X

Londra’nın “Aydınlatılmış Nehir” yarışması kazananları açıklandı

“Aydınlatılmış Nehir” (Illuminated River) tasarım yarışmasının kazananları kamuoyuna duyuruldu. Milyonlarca pound’luk proje sayesinde, Londra’nın merkezi yerlerindeki ikonik nehir köprüleri için hazırlanan yeni aydınlatma tasarımları hayata geçebilecek.

Yarışmanın jüri üyeleri, ünlü Amerikalı ışık sanatçısı Leo Villareal tarafımdan tasarlanmış aydınlatma şemasını kazanan eser olarak seçti. Sanatçı, tarihte bilinen en büyük LED sanat çalışması olan, San Francisco’’daki Bay Bridge’i de yaratmıştı.

Bu aydınlatma projesinin tasarımı Lifschutz Davidson Sandilands’ten mimarlar ve Future Place’in kuratörlerinin iş birliği ile gerçekleşti. Tasarım; nehir, yayalar ve akan trafikle birlikte duyarlı, interaktif ve alana-özel bir karşılıklı etkileşim yaratıyor.

Villareal’ın nehirin kenarındaki banklarda oturarak laptop’unda tasarladığı “Current” (Akım) adı verilen sanat çalışması üç bölümden oluşan bir şema. Her biri dinamik aydınlatmayla birlikte Thames Nehri’ni canlandırmak üzerine tasarlanmış.

Proje kapsamında Chelsea’deki Tower Köprüsü’nden Albert Köprüsü’ne 17 köprüye ışık ve renk entegre edildi. Bu arada stratejik şema banklar boyunca, gelecekteki kültürel projeleri tanıtacak, ticari aydınlatmayı kontrol edecek.

Projeye dair bazı ek öneriler de var. Bu öneriler Thames Clipper nehir botları ve Random International’ın sanatçıları arasında bir ortaklığı da içeriyor. Ayrıca Japon teknoloji uzmanları teamLab’in devasa enstalasyonları da şu anda düşünülen iş birlikleri arasında.

Villareal’in şeması, Londra’nın yaşadığı şiddetli aydınlatma kirliliği düşünüldüğünde yarışmaya başvuran birçok radikal proje arasından uygulanmaya en yakın olan plan. Sanatçının projesinin kazanan çalışma olduğu ise Londra Tate Modern’de Belediye Başkanı Sadiq Khan tarafından açıklandı. Kazanan şema ayrıca; “uluslararası bir şehir için uluslararası bir teklif” ifadeleriyle övgüye değer bulundu.

Villareal kazanan projenin sahibi olduğunun açıklanmasının hemen ardından şu yorumlarda bulundu: “Current, bir ışık nehri yaratmayı hedefliyor ve bütünlük yaratmak için duyarlı bir yaklaşımı benimsiyor. Ben insanları birbirine bağlayacak güce sahip bir iş yaratmak istiyorum.”

Proje için fon toplama kampanyasının ilk aşaması sürüyor ve son açıklanan rakama göre 10 milyon pound’luk bağış sözü çoktan alındı. Bu rakamın 5 milyonu Peter Baldwin ve Lisbet Rausing tarafından Arcadia Fonu aracılığıyla; kalan 5 milyonu ise Rothschild Fonu’ndan sağlanacak.

Illuminated River (Aydınlatılmış Nehir) Fonu Başkanı Hannah Rothschild’ın projeye dair yorumları ise şöyle: “Proje altı deniz milini bulan aydınlatmadan oluşacak. Thames Nehri, adeta sıvı bir tarih ve biz kasvetli karanlık yılanı bir ışık şeridine dönüştürmeyi hedefliyoruz.”

Yarışmaya katılan diğer adayları da merak ediyorsanız isimler şöyle: Adjaye Associates, Arup, Diller Scofidio + Renfro, Sam Jacob Studio ve Les Eclairagistes Associates.

Haber kaynağı: http://luxreview.com/article/2016/12/winner-of-london-s-illuminated-river-competition-announced

Kategoriler Etkinlikler
PLD Türkiye: pldturkiye.com, 2005 yılında yayın hayatına başlayan PLD Türkiye dergisinin resmi sitesidir. Amacı mimari aydınlatma tasarımı kültürünün gelişmesi için ışıkla ilgili tüm haber, proje, etkinlik, iş olanağı, ürün ve firmalara yer vermektir. 2018 yılı itibariyle, PLD Türkiye dergisi basılı olarak yayınlanmamaktadır.
İlgili Yazı

This website uses cookies.