Close

14/11/2013

“İyi Bir Aydınlatma Projesi Bütünlükçü Olmalı”

MimarideIsik1PLD Türkiye tarafından 2011 yılından bu yana düzenlenen “Mimaride Işık” etkinlik dizisinin üçüncüsü, iGuzzini’nin sponsorluğunda Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) ‘de gerçekleşti. Ünlü aydınlatma tasarımcısı Dean Skira, yaptığı konuşmasında, “iyi bir aydınlatma projesi bütünlükçü olmalı” dedi.

YEM’de gerçekleştirilen ve sektörün önde gelen mimar, iç mimar ve aydınlatma tasarımcılarını aynı çatı altında buluşturmayı hedefleyen “Mimaride Işık Vol 3” etkinliğine katılımın oldukça yoğun olduğu gözlendi. Etkinlikte İtalya Büyükelçisi Gianpaolo Scarante, iGuzzini Aydınlatma Başkan Yardımcısı Paolo Guzzini ve Aydınlatma tasarımcısı Dean Skira birer konuşma yaptı.

İtalya Büyükelçisi Gianpaolo Scarante, İtalya’nın aydınlatma tasarımındaki başarısını anlatarak konuşmasına başladı. İtalya’nın tasarladığı yenilikçi ve sürdürülebilir ürünleri ile satış oranlarını artırdığını ve farklı ülkelere satışlar yaptığını söyleyen Scarante, Guzzini’nin İtalyan tasarımcılığında önemli bir yerde olduğunu ifade etti.

“Aydınlatma mimarinin dördüncü boyutudur”
Scarante’den sonra sahneye çıkan iGuzzini Aydınlatma Başkan YardımcısıPaolo Guzzini, dünyada önemli değişimlerin yaşandığını belirterek konuşmasına başladı. Siyasetin ve ekonominin bu değişime katkılarda bulunduğunu kaydeden Guzzini, dünyadaki yıllık büyümenin yüzde 70’ini yeni ekonomilerin sağladığını hatırlattı. Önceki yıllarda herkesin büyümüş ekonomilere odaklandığını ifade eden Guzzini, artık bu durumun değiştiğinin altını çizdi. Guzzini, kalkınmayı sürdüren ülkelerde profesyonel işgücünün yetersiz olduğunu söyledi. Guzzini, aydınlatmanın mimarinin dördüncü boyutu olduğunu ifade ederek, profesyonel aydınlatma tasarımcısının mimaride anahtar noktalardan biri olduğuna vurgu yaptı.

MimarideIsik2

Dean Skira

“İyi aydınlatma projesi bütünlükçü olmalı”
Ünlü Aydınlatma tasarımcısı Dean Skira ise, aydınlatma ile mimari arasındaki ilişkiyi anlattığı konuşmasında, aydınlatmanın insan deneyimi ile ilgili olduğunu ve deneyimlere değer kattığına vurgu yaptı. Skira, tasarımda bütünlükçü bir aydınlatma tasarım metodolojisinin önemine değindi. “Aydınlatma farklı şekillerde düşünülürse karmaşaya neden olur. İyi aydınlatma projesi bütünlükçü olmalı” diyen Skira, aydınlatma projelerinin diğer projelerden farklı olmadığını söyledi. “Aydınlatmayı artık bir şebeke olarak düşünüyoruz” diyen Skira, aydınlatma tasarımının bilim ve sanat olduğunu söyledi. Skira, iyi bir tasarım için ışığın dilini anlamanın önemine vurgu yaptı. Skira, “Aydınlatmanın dilini kağıda dökmek zordur. Uzun süreç gerektirir. Bu nedenle çok kişisel ve yaratıcı olması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“Biçim, ışık ve entegrasyon”
Binaya istenilen görsel etkinin yaratılması için ışığı düşünmek gerektiğini ifade eden Skira, “Aydınlatma tasarımı mekanı öne çıkaracak, ona güzelliğini verecek şekilde olmalıdır” dedi. Skira, tasarım sürecinde mimar, iç mimar ve aydınlatma tasarımcısının işbirliğine vurgu yaparak, biçim, ışık ve entegrasyonun doğru anlaşılması gerektiğini söyledi. Skira, ışık kadar gölgenin de önemli olduğunun altını çizerek, “işlevselliğin ötesinde aydınlatma tasarımı” başlıklı sunumu ile ödüllü projelerinden örneklerini katılımcılar ile paylaştı.

Haber Kaynağı: http://www.yapi.com.tr/Haberler/iyi-bir-aydinlatma-projesi-butunlukcu-olmali_113924.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir