İtalya’nın Milano kentinde “Harmony” adlı sihrin anları için interaktif bir pirinç tarlası
Disiplinler arası alanda çalışmalar yürüten tasarım stüdyosu teamLab, İtalya’nın Milano kentinde gerçekleştirilen Expo 2015 için “Harmony” adlı sanat enstalasyonunu geliştirdi. Enstalasyon, Japonya standının bir parçası ve dünyanın uyum çeşitliliğini ve Japon yaşam tarzını konu alıyor. Stant içinde toplam sekiz proje sergileniyor: Harmony’nin dışında teamLab, stant için bir başka proje (“Diversity”) daha geliştirdi. Harmony enstalasyonu üzerinden Japonya’daki geniş, sulak alanlarda oluşturulan pirinç tarlaları konu alınıyor.
Tarlalar insanların en önemli geçim kaynaklarından biri. Bu sayede insan ve doğa arasındaki uyumlu ilişkiye işaret ediliyor. Bu alanı ziyaret edenler aydınlık ve doğal tınılar eşliğinde interaktif bir ışık pirinç tarlası ortamını keşfediyor. Stand alanının zemininde farklı yükseklikte, hareketli ve yuvarlak projeksiyon alanları bulunuyor. Video mapping teknolojisi ile interaktif, dijital pirinç tarlaları görüntüsü oluşuyor. Aynalardan oluşan duvarlara ise yine ışıkla tarla çalışanları veya kuşlar ve sandallar projekte ediliyor. Ziyaretçilerin hareketleri (mekâna dağıtılmış olarak yerleştirilen) altı sensör ile algılanıyor ve interaksiyon sayesinde yüzeylerde farklı ışık sahneleri oluşturuluyor. Bu alanlar pirinç tarlalarının mevsimler boyunca değişimini gösteriyor. Önce sular altında iken ve içinde ışıldayan balıklar yüzerken, biraz sonra yine ışık veren pirinç bitkisi fideleri rüzgarla ileri geri savruluyor.
Pirinç, geleneksel olarak Japonların temel besin kaynağı. Japonya’nın kullanılabilir alanlarının yarısında sulu pirinç tarlaları bulunuyor. Doğanın kendisi olduğu gibi dijital video projeksiyonları da muhteşem bir sükûnet ve belli bir sihri beraberinde getiriyor.
Enstalasyon ve Fotoğraflar: teamLab; www.team-lab.net