Close

06/01/2016

Işık Terapisi Majör Depresyon vakalarında Prozac’tan daha etkili!

light_therapyÜzgün mü hissediyorsunuz? Yeni bir araştırma sonucu gösteriyor ki ışık terapisi belli depresyon tiplerinde Prozac’tan daha etkili.

Giriş

Parlak ışık terapisi, dönemsel duygusal bozukluk (SAD) tedavisinde -genellikle kış melankolisi diye de tabir edilir- başarılı olduğu kanıtlanmış bir yöntem. British Columbia Üniversitesi’nde yeni yapılan bir araştırmaya göre ise bu basit ve güvenli terapi dönemsel olmayan “majör (ağır) depresyon” tanılarında da etkili. Araştırmacılar yapılan çalışma sırasında ışık terapisinin Prozac’tan daha etkili olduğunu da gösterdiler.

Arka plan verileri:

Kış aylarında, SAD’den müzdarip olanlar, tipik olarak daha fazla depresyonda hissederler. Genellikle yavaşlarlar, daha fazla uyur ve adeta karbonhidrat aşerirler. Yazın ise bu tipteki insanlar mutlu, aktif ve enerjiktir. Birçok değişken SAD’e sebep olsa da, tam-spektrumlu doğal ışığa maruz kalamamanın eksikliği bu durumun en mantıklı açıklaması gibi görünüyor. Tam-spektrumlu anti-depresan ışık terapisinin etkileri, bugüne kadar SAD konusunda iyi izlenmiş ve kontrol edilmiş çalışmalarla gösterildi.

Yapılan klinik çalışmalarda, sıradan tüplere karşı tam-spektrumlu flüoresan tüplerin kulanıldığı ışık kutularını içeren tipik bir protokol izlendi. Hastalardan, 30 dakikadan-3 saate kadar, gündüz ve gece ışıktan üç adım ötede oturmaları istendi.

Işık terapisinin anti-depresan etkisinin düzgün melatonin sentezini geri kazandırdığı ve beyin epifizinin salgıladığı sıvının fiziksel döngümüzü (her gün vücudun salgıladığı hormonların normal ritmi) gerektiği gibi yeniden düzenlediği düşünülüyor.

Yeni Veri:

Işık terapisi uzmanı Dr. Raymand Lam ve UBC araştırmacılarının rastgele seçtikleri 122 majör depresyon hastasına; ya günde 30 dakika tek başlarına ışık terapisi ya da tam-spektrumlu aydınlatma sağlamayan bir Placebo cihazı, sadece ışık terapisi artı günde 20 mg Prozac veya Placebo cihazıyla birlikte Placebo verildi. Yaklaşık 30 kişiden oluşan dört tedavi grubu belirlendi. Çalışma belirli bir tipte depresyonu işaret ederek başladığında, bütün hastalardan, iki farklı standart depresyon skalasında (HDS ve MADRS) 20 veya 20’nin üzerinde bir skor elde edildi. Dahası, var olan majör depresyon rahatsızlığının süresi 45 ile 90 hafta arasında değişiyordu.

Günde 30 dakika, mümkünse uyandıktan hemen sonra, tam-spektrumlu flüoresan ışık kutusu ile ışık terapisi gören grubun, sekiz haftalık tedavi aralığında depresyondaki bazal (MADRS) skorda ortalama değişimleri sadece Prozac ile tedavi görenlere oranla belirgin bir şekilde daha iyiydi. En belirgin olan sonuç; parlak ışık terapisi gören hastaların %43’ünde rahatsızlıklarında azalma görülürken sadece Prozac kullananlarda bu oran 19.4% idi. En iyi sonuçlar ise ışık terapisi ve Prozac’ın birleşimi ile elde edildi. Bu grupta 58.6%’lık bir oranda azalma gözlendi

Bu sonuçlar açıkça şunu gösteriyor ki ışık terapisinin, dönemsel olmayan majör depresyon vakalarında dahi, anti-depresan bir etkisi bulunuyor.

Haber: Dr. Murray
Haber kaynağı: http://www.greenmedinfo.com/blog/light-therapy-more-effective-prozac-major-depression

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir