Close

20/03/2017

Işık terapisinde ağrılara iyi gelen yeni bir yöntem: Yeşil LED’ler

Geçmişte birçok ışık terapisi çeşidi, kızılötesi ışınlama yöntemi kullanılarak, insanların vücutlarında belli bölgelerdeki incinmelere karşı ağrıları hafifletmek amacıyla kullanıldı. Işık terapisi geçmişten bugüne yıllardır hastaların zihinlerini olumlu yönde etkileyerek depresyondan kurtulmalarına yardımcı olmak için de kullanılan yöntemlerden biri oldu.

Ağrıyı hafifletmede ışığın rolü üzerine az sayıda çalışma olduğundan ışık terapisinin nörolojik etkileri üzerine yapılan çalışmalar ise hala erken bir aşama.

Tam da bu noktada Arizona Üniversitesi LED ışık terapisinin etkileri üzerine bir araştırma yaptı ve ışığın kronik ağrılar üzerinde potansiyel kullanımı açısından etkilerini bir adım daha ileriye taşıdı. Bu etkiyi ölçmek için bilim adamları farelerdeki duyusal eşiklerde LED’lerdeki görülür spektrum ışığının etkisini araştırdılar. Bu deneyi yapan araştırmacılar aynı zamanda deneysel nöropatik ağrı üzerinde ışığın etkisini de araştırdılar.

Bu araştırmanın sonucuna göre 525nm LED’lerden gelen yeşil ışık altına konan, nöropatik ağrısı olan fareler; termal ve dokunsal uyaranlara karşı diğer farelere kıyasla daha fazla tolerans gösterdiler. Araştırma sonuçları “Pain” isimli bilimsel dergide de yayınlandı.

Yeşil dalga boylarının görsel algısı

Deneyin bu kısmında farelerin bir bölümü kontakt lenslerden geçen, spektrumun yeşil kısmının geçişine izin veren beyaz ışığa maruz kaldı. Bu farelerde faydalı etkiler gözlendi. Farelerin diğer bir kısmına ise opak lensler takıldı. Böylelikle yeşil ışığı hiç görmemeleri sağlandı ve onlar üzerinde herhangi olumlu bir etkiye rastlanmadı.

UA Banner Üniversitesi Tucson Tıp Merkezi’nden Mohab Ibrahim ise konu hakkında şu yorumlarda bulundu: “Biz diğer dalga boylarını da denedik. Üstelik yayınlanan makalede de belirttiğimiz gibi örneğin mavi ışığın biraz ağrı kesici etkisi var. Ancak etkinin en fazla görüldüğü nokta yeşil aydınlatma ile sağlanabiliyor. Üstelik her ne oluyorsa görsel sistemimiz sayesinde oluyor.”

Bu deney, farklı ışık yoğunluklarında ve günün farklı zamanlarında da uygulandı. Sonuçlara göre; 4-100lx arasındaki ışık yoğunluğu gerçekten iyi bir noktaya işaret ediyor. Bununla birlikte daha yüksek bir yoğunluk ise farelerin gözlerini tahriş ederek negatif sonuçlar doğurabiliyor.

Başlangıçta yeşil ışığın insanlar üzerindeki etkisini görmek adına küçük bir grup üzerinde bir çalışma da yapıldı. Bu çalışmada katılımcılar Ibrahim’in kliniğinden fibromiyalji, eklemlerde kronik ağrı gibi rahatsızlıklardan muzdarip hastalardı. Deneyin bu hastalar üzerindeki etkisi de pozitifti.

Gelecekteki klinik araştırmalar

Mohab Ibrahim’e göre yeşil ışıkla tedavi gören hastaların ağrılarında belirgin bir oranda azalma oldu. Ibrahim sözlerine şöyle devam ediyor: “Elbette somut istatistiksel sonuçlara varmamız için bu yeterli değil. Ancak bu ön hazırlık verileri oldukça cesaretlendirici. Daha büyük skaladaki klinik araştırmalarla çalışmalarımıza devam etmek niyetindeyiz.”

Elbette ışıkla ağrıların azalmasında görsel sistemimizin rolü üzerine de ileride daha fazla çalışma yapılacaktır. Diğer yandan uyarılmış enkafilin üretiminde artışla ilgili bir teori de var. Bu teori zararlı uyarana karşı hayvanın tepkisinin düzenlenmesini içeriyor. Bununla ilgili olarak örneğin yeşil ışığa maruz kalan farelerin omuriliklerinde enkafilin seviyelerinin yüksek çıkması da elde edilen sonuçlar arasında yer alıyor.

Haber kaynağı: http://bizled.co.in/new-study-finds-green-leds-to-assist-with-pain-relief/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir