Işıkla Resim Yapmak…
Fotoğraf sanatçısı Angie Dornier yeni bir proje düşünürken karanlıkta ya da iç mekânlarda yapılabilecek bir fikir arayışına girmiş. Böylece çocuklarını da dahil ettiği yeni projesinde karanlıkta ışıkla yapılan “resimler” ortaya çıkarmaya başlamış. Kendini hırslı bir fotoğrafçı olarak tanımlayan Dornier, yaptığı işe çocuklarının da dahil olmasını sevdiğini ve son zamanlarda onlarla birlikte Pablo Picasso gibi “ışıkla” resim yaptıklarını söylüyor…
Sanatçı, projesi için kendisine tüm gerekenin shutter speed’ini (deklanşör hızı) değiştirebileceği bir kamera, bir el feneri ve istekli katılımcılar olduğunu söylüyor. Dornier, kamerayı tripoda yerleştirerek çekim yapıyor. Ancak örneğin siz de böyle bir fotoğraf çekimi denemek isterseniz ve tripodunuz yoksa; kameranızı bir masa ya da sandalyeye yerleştirerek de sabit durmasını sağlayabilirsiniz. Işıkla resim yapmanın anahtar noktası; kameranızın birkaç saniyeden bir kaç dakikaya kadar sürebilen uzunlukta bir deklanşör hızına sahip olması. Eğer bu ayarı yapmasını bilmiyorsanız şunu unutmayın ki; SLR kameralarının çoğu, ana bölüm aramalarında Deklanşör Öncelik Modu ayarlanmış şekilde satılır.
Dornier, kamerayı 15 saniyeye ayarlıyor ve ışıkları kapatıyor. Çekime başlamadan ve deklanşör düğmesine basmadan önce çocukların rahatlamalarına ve el fenerlerini yakmalarına izin veriyor. Çocuklar etrafta el fenerlerini sallıyor, çiçekler, ejderhalar çiziyor ve hatta kendi isimlerini yazmaya çalışıyorlar. Sanatçı çocuklar “çizmekten” yorulmaya ve el fenerlerini birbirlerine, oyuncaklarına tutmaya başlamadan önce yaklaşık 10 tane resim yakalayabildiğini söylüyor.
Bu fotoğraf projesinde Dornier farklı zaman süreleri denediğini, ancak çocuklarla birlikte çalışmak için en uygun zaman aralığının 15-30 saniye arası olduğunu ifade ediyor. Bunun nedeninin ise çocukların her çekimden sonra sonuçları anında görmek istemelerinden kaynaklandığını ifade ediyor. Onlara resimleri göstermek ise aktivitenin daha uzun sürmesini sağlamış.
Dornier bir dahaki çalışması için şu fikirleri bulduğunu da ekliyor: El fenerlerini kapatıp açmak, kesik çizgiler yakalayabilmek için LED kalem ışığı üzerindeki yanıp sönme ayarlarını kullanmak, fotoğrafta belirmeleri adına objelere ya da insan yüzlerine parlak ışık tutmak, diğer nesnelerle de ışıkla yaratılabilecek başka efektler üzerine çalışmak…
Böyle bir çekim için ipuçları:
- Mümkün olabilen en karanlık arka plan için kameranızın ISO ayarını en düşüğe getirmelisiniz. Dornier bu ayarı 100 ISO’da kullanıyor.
- Eğer karanlıkta kameranız odaklanmakta zorlanıyorsa çocuklarınızın (ya da katılımcıların) el fenerini yakarak üzerlerine tutmalarını deneyin. Bir kere odaklamayı ayarladığınızda kameranızın lensini otomatikten manüele çevirebilir ve böylece her çekimde tekrar ayar yapmak zorunda kalmazsınız.
- Işık direkt olarak kameraya yönlendirilmediğinde de kolaylıkla görülebilsin diye el fenerinin ışığını açık fakat kapağını kapalı tutarak çekim yapabilirsiniz. Dornier, çekimlerinde bu yöntemi kullanmış.
Haber kaynağı: http://artfulparent.com/2012/01/guest-post-painting-with-light.html