LED’lerden 100 kat daha verimli ışık kaynağı
Japonya’daki Tohoku Üniversitesi’nde bilim adamları yeni tip enerji verimli düz bir ışık kaynağı geliştirdiler. Karbon nano tüpler temelli bu ışık kaynağı, saat başı 0.1 watt gibi çok düşük bir güç tüketimi ile çalışıyor. Bu da LED’lerden 100 kat daha verimli bir aydınlatma kaynak olduğu anlamına geliyor.
Araştırmacılar, fosfor bir ekranda tek duvarlı karbon nano tüplerle, cihazın üretimini ve optimizasyonunu detaylandırdılar. Bunu tungsten lamba tellerinin mikroskobik oranlara büzdürüldüğü bir alan olarak düşünebilirsiniz.
Karbon nano tüp alanı tarafından çalıştırılan aydınlatma paneli yayıcıları; fosforu parlaması için uyarıyor. Bu da ışık yayan diod aydınlatmasından (LED) çok daha ucuz bir yöntem. Ayrıca Tohoku Üniversitesi’nden konu hakkındaki baş araştırmacı Prof. Norihiro Shimoi’ye göre bu panel, organik ışık yayan diodlardan (OLED) daha da parlak.
Bugüne kadar Shimoi’nin laboratuvarı, düşük güce ulaşabilen ancak her watt başına 60 lümene henüz varamayan bir prototip sergiledi. Shimoi prototip hakkında şunları ifade ediyor: “Bu prototip, LED cihazlara karşın 1/100 oranında düşük bir tüketimle, aydınlatma lambası olarak tasarlandı. Ürün 2019’a kadar satışa çıkarılmayacak.”
Araştırmacılar, cihazı, sabun benzeri kimyasalla karıştırılmış bir organik çözücü içine yayılmış, oldukça yüksek “kristal tek duvarlı” karbon nano tüpler içeren sıvı karışımından topladılar. Daha sonra elektrot ya da katotların üzerini bu karışımla boyadılar. Ardından var olan düşük tüketimle birlikte büyük, sabit ve homojen ışık yayılımı üretebilen bir aydınlatma paneli oluşturmak için yüzeyi zımpara ile sardılar.
Prof. Shimoi sözlerine şöyle devam ediyor: “Bizim basit diod panelimiz, her watt başına 60 lümen parlaklık verimliliğine de ulaşabilir. Bu da düşük enerji tüketen aydınlatma cihazı anlamında muazzam bir potansiyel demek. Parlaklık yeterliliği, elektrik tüketirken ne kadar ışığın aydınlatma kaynağı tarafından üretildiğini söyler. Bu da farklı aydınlatma cihazlarını kıyaslamada önemlidir.” Örneğin LED’ler her watt başına 100 lümen üretiyor, OLED’ler ise bu oran yaklaşık 40 lümen civarında.
The Review of Scientific Instruments’daki bir makalede Sharon Bahena-Garrido, Norihiro Shimoi, Daisuke Abe, Toshimasa Hojo, Yasumitsu Tanaka, Kazuyuki Tohji tarafından yazılan yazıda cihazla ilgili şunlar ifade ediliyor: “Düzlemsel aydınlatma kaynağı, yayıcı alan olarak tek duvarlı karbon nano tüplerle bir fosfor ekran kullanıyor.”
Haber kaynağı: http://nextbigfuture.com/2014/10/japanese-make-planar-light-source-that.html