Close

25/02/2019

Luisa via Roma moda evi, Floransa – İtalya

Metin: Alison Ritter
Fotoğraflar: Pietro Savorelli

Tasarım, sadece estetik ve işlevsellik üzerine değildir. Ancak moda dünyasında bu tür faktörler bir kıyafetin satış başarısı olduğu gibi moda ürünlerinin sergilendiği ve satıldığı mekân veya alan için de önemlidir. Moda her zaman değişimle ilgilidir. Eğer moda ürünleri değiştiriliyorsa, moda evleri ve butikler de değiştirilebilir. Doğru yapıldığı sürece niçin imaj, ortam veya satış mesajı da değiştirilmesin?

1984 yılında İtalyan mimar Caludio Nardi, İtalya’nın Floransa kentindeki Luisa via Roma moda evinin inşaatını tamamladığında ortaya çıkan sonuçtan o tarihlerde kesinlikle memnundu. Üzerinden yıllar geçtikten sonra alanında lider butiğin iç mekânlarını tamamen yenileme işi ile görevlendirildi. Yeni fikirler isteniyordu. Yeni ışık tekniğinin kullanımında inovatif çözümler, yeni bir renk şeması, müşterilerin beğeneceği ve onları yeni kıyafet – aksesuar almaya teşvik edecek 21. yüzyıla yakışır bir ortam yaratmak için alternatif materyallerin kullanılması isteniyordu.

Üç katlı moda evi aslında sadece şık bir mağaza olarak değil aynı zamanda etkinliklere, sergi ve moda organizasyonlarına ev sahipliği yapacak şekilde tasarlandı. Katlanan ve sürgülü kapılar ile kendi başına duran raf sistemleri sayesinde mekânlar, dakikalar içinde tamamen farklı bir şekil alabiliyor. Yeni tasarlanan mekânlarda mimar; şov dünyasının ve modanın starı için hem sakin hem de cool bir kulis yaratmak üzere beton, çelik, corian ve kırılmaz cam gibi sert materyaller kullandı.

Yeni tasarlanan giriş iki büyük cam kemerden oluşuyor ve böylece geleneksel vitrin artı kapı konseptinden uzaklaşıyor. İlk izlenim, mağazaya giriyorsunuz ve kendinizi tekrar bir kutu içinde buluyorsunuz. Mekândaki yüzeyler sade ve basit. Zemin betondan, duvarlar cam veya lake corian. Her yerde minimalist bir tasarım ve iddialı bir moda hakim.

Şık bir şekilde tavana yerleştirilmiş LED lambalar veya cam raflara entegre edilen LED rayları mekânı neredeyse sürreal gösteren (uzay gemisine benzer şekilde) soğuk teknik bir ışık veriyor. Bir Watt’lık LED’lerin renk ısısı kumanda edilebiliyor ve mekânın farklı kullanımına göre ayarlanabiliyor.

Kadınlara yönelik moda zemin katta, erkek giyimi birinci katta, rahat ve spor giyim dahil genç modası bodrum katında yer alıyor. Çok fonksiyonlu, teknik donanımlı mekânın öne çıkan özelliklerinden bir başkası ise masif camdan oluşan taşıyıcı konstrüksiyonlar. Bunun en güzel örneği geniş alanlı cam teras. 13 x 4,5 m’lik ebatları ile sekiz adet beş cm kalınlıklı cam direklerle destekleniyor ve bu teras aynı zamanda zemin katındaki ana satış alanının çatısını teşkil ediyor. Teras, Luisa via Roma moda evinin tamamen yeni bir ögesi. Bu alana asansör veya erkek giyimi katındaki merdivenlerden ulaşılıyor. İkinci seviyede özel satış odaları ile müşteriler için ayrılmış bir kafeterya ve özel etkinlik mekânları yer alıyor.

Mağazanın biri önde ve diğeri arkada olan iki merdiveninden farklı katlara çıkılıyor. Merdiven basamakları betondan ve arkadan aydınlatılmış. Basamaklar havada süzülüyor görüntüsü veriyor. Merdivenler kalın cam duvarlar ile kaplı ki, bu sayede de hafiflik ve aydınlık etkisi artırılıyor.

Renovasyon ve sonucunda ortaya çıkan son derece esnek kullanım olanağı sunan mekânlar gerçekten de Luisa sahiplerinin zekice bir hamlesi oldu. Hatta, mağazanın içerden göründüğünün çok da fazla önemi yok sayılabilir. Çünkü internet jenerasyonu zamanının çoğunu sanal dünyalarda geçiriyor ve buralardan da alışveriş yapıyor. İlginç olan, gerçek Luisa via Roma’nın atmosferinin belirgin bir teknolojik etki yaratması.

Yapı sahibi ısrarla 4000K renk sıcaklığı seçti. Böylece sergilenen ürünlerin renkleri çok daha iyi algılanacaktı. Mimar Claudio Nardi bununla ilgili olarak görüşlerini şu şekilde paylaşıyor: “LED’lerin difüz ışığı ile günün erken saatlerinin sert ve berrak ışığı mekanlara “sürekli bir gün doğuşu hissi” verdi.”

Claudio Nardi’nin projeleri sıklıkla dönüşüm, geçmiş – gelecek, inovasyon – tarih, biçim – fonksiyon ve ürün – iletişim arasındaki ilişkiyi işliyor. Nardi bu projeyi “görünürde çıplak ama yine de zarif farklılıkta bir mekân, her tür süslemeden yoksun barok tarzda bir sahneleştirme, nabzı atan, doğal ışığın insani duygular ile sürekli oyunu” olarak tanımlıyor.

İnsanlar severek “alışverişe gitmeye” devam ettiği sürece, alışveriş deneyimini aradıkları mekânlar tasarlanmak zorunda kalacaktır. Burada elde edilen gerçek dünyaya aktarılan bir web sitesi dünyası. “Cool” hem de kelimenin her anlamıyla.

Projeye katılanlar:

Yapı sahibi: Andrea Panconesi

Mimari: Claudio Nardi, Annalisa Tronci, Andrea Borghi, Federico Mei

Aydınlatma tasarımı: Maurizio Morelli, ZR, Aldabra

Uygulanan ürünler:

Kenar bölümleri: Matrix Tekno düz LED lambalar, her bir rayda bir Watt’lık 40 adet LED, Aldabra aynaları ve kaplamaları: on Watt’lık LED lambalar Andromeda, Aldabra

Merdiven: Yüksek performanslı LEDli LED rayı, Vossloh-Schwabe

Kumanda: DMX

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir