Close

21/12/2020

NASA, ışık kirliliğine etkileyici bir fotoğrafla dikkat çekti

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi, ışık kirliliğinin mevcut boyutunu gösteren etkileyici bir fotoğraf yayınladı.

Uluslararası Uzay İstasyonu mürettebatının bir üyesi tarafından çekilen görüntü Hindistan, Pakistan ve Tibet’te gece durumunu gösteriyor.

Fotoğraf, yapay ışığın seyrek nüfusa sahip ve “dünyanın çatısı” olarak adlandırılan Tibet platosu  ile Kuzey Hindistan ve Pakistan’ın verimli ve yoğun yerleşime sahip düzlükleri arasındaki keskin karşıtlığını vurguluyor.

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi, Pakistan’ın ikinci büyük şehri olan Lahor gibi parlak bir metropol.

Ayrıca Hindistan’ın daha küçük şehirleri olan Chandigarh, Ludhiana, Jalandhar ve Amritsar da görünür durumda.

400 milyondan fazla insana ev sahipliği yapan bölge, dünyanın en yoğun nüfuslu yerlerinden biri.

Astronotlar için bu aynı zamanda, geceleri jeopolitik sınırların ortaya çıktığı birkaç bölgeden biri, çünkü yüksek basınçlı sodyum güvenlik ışıkları, Hindistan ve Pakistan arasındaki uluslararası sınırı belirginleştiriyor.

Engebeli Himalayalar, Hindistan ve Pakistan’ı Tibet’ten ayırıyor.

Gece ışığı emisyonları dünya çapında çoğu ülkede artıyor, ancak bu artıştan hangi aydınlatma türlerinin sorumlu olduğu bilinmiyor.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, uzun süredir ışık kirliliğinin baş sorumlusu olduğundan şüphelenilen sokak aydınlatmalarının, sorunun yalnızca beşte biri olduğunu gösterdi.

Bilim insanlarından oluşan ekip, ABD’nin Tucson kentinden, sokak aydınlatması çıkışını 10 günlüğüne bilinçli olarak değiştirmesini istedi, böylece emisyonlardaki fark uydu tarafından gözlemlenebilecekti.

Araştırmacılar, sokak aydınlatmalarının, gece yarısından sonra uzaydan Tucson kentiyle ilgili gözlemlenen toplam parlaklığın (500-900 nm bandında) yalnızca yüzde 13’ünden sorumlu olduğunu buldu.

Tucson kentinde gece yarısından sonra sokak lambalarının kısılmaması durumunda bu oran yüzde 18 olacaktı.

Diğer aktörler tarafından çalıştırılan sokak aydınlatması da dahil edildiğinde, en iyi tahminler sırasıyla yüzde 16 ve yüzde 21’e çıkıyor.

Bulgularını Lighting Research & Technology dergisinde yayımlayan bilim insanları, sonuçların, dış mekan aydınlatma politikasında diğer ışık kaynaklarının da dikkate alınması konusunda acil bir ihtiyacı ortaya koyduğunu söylüyor.

Haber kaynağı: https://www.luxreview.com/2020/12/08/nasa-highlights-light-pollution-with-dramatic-picture/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir