Close

12/07/2017

LRC’den yepyeni bir Circadian Stimulus (CS) Hesaplayıcısı

Rensselaer Polytechnic Enstitüsü’ndeki The Lighting Research Center (Aydınlatma Araştırma Merkezi/LRC); halkın erişimine açık daha güçlü ve esnek fonksiyonelliğe sahip yepyeni bir Circadian Stimulus (CS-Sirkadiyen Uyarım) hesaplayıcısını kamuoyuna duyurdu. Bu yeni hesaplayıcı; aydınlatma profesyonellerinin mimari alanlarda sirkadiyen etkin ışık kaynaklarını ve ışık seviyelerini seçmelerine yardımcı olacak.

Bu yeni hesaplayıcı orijinal versiyonunda bulunmayan şu ek özelliklere de sahip:

  • Çoklu ışık kaynaklarının olduğu odalarda CS seviyelerini hesaplamak,
  • Kullanıcı tarafından sağlanan Spektral Power Distribution’lar (SPD-Tayfsal Güç Dağılımı) ile önceden yüklenmiş SPD’leri birleştirerek tek bir CS ölçümü ve tek bir ilgili SPD sağlamak,
  • Kullanıcı SPD’sini tek bir dosyaya kaydetmek.

Aydınlatma profesyonelleri, CS hesaplayıcısını sirkadiyen sistemi uyarmak için uygulanabilecek çeşitli aydınlatma kaynaklarını kıyaslamak için kullanabilir. CS hesaplayıcısı CS ölçümünü kullanır. Bu ölçüm belli bir SPD’deki ve güçteki ışık kaynağına bir saatliğine maruz kalmanın sirkadiyen ritmini nasıl uyardığını gösterir. Melanopic lux veya melanopic içerik gibi diğer önerilen ölçümlerin aksine CS ölçümü; sirkadiyen sistemin spektral duyarlılığını da hesaba katar. Burada oranlar sirkadiyen sistemin aktivasyon eşiği olan 0.1’den başlayarak 0.7 tepkisel doygunluğa kadar değişim gösterir.

CS metriği, temel retina nörofizyolojisine sahip olanlar da dahil olmak üzere çeşitli biyofiziksel araştırmalar da işin içine katılarak LRC tarafından geliştirildi. Bu ölçüm kontrollü deneylerde doğrulanmış, LRC ve diğer araştırmacılar tarafından sayısız alan uygulamalarında başarıyla kullanılmıştır.

LRC araştırmaları sonucunda insan gözü; en azından bir saat boyunca 0.3 ya da daha fazla CS’ye maruz kaldığında bu durumun sirkadiyen sistemi uyarmak için etkili olduğu görülmüştür. Depresyon, ajitasyon ve hatta Alzheimer şikayetlerinde azalma gibi klinik açıdan anlamlı sonuçlarla ilişkili olduğu da tespit edilmiş; ayrıca kişilerin ruh hallerinde de iyiye gidiş gibi etkilere rastlanmıştır.

LD+A’da 2016’nın Ekim ayında yayınlanan bir makalede; LRC araştırmacıları CS ölçümünü tartışmış ve tasarımcılara aydınlatma planlarını oluşturabilmeleri için faydalı ipuçları vermişlerdi. Bu makalede; hesap makinesini kullanabilmeleri için tasarımcıların CS hesaplayıcısı ve AGi32 gibi piyasada bulunan yazılımları kullanarak; alanı değerlendirerek bir temel koşul oluşturmaları gerektiği de belirtilmişti. Tasarım daha sonra CS hesap makinesini kullanarak çok daha iyi bir şekilde ayarlanabilir. Tabii unutmamak gerekir ki tasarım aynı zamanda IES önerileri, enerji kodları ve müşterilerin çalışma alanı özellikleriyle de uyumlu olmak durumunda.

Referanslar:
LD+A makale: http://www.lrc.rpi.edu/resources/newsroom/LDA_CircadianStimulus_Oct2016.pdf

CS hesaplayıcısı: http://www.lrc.rpi.edu/programs/lightHealth/index.asp

Haber kaynağı: http://www.lrc.rpi.edu/resources/newsroom/pr_story.asp?id=357#.WWSrwhXyjMx

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir