Close

02/06/2010

“Mimari Aydınlatmada Yeni Trendler” Konferansı’na Büyük İlgi!

Yapı-Endüstri Merkezi ve PLD Türkiye dergisinin işbirliği ile düzenlenen “Mimari Aydınlatmada Yeni Trendler” konferansı 28 Mayıs’ta gerçekleştirildi. Konferans, tüm dünyanın ilgiyle takip ettiği yapıları aydınlatan ödüllü tasarımcılarını ülkemizdeki takipçileriyle buluşturdu.

İçlerinde dünyaca ünlü projeleri Dubai’deki Burj Al Arab ve İngiltere’deki Lighthouse ile ödül kazanan Iain Ruxton’un da bulunduğu Avrupa’nın başarılı aydınlatma tasarımcıları; Erik Olsson, Jöran Linder ve Kevan Shaw aydınlatma tasarımındaki yenilikleri, gelişmeleri ve dünya trendlerini paylaştılar. Yapı-Endüstri Merkezi’nde gerçekleşen konferans mimarlar ve aydınlatma tasarımcıları tarafından büyük ilgi gördü.

Mimari Aydınlatma Tasarımı, hem teknolojideki gelişmeler hem de enerjinin yönetimi ile ilgili kaygıların artması sonucunda her geçen gün daha çok önem kazanıyor. Buna paralel olarak bu disiplinin etkilediği ve etkilendiği trendler hızlı bir şekilde değişiyor. Aydınlatma tasarımının yaşam kalitemizdeki önemi ve aydınlatma tasarımcısı mesleğinin kabulü ile ilgili bilincin gelişmesi için etkinlikler düzenleyen PLD Türkiye dergisi, 42 yıldır yapı ve mimarlık alanına bilgi merkezi olarak hizmet veren Yapı-Endüstri Merkezi ile beraber yeni bir etkinliğe imza attı. Siteco ana sponsorluğunda gerçekleşen konferansta değişen dünya ve gelişen teknolojilerle mimari aydınlatma tasarımının yeni trendleri üzerine konuşuldu.

“Mimari Aydınlatmada Yeni Trendler” konferansının ilk konuşmacısı İngiltere’nin ünlü aydınlatma tasarımı ofisi Speirs and Major Associates’tan Iain Ruxton oldu. Aydınlatmanın en başta yalnızca rahatlık ve işlev odaklı ilerlediğini, sonradan güzellik kriterinin de eklendiğini söyleyen Ruxton, artık aydınlatma tasarımından asıl beklenenin “gösteriş” olduğunu ifade etti. İzleyicileri aydınlatma tasarımı konusuna daha geniş bir perspektiften bakmaya davet eden Ruxton, “işlev, yarış, maliyet ve kapital” olarak özetlenebilecek “aydınlatma tasarımı anahtar kelimeleri”nin güncellemesini şöyle sıraladı: Sürdürülebilirlik, toplum ve topluluk, fizyoloji ve psikoloji, entegrasyon ve işbirliği, marka, yaşam döngü maliyeti.

Konferansın ikinci konuşmacısı İsveçli Olsson&Linder tasarım ekibinin kurucuları Erik Olsson ve Jöran Linder’in gerçekleştirdiği sunum, ikilinin “Brokeback Lighting” adlı ilginç kısa filmi ve eski bir “arcade” oyunundan esinlenilerek kotarılmış gibi gözüken renkli bir klip ile başladı. Aydınlatma tasarımının kamusal alana “güvenlik ve estetik” getirmesi gerektiğini savunan Linder’in sözlerine, ikilinin park ve konut yerleşimi ortak alanlarında gerçekleştirdiği projelerden görseller eşlik etti.

Konferansın son konuşmacısı olan İskoçya’dan KSLD kurucu ortağı Kevan Shaw, Iain Ruxton’ın da ipuçlarını verdiği şekilde aydınlatma tasarımı ile sürdürülebilirlik kavramının kesişim alanından örnekler sundu. “Aydınlatmayı bir enerji ‘kaynağı’ olarak nasıl kullanabiliriz?” sorusuna muhtelif cevaplar arayan Shaw, ekolojik tasarım prensipleri üzerinden gerçekleştirilen aydınlatma tasarımının prensiplerini ve inceliklerini paylaştı.

Etkinliğin ana sponsoru, iç ve dış aydınlatma ürünleri ile geniş bir yelpazede aydınlatma çözümleri sunan Siteco, mimari aydınlatma tasarımı kültürünün Türkiye’de yaygınlaşması için desteklerini sürdürmeye devam edecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir