Işıktan “gerçek” bir mücevher
Neclumi, dokunamayacağınız, sigortalatamayacağınız hatta satın alamayacağınız bir kolye. Çünkü o çok küçük ışık yansımalarıyla onu takanın boynunda parıldayan bir “mücevher”.
panGenerator’ın 4 sanatçısından biri olan Jakub Kozniewski şöyle konuşuyor: “Kendi elimizdeki malzemenin en azından da azına sahibiz. Elimizdeki veri bulutlarda var olan bir şey. Müzik için CD kutularına ihtiyacımız yok, zaten Spotify’de yayımlayabiliyorsunuz. Aynı mantık mücevherde de böyle. Bunu bir software gibi düşünün.”
Koznewski ve iş ortakları Varşova temelli bir sanat topluluğunda, giyilebilir cihazlarla projeksiyon haritalama üzerine deneyler yaparken Neclumi’yi yarattılar. Bu ekip projeksiyon haritalama tekniğini giyilebilir “yansımalar” yaratmak için gerçekten giyilebilir şeylerle karıştırmayı denedi. Sonuç olarak da Neclumi ortaya çıktı. Neclumi, pikoprojektörle eşleşen, bir gömleğin yakasına tutturulmuş, küçük ışık dövmeleriyle giyenin boynunda, ışık yansımaları oluşturan bir aplikasyon.
Şu anda Neclumi’nin (hala oldukça prototip bir versiyonda) dört alternatifi var: Airo, Movi, Roto ve Sono. Her birinin titreşim ve harekete karşı farklı sensörleri bulunuyor. Örneğin Movi, telefonun akselerometresine tepki veriyor ve onu giyenin vücut hareketine göre şekil değiştiriyor. Diğer taraftan Roto, telefon sınırları içinde, birbiri ardına daralan ışıklardan oluşan farklı bir şekil oluşturuyor.
Ancak bu kolyenin pazarda yerini almadan önce gideceği daha epey yol var. Şu anda pikoprojektör HDMI kablosuyla akıllı telefona bağlanıyor. Bu yüzden Kozniewski’ye göre, bir yere tutturulmadan tek başına kolye olarak takıldığında, daha küçük pil ve çip ihtiyacı duyacak. Yine de gelecekte, projektörler cihazların içine yerleştirilecek kadar küçük olduklarında, Neclumi’nin takılabilir bir kolye olarak markette yerini alacağını hayal etmek oldukça kolay.
Işıkla yaratılmış mücevher, aslında giyilebilir, takılabilir işler tasarlayan ancak müşterileri için “kişiselleştirmeyi” nasıl yapacağını bilmeyen üreticiler için önemli bir ipucu olabilir. Kozniewski tüm bunların da ötesinde yansıtıcıların, örneğin duyma güçlüğü taşıyan kişilerde, insanlara yeni iletişim yolları oluşturmada bile yardımcı olabileceğini düşünüyor. Kozniewski sözlerine şunları da ekliyor: “Kullanıcıyı görsel olarak ifade etmek için bu sensörleri yaratıcı bir şekilde nasıl kullanabilirsiniz? İşte bu yüzden bence kolye çok şiirsel bir seçim. Onda diğer takılardan çok daha romantik olan bir şeyler var…”
Haber kaynağı: http://www.wired.com/2014/11/jewelry-thats-made-light-beamed-onto-skin/?mbid=social_twitter