Close

27/12/2017

LED’ler Işık Kirliliği’ni artırıyor

Bilim insanlarına göre, son yıllarda dış aydınlatmada sodyumdan LED’e geçiş ışık kirliliğini olumsuz etkiledi, süreç iyiye gideceğine daha da kötüleşiyor.

NASA görüntülerini inceleyen bir grup araştırmacı, son 4 yılda dünyanın aydınlatılan alanının %2 büyüdüğünü söylüyor. Bu oran gelişme gösteren uluslarda gözle görünür şekilde daha fazla. Aydınlanan alanın hızla artışına bir suçlu bulacaksak bu LED’lerden başkası değil gibi görünüyor.

Potsdam’daki German Research Center’dan öncü araştırmacı Christopher Kyba, BBC’ye verdiği demeçte yapay aydınlatmanın dünya üzerinde insanoğlunun çevreye kazandırdığı en dramatik değişim olduğunu söyledi.

Araştırmacılar turuncu sodyumun LED ile değiştiği endüstriyel bölgelerde parlaklıkta azalma olacağını öngörmüştü ancak tam tersi durum yaşanıyor.

Kyba, Amerika, İngiltere ve Almanya gibi refah düzeyi yüksek ülkelerde çoğunlukla parlaklıkta düşüş gözlemleneceğini sandıklarını, buna karşın Amerika Birleşik Devletleri’nin NASA’dan gözlenen aydınlık düzeyi aynı kalırken İngiltere ve Almanya’nın aydınlanmasının farkedilir şekilde arttığını söylüyor. Daha da kötüsü, uydu üzerindeki ışık sensörü -bir radyometre- LED’lerin yaydığı ışık spectrumunun mavi kısmını ölçemiyor ve bu, görünür ışık kirliliğinin ölçülen değerden bile daha kötü olduğu anlamına geliyor.

Lux editörü Alan Tulla’ya göre, LED’erde sodyumdan daha fazla mavi ışık olduğu için, Rayleigh efekti nedeniyle ışık dağılmaya daha yatkın.

Sciences Advanced ‘te yayınlanan tüm bulgular ışık kirliliğini ciddiye almak için yeterli bilgi içeriyor. Bu durumun optik ve yayılan ışık kontrolünün iyileştirilmesi noktasında aydınlanma endüstrisi üzerindeki baskıyı arttıracağı kesin.

Haber kaynağı: http://luxreview.com/article/2017/11/leds-making-light-pollution-worse-

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir