Close

19/08/2013

MacFit Konsepti

MacFit5Mars Entertainment Group’un spor salonları olan MacFit’ler şubelerini hızla açarak farklı lokasyonlardaki müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor.

MacFit2

İlk olarak Ataköy Plus ile başlayan mekan geliştirme süreci, zaman içerisinde gelinen 5. projede farklı disiplinlerin de katkı sağlaması ile belli bir olgunluğa ulaştı. Bu disiplinlerden biri olan mimari aydınlatmanın marka kimliği ile direkt ilgisi olduğu artık günümüzde çok iyi bilinen bir gerçek.

Metin: Elif Karabulut
Fotoğraflar: Korhan Şişman

MacFit4

Bu zorlu markalaşma sürecinde işletmenin mimari karakterini özgün tasarım yaklaşımları ile oluşturan Geomim, renkli bir tasarım yaparak spor salonlarının genellikle monoton bulunan yapısına eğlenceli bir yorum getirmeyi başardı. Bu süreçte hem mimari hem de aydınlatma tasarımı olarak farklı çözüm alternatifleriyle beraber marka kimliğini son derece net hissettiren mekanlar ortaya çıktı. Aydınlatma tasarımı açısından süreci denetleyici standartlar, temel uygulama detayları, bütçe ve prensip yaklaşımlara karar verilerek gelecekte açılacak MacFit projeleri için teknik bir dokümantasyon altyapısı kuruldu.

İlk etapta tavandaki mekanik kanal kirliliğini kapatmak amacıyla kullanılan tavan sisteminde nasıl bir aydınlatma uygulanacağı fikri tartışıldı. Her ne kadar armatür montajını zorlaştırsa da kare desenli mesh metal asma tavanlar proje karakterinin belirleyicisi oldukları için aydınlatma konseptini doğrudan etkilediler. Mesh tavanlar kendiliğinden cut-off sağlama özellikleri nedeni ile aslında aydınlatma tasarımcısı için, doğru kullanmayı bildiği sürece, bir avantaj ve 1950’li yıllardan beri kullanılmakta.

MacFit1

Şantiye süreçlerinin hızlı ve ekonomik yürümesi gereken bu tip bir projede basit bir çözüme gidilmesi gerekiyordu. Bu nedenle birçok grafik ve ışık izi çalışmaları yapıldı. Karar verilen grafiğin mesh üzerinde yumuşak bir etki bırakması, mekanı aydınlatması, ancak tavanın arkada kalan kısmını ise aydınlatmaması gerekiyordu. Bu noktada teknik anlamda önemli bir zorluk da “bu tip mesh tavanlara armatür taşıttırılmaz” kuralı oldu. Ancak tasarım ekibi bu sorunu farklı bir bakış açısı ile tüm kablo tavalarını taşıyıcı olarak kullanma kararı ile çözebildi.

Aydınlatma tasarımcılarının en çok karşılaştığı sorunlardan biri de tavanlarda mekanik kanallar ile elektrik tavaları ve aydınlatma armatürlerinin doğru çakıştırılamamış olması olsa gerek. Bu sorunları önceki projelerden edinilen deneyimlerle, proje ve özellikle de uygulama ekiplerinin özenli çalışması minimuma indirdi.

MacFit3

Sonuçta genel aydınlatma, mesh tavan arkasında konumlanmış ve mekanın yüksekliği nedeni ile kullanmak durumunda kalınan simetrik reflektörlü armatürleri; dörtgen ya da kare grafikler şeklinde hizalanmış elektrik tavalarına monte ederek sağlanmış oldu.

35W CDM-R mini lambaların sağladığı güçlü ışık atışları ile giriş bankosunun daha davetkar hale getirilmesi amaçlandı. Bekleme ve dinlenme bölümünde kullanılan sarkıtlar ile mekana renk ve hareket katıldı. Soyunma odalarında ve özel mahallerde ise tavandan sarkan tijlere basit şekilde GU10 duylar takarak retrofit LED lambalar kullanıldı. Flüoresan ışık kaynaklarının kullanıldığı güçlü endirekt aydınlatma detayları mekanın derinliğini pekiştirdi.

Projeye katılanlar:
İşveren: Mars Entertainment Group
İç mimari: Geomim Mimarlık
Uygulama: Geoyapı
Aydınlatma tasarımı: PLANLUX – Korhan Şişman, Elif Karabulut, Başak Okay; www.planlux.net
Elektrik uygulama projesi: Hit-El Elektrik Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti.

Uygulanan ürünler:
Armatürler: AYS; Ray Spot – Boru Spot, İdem; Linear LED armatür IDM-06S – IDM05E, İkizler; Simetrik Reflektörlü Lineer Armatür.
Işık kaynakları: Philips Master LED Spot MV 6W 2700K, Philips Master LED Spot PAR 30S 12W 2700K, Philips CDM-R Mini 35W, Osram Power Flex LF05E-LF06S

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir