Işıktan resimler nasıl yapılır?
Işığı kullanarak fotoğrafta parlak çizgiler oluşturmak aslında yeni bir konsept değil. Film kameraları hayatımızda olduğundan beri insanlar ışığın bıraktığı çizgileri uzun pozlandırma ve yavaş deklanşör ayarı kullanarak yapabiliyorlar.
Dijital fotoğrafçılık evrildiğinden bu yana ise, sanatçıların nefes kesici görseller ve animasyonlar yaratmasıyla birlikte, ışık boyama sanatı gittikçe daha popüler olmaya başladı. Onu yaratan teknoloji kadar hızla evrilen bir sanat formu haline dönüştü.
Işıktan resimler yapmak oldukça eğlenceli bir aktivite olabilir. Bu çalışmayı bir grup olarak denemenin daha fazla avantajı bulunuyor. Böylece bir resmin içinde daha komplike tasarımlar yaratabilirsiniz. İşte ışık boyamaya dair kolayca uygulayabileceğiniz bazı ipuçları…
En önemli gereçler
- Karanlık. İç ya da dış mekân, tercihiniz ne olursa olsun, ışıkla boyamanızın görünebileceği kadar karanlık bir nokta seçtiğinizden emin olun.
- Manüel ya da ışık ayarı olan dijital bir SLR kamera.
Sağlam bir tripod. Bu kameranızın tamamen sabit durmasını sağlayacaktır. Eğer bir tripodunuz yoksa kameranızın sabit duracağından emin olduğunuz herhangi düz bir yüzey de (örneğin masa) işinizi görecektir. - Bir ışık kaynağı. Bir el fenerinden, LED bant ışığına kadar herhangi bir şey olabilir.
- Eğer bu çalışmayı dış mekânda yapacaksanız kameranızı dış etkenlere karşı korumak için gerekli teçhizata sahip olduğunuzdan da emin olun.
Kamera ayarları
Başlamadan önce doğru kamera ayarlarını kullandığınızı kontrol edin. En iyi sonuçlar için SLR kamera kullanmanız avantajlı bir seçim olacaktır. Bu kameraların, deklanşör hızı ayarını kontrol edebilmenize olanak tanıyan manüel ayarları bulunur. Deklanşör hızı yavaş oldukça daha uzun süre ışık boyama yapabilirsiniz. Aşağıdaki ışık boyama resmi için manüel ayarlar kullanıldı ve shutter hızı F22’ye ayarlandı. Bu da deklanşörü 22 saniye kadar açık tuttu. Eğer kameranızın Bulb (lamba/ışık) “B” ayarı varsa bu ayar çok daha iyi çalışacak demektir. Bulb ayarında shutter’ı istediğiniz kadar uzun tutabilirsiniz yani zaman kısıtınız yoktur. Ayrıca ISO seviyenizi en düşüğe getirmeniz de görsel dağınıklık gibi kusurların resminizde en aza indirgenmesini sağlayacaktır.
Test çekimleri
Kameranızın ışıkla yaptığınız boyamayı yakalayıp yakalamadığını öğrenmenin en iyi yolu deneme yanılma yöntemidir. Normal bir deklanşör hızında herhangi bir aydınlatma kaynağı olmadan doğru pozlandırmayı elde ettiğinizden emin olmak için birkaç test çekimi yapın. Pozlandırmanızla ilgili bir sorun yoksa deklanşör hızınızı istediğiniz pozisyona ayarlayabilirsiniz
Başlama zamanı
Şimdi ışık boyamanıza başlayabilirsiniz Kameranızın önünde aydınlatma kaynağınızla birlikte hazır olduğunuzda bir arkadaşınızın da shutter düğmesine basmak için hazır olması yeterli. Kendi kendinize de yapabilirsiniz ancak bir arkadaşınızın olması farklı çerçeveler yaratırken ışık boyama aktivitenizi daha kolay hale getirecektir. Deklanşöre basıldığında ışık kaynağınızı hareket ettirmeye başlayın. Diğerlerinden daha parlak, belli noktalar elde etmek için ışık kaynağınızı büyük bir boya kalemi kullanır gibi hareket ettirin. Aşağıdaki örnek resim tüm bu tavsiyeler göz önünde bulundurularak yapıldı.
Haber kaynağı: http://blog.1000bulbs.com/how-to-make-a-light-painting/#.VLPSF9KsUk1