Close

02/08/2008

İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi

Aydınlatma tasarımı: Tepta Aydınlatma, Proje Yeri: İstanbul, Proje Yılı: 2008

islam-bilim-2

Metin: Efrayim Güneş, Fotoğraflar: Engin Gerçek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Gülhane Parkı’nda Sur – u Sultanî içinde yer alan Has Ahırları’nı müze olarak kullanılmak üzere 10 yıl süreyle Kültür Bakanlığı’nın kullanımına verdi. 3.550 m2 lik 3 binadan oluşan bu mekanda kurulan İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin kuruluş amacı, tarih boyunca Müslümanların medeniyete yaptığı katkıları açığa çıkarmak ve bunların bilinmesini sağlamak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işleteceği müze, TÜBİTAK, TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi), İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Frankfurt Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fuat Sezgin’in katkılarıyla oluşturuldu. Müzede ilk etapta 140 eser sergilenecek ve zaman içerisinde bu eserler 800’ü bulacak. Müzenin içerisinde ayrıca Bilimler Tarihi Kütüphanesi de yer alacak.

Mimari tasarımı Hassa Mimarlık, Hilmi Şenalp’e ait olan müzenin aydınlatma projesi Tepta tarafından iGuzzini ürünler ve çok özel tavan barisol aydınlatmaları kullanılarak yapıldı.

islam-bilim-4

Müzenin açılışından hemen sonra kaybettiğimiz ünlü minyatür sanatçısı Nusret Çolpan’a hazırlatılan ve müzedeki sergi salonlarının temalarını işleyen ve ayrıca İstanbul’u tasvir eden gravürleri, yurtdışında basıldıktan sonra barisol tavan aydınlatması haline getirildi. Üç sergi salonunun tavan aydınlatması ve salon geçişlerindeki duvarlarda da kullanılan gravürlü aydınlatmalar dışında tüm aydınlatma, müze aydınlatmasında deneyimli iGuzzini firması ürünleri ile yapıldı.

Birbirine geçişlerle bağlanan uzun dikdörtgen yapısı olan binanın tavanına iki sıra halinde döşenen ray sistemi üzerine dim edilebilir ve açısı ayarlanabilir iGuzzini Perroquet ve Tecnica spotlar yerleştirildi. Bu spotların kimisi mekanı aydınlatırken, bazıları vurgulanmak istenen bölgelere ayarlandı. Ray üzerinde yeri ayarlanabilen bu dinamik sistem, müze içinde yapılacak sergileme değişikliklerine kolaylıkla adapte edilebilecek.

islam-bilim-5

Ray kullanılamayan yerlerde, tavana gömülen Deep Frame armatürler kullanıldı ve yine bu alanlarda pencere önlerine konulan özel gravür tasarımlı perdeleri aydınlatmak için, tavana gömülen ve ışığı ayarlanabilen Pixel armatürler kullanıldı.

Özel bir salonda yürüme yolunu aydınlatmak için iGuzzini mavi renk veren led armatür kullanıldı. Asansör tavanına yapılan özel örümcek desenini ortaya çıkarmak için de 2500 adet Eltek Fiberoptik uç kullanıldı.

Künye:

Proje katılımcıları:
Mimar: Hassa Mimarlık- Hilmi Şenalp
Aydınlatma tasarımı: Tepta Aydınlatma

Kullanılan ürünler:
iGuzzini raylar, Perroquet ve Tecnica ray spotları, Deep Frame ve Pixel gömme armatür, led gömme
Eltek fiberoptik ve özel imalat Barisol aydınlatma

Resim Galerisi:

3 Comments on “İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi

yağmur
23/01/2013 - 17:16

ben kuruluş amacı dedim hakkında bilgi demedim 🙁

CEKOFDSFFDSAA
27/04/2013 - 13:49

Teknoloji Tarihi Müzesi’nin kuruluş amacı, tarih boyunca Müslümanların medeniyete yaptığı katkıları açığa çıkarmak ve bunların bilinmesini sağlamak

erbggdgbv
27/04/2013 - 13:54

bu sorunuzun asıl cevabıdır çok eminim 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir