallonee
Haber kaynağı: https://www.wired.com/2016/11/stunning-time-lapse-captures-total-solar-eclipse-norway

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir