Neden enerji tasarruflu lambalar göründükleri gibi değiller?
Gezegeni kurtarmak için enerji tasarruflu lambalar kullanın. Ve bu mesaj sürekli kendini tekrar ediyor…
Fakat bu parlak, uzun ömürlü ve enerji tasarruflu lambalar aslında iddia edildikleri gibi mi?
Geleneksel akkor lambalar (halk arası deyimle ampül) artık devre dışı kalıyor çünkü uzun ömürlü, çevreye duyarlı beyaz ışık daha çok tercih ediliyor. Çünkü eski lambalar ekoloji düşmanları.
Avrupa mevzuatı çoktan 100-wattlık eski tip lamba üretimini yasakladı. 2011 yılında 60-watt, 40 ve 25-wattlık akkor lambalar da 2012’de yasaklanacak. Peki acaba yeni gelen lambalar düşünüldüğü kadar iyi mi?
Parlaklık : Yeni lambaların parlaklık oranları içlerinde yer alan fosfor dolayısıyla eski lambaların parlaklık değerleriyle birebir örtüşmeyecek. Örneğin 11-12 wattlık br flüoresan lamba 60 wattlık eski bir lambanın değerlerine tekabül edecek.
Diğer yandan United States’de yer alan Lighting Research Center üç ana kurala inandığını belirtiyor.
Birincisi 20 wattlık bir CFL ampulün 60 wattlık bir akkor lambaya eşdeğer olduğunun bilgisi bir laboratuar ortamında ediniliyor. Yani evdeki koşullar taktığınız lambanın vereceği ışık miktarını etkileyebilir.
Eğer lambanız tavanda sabitlenmiş durumdaysa ısınmaya başladığında % 10-20 oranında daha az parlaklıkta ışık verecektir. Zaman içinde parlaklığını % 20 oranında yitirir.
Kullanım Süresi : Bir başka sıkıntı ise enerji tasarruflu lambaların çok uzun yıllar kullanılabilir olduğu iddiası.
Ne yazık ki ne ödüyorsanız onu alıyorsunuz. Çünkü markalaşmış işinde uzman bir aydınlatma üreticisinin ürettiği lamba on sene kullanılabilirken marketten aldığınız her hangi bir marka kısa sürede kullanılamaz hale gelecektir.
Tabii bu iyi marka bir lambanın on sene kullanılabileceği anlamına gelmez. Çünkü kullanım ömrü ortalama bir değerle verilir. Genellikle 10.000 saat ömrü olan lambalar seneye vurulduğunda 10 yıl gibi bir süreyle tanımlanıyor. Bu da lambanın günde yaklaşık 3 saat açık aydınlatacağı anlamına geliyor.
Ölçümlere göre her 15 dakikada bir lambayı açmak ve kapamak ömrünü kısaltacaktır.
Enerji Tasarrufu : Nasıl oluyor da bu lambalar daha az enerji harcıyor? Avrupa komisyonunun yaptığı açıklamaya göre CFL lambalar normal akkor flamanlı lambalara göre % 80 daha az enerji harcıyor.
Peki, bu rakam nasıl ölçülüyor? Bu en iyi flüoresan voltajı ile aynı özellikleri taşıyan sıradan bir akkor lamba arasında yapılan değerlendirmeyle ortaya çıkıyor.
Enerji tasarrufu yığılıyor mu?
Fakat 2 lamba arasında yapılan 5’te 1 enerji ölçümleri üreticilerin durumu biraz abarttığını gösteriyor. % 80 enerji tasarrufu kesin bir değer olmaktan çıkıyor, niye mi? Çünkü işin içine % 80 karbon emilimi giriyor ve tabii % 80’lik bedel.
Geleneksel lambalar enerjilerinin % 95’ini ısı üreterek harcarlar. Avrupa komisyonu bunu ısı kaybı olarak nitelendirir. Yani eviniz yılda 1,000kWhLık ışık üretir. Eğer tüm eski lambalarınızı yenileriyle değiştirirseniz bu 800kWh’lık ışık üretmek demektir.
Halojen Tungsten lambalar gibi daha pek çok enerji tasarrufu opsiyonu var ve teknoloji hızla gelişiyor, böylece insanlar bir süre sonra evlerini bir kaç sene içinde CFL lambalar yerine LED lambalar ile aydınlatacaklar.
Kaynak : BBC News
[email protected]
12/11/2010 - 14:43bence tasaruflu lamba ile ilgili güzel bu konu