X

Işık, Enerji ve Yaşam Kalitesi

2. yılımızı kutladığımız 23 Şubat’ta İstanbul Modern’de bizleri yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederek başlamak istiyorum. Hem sektörün biraraya gelmesini sağlaması, hem de tartışılan konunun güncelliği nedeni ile katılan herkesin de memnun ayrıldığı bir organizasyon oldu. O gün söylediğim gibi, bu sene için planladığımız ilk etkinlikti ancak sonuncusu olmayacak. Işık ve doğru aydınlatma ile ilgili öğrenecek ve tartışılacak çok fazla konu var. PLD Türkiye olarak bu tartışmalara zemin yaratmaya devam edeceğiz.

Sevgili Joachim oldukça tepkili. Avusturalya’da akkor elektrik lambasının (yani ampülün) kullanımının yasaklanması ile ilgili haber bu tepkinin sebebi. Özetle; küresel ısınmaya karşı yapılan teknik hesaplamalarda varolmayan bir haneden bahsediyor Joachim, yaşam kalitemiz. Işığın üzerimizdeki fiziksel ve psikolojik etkileri ile yaşama kalitemizi tanımlayan önemli bir kriter olduğu ise açık. Diğer yandan Kağan bey’in Acrolite olarak gerçekleştirdikleri projeleri ile ilgili bir yazısı var yine dergimizin ilerleyen sayfalarında. Acrolite ailesi olarak bütün çalışanların evlerinde kullandıkları tüm akkor elektrik lambalarını fluoresan lambalar ile değiştirdikleri anlatıyor Kağan bey ve tüm sektörüde bu konuda bir şeyler yapmaya davet ediyor. Şunu biliyoruz: Çok uzak olmayan geleceğin belli bir noktasında ampuller yasaklanacak. Sadece Avustralya’da değil, Avrupa ve başka yerlerde de. Bazı siyasetçilere göre, enerji tasarrufu sağlayan ışık kaynakları çok daha iyi lambalar. Ancak International Light Association, ILA (Uluslararası Işık Derneği) Başkanı olan Dr. Alexander Wunsch (Heidelberg)’in tespiti ilginç: “Tüme dayalı tıbbın bakış açısına göre, akkor lambaların kullanımının yasaklanması, eğer eşdeğer bir ışık kaynağı sunulamaz ise, bedene devlet tarafından zarar verilmesi anlamına gelecektir.” Konu tartışmaya açık…

Bu sayımızda Washington’da ana vatanını hatırlatan aydınlatması ile İsveç konsolosluğuna yakından bakıcağız. Amerika’nın Atlanta kentinde bulunan, mimarisi ile kendi başına bir sanat eseri olan, sanat galerisi “High Museum of Art”’ı gezdikten sonra ise tüm hayatını ışığı incelemeye adayan Claude Monet’in tablolarının Paris müzesinde nasıl ışık ile tekrar buluştuğunu göreceğiz hep beraber.

Türkiye’den yer verdiğimiz dört projeden üçü mağaza konsepti. Pierre Cardin D’Silva A.V.M. mağazası, Kanyon Alışveriş Merkezi’ndeki Harvey Nichols mağazası ile Bilstore mağazaları… Dördüncü ve son projemiz ise Zaman Gazetesi Genel Müdürlüğü.

Yüksek Mimar Öngüç Özgün ile Doç.Dr.Alpin Yener “Işık tüplerinin binalarda kullanımı”, Dr. Müge Göker “Doğal ışık ve mekana etkileri”, Dr. Banu Apaydın Başa ise “Konutta gün ışığı kullanımı” başlıklı yazıları ile katkıda bulundular 2007’nin bu ilk sayısına.

Her zamanki gibi ışığa dair bir çok yeni bilgiye ulaşabileceğiniz dolu dolu bir sayı hazırladık.

Kategoriler Editör'den
Emre Güneş: Emre Güneş, Ağustos Teknoloji neferi. PLD (Professional Lighting Design) Türkiye dergisi editörü. Endüstri Mühendisi. Galatasaray Üniversitesi Mezunu. Kurumsal hayatta geçirdiği 10 ay sonrası, aile şirketi içerisinde üzerine düşen görevleri yerine getirmek üzerine kariyerini çizdi. Hiç alakası olmadığı bir işe (editörlük), hiç alakası olmadığı bir sektörde (aydınlatma) girme sebebi de budur. 2006 yılından beri olan bu süreçte, sürekli olarak “aydınlatma tasarımı” ile ilgili okudu, yazdı, çizdi, gezdi, gördü, araştırdı ve etkinlikler düzenledi. 2014 yılı başında ticarete atılarak Ağustos Teknoloji’yi kurdu. İnovatif aydınlatma teknolojilerini Türkiye pazarı ile tanıştırıyor.
İlgili Yazı

This website uses cookies.