Close

19/01/2018

Karanlıkta ışıldayan bitkiler tamamen yeni bir ışıkta yeşil enerji ile parlıyor

Bitkilerle ile elektriksiz aydınlatma

Öyle bir dünya düşünün ki güneş battıktan sonra ağaçlar ve bitkiler bir gece lambası gibi çevresine ışık saçıyor. Eğer yeni planlar işe yararsa yakın bir gelecekte bu ışıldayan bitkiler etrafımızı sarabilir. Bu bitkiler yeşil enerjiye de olanak sağlar.

MIT’deki bir grup bilim adamı enerji üretimi için bu yeni yöntemi keşfetti. Böylece hem sokaklar, hem evimiz ve hem de parklar yeşil enerjiyle aydınlanıyor olacak.

Karanlıkta ışıldayan bitkilerin faydaları gün gibi ortada.

Araştırmanın başındaki Prof. Dr. Michael Strano, “Bitkiler karbondioksitten yapılıyor ve yine karbondioksit üretiyor” diye açıklıyor. “Böylece elektrik kaynağına gerek duyulmuyor ve bitkiler öldüğünde de kolaylıkla organik gübreye dönüşüyor”.

Yeni bir yaklaşım
Bu proje biyolüminesan bitkiler yapmayı amaçlayan ilk deneme değildi. 2010’da Stony Brook Üniversitesi’ndeki bilim adamları ışıldayan bir tütün bitkisi üretmek için genetik mühendisliği tekniklerini kullandı. Fakat işin ticarileştirme aşamasında bitkilerin geniş çapta üretilmeye başlanmasıyla bitkinin gen haritasının bozulması endişesi artınca proje rafa kalktı.

Strano’nun ekibi ise farklı bir yaklaşım benimsedi. DNA’yla bağlantı kurmak yerine araştırmacılar, bitkileri, özel olarak tasarlanmış nanopartiküller içeren bir çözeltiye daldırdı. Çünkü her parçacık bitkinin hücreleri içinde şekerden üreyen yakıtla kimyasal tepkimeye giriyordu.

Bu tekniği kullanarak Strano, su teresi, lahana, ıspanak ve rokayı ile çalıştı. Işıldama bir gece ışığı kadardı. Bitkiler kimyasal tepkimede 3,5 saat kalıyordu. Ancak Strano, sonuçların daha iyi olması gerektiğini savunuyor. Ona göre nanopartiküllerin ayarlanmasıyla ışığın parlaklığı ve süresi uzatılabilir.

Strano’nun ekibi, nanopartikül işlemi tamamlandıktan sonra aynı anda yaprakları püskürterek birden fazla bitkiye bu yöntemi uygulayabileceklerini savunuyor. Kazanç büyük olacağa benziyor.

Sadece süs aydınlatması değil
New York Troy’daki Rensselaer Politeknik Enstitüsü’nden Aydınlatma Araştırmaları Merkezi Profesörü Dr. Mark Rea, bu projeyi takdir ediyor ve ekliyor “bu proje güzel ama sadece süs aydınlatması için kullanılmayacaksa, gerçekten işe yaraması planlanıyorsa şüphelerim var. Zira yakın zamanda LED’lerin yerini alması zor görünüyor”.

Ekip, bitki tabanlı aydınlatmayı binalara ve açık alanlara entegre etme yollarını geliştirmek için MIT mimarlık departmanından Sheila Kennedy ile birlikte çalışıyor. Strano ve Kennedy, birden fazla bitkinin yetiştiği odaları hayal ediyorlar. Hatta daha iddialı bir şekilde Strano, önümüzdeki üç yıl içinde okuma ışığını, ışıldayan bitkilerden sağlayabileceğimizi öngörüyor.

Haber kaynağı: https://www-nbcnews-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.nbcnews.com/mach/amp/ncna830791

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir