Close

11/11/2013

Işığın geleceğindeki 12 trend

PLDIsikGelecek1PSFK labs’ın Philips sponsorluğunda hazırladığı ve ışığın geleceğini şekillendiren 12 temel trendi ortaya çıkaran raporun sonuçları açıklandı.

Rapor, “ışığın geleceği” hakkında alanında uzman kişilerle yapılan söyleşileri ve 50’yi aşkın vaka çalışmasını içeriyor. Raporda; aydınlatmanın deneyim yaşatma, hikâye anlatma, bilgi aktarma ve iyi yaşamı teşvik etme amacıyla nasıl kullanılabileceğini gösteren dört ana temada 12 trendin özeti sunuluyor. Ayrıca ışığın insanların yaşamını olumlu yönde nasıl etkilediği de yine raporda öne çıkan konular arasında yer alıyor.

“Işığın Geleceği” raporu, sağlıklı uyku düzeni, güvenlik hissi, kaynak sıkıntısı ve iklim değişikliklerinin yeniden ele alınması gibi birçok alanda; aydınlatmanın getirebileceği avantajlara toplu bir bakış sağlayan projelere vurgu yapıyor. Bu projeler, terk edilmiş bir petrol istasyonunun sanat eserine dönüştürülmesinden, San Francisco Körfez Köprüsü’nün 75. yıl dönümüne özel olarak aydınlatılmasına kadar geniş bir yelpazedeki çalışmaların profilini çiziyor. İşte rapordaki bu 12 trend…

IsikGelecek4

Işığın duygular üzerindeki olumlu etkisi
1) Interaktif Aydınlatma: Işığı kullanarak insanlar ve yaşadıkları çevre arasında kişiselleştirilmiş bir bağ kurulabiliyor. Örneğin bir parkta uygulanan interaktif aydınlatma çözümleri ile parkta yürüyen insanların sadece önlerinden geçerken yanan lambalarla hem güvenlik hem de enerji tasarrufu sağlanabiliyor.

2) Karşılama Işığı: Şehirlerde unutulmuş ya da kullanılmayan alanlar yaratıcı aydınlatma tasarımları ile yeniden keşfedilerek geri kazandırılabiliyor. Böylece güvenli alanlar oluşturulabiliyor. Örneğin, eski kale surları ya da tünel tavanları aydınlatma ile yeniden düzenlenerek ikonik alanlar haline gelebiliyor.

3) Işıkla Bağlantı Kurma: Senkronize aydınlatma deneyimleri kişiler arasındaki ilişkileri yeniden hayata döndürüyor. Nişanlınız yanınıza yaklaştığında yanıp sönen LED’li alyanslardan, birbirine internet üzerinden bağlı “iyi geceler lambası”na kadar, ışığın iletişimde kullanıldığı örnekler her geçen gün artıyor.

PLDIsiginGelecegi_OLED

Işığın kimlik yaratmadaki rolü
4) Şehirlere Kimlik Katma: Aydınlatma tasarımı ile şehirlere ikonik simgeler kazandırılabiliyor. New York’taki Empire State Building’den, İstanbul Boğaz Köprüleri’ne kadar, şehirlerde iyi aydınlatılmış yapılar “simge” haline gelebiliyor.

5) Sesle Senkronizasyon: Ses ile senkronize aydınlatma sistemleri insanların bambaşka deneyimler yaşamalarına olanak sağlıyor. Philips’in Bursa Enerji Müzesi’nde yaptığı ve Türkiye’de ilk kez kullanılan aydınlatmanın ses ile entegre bir şekilde kullanımı bu trend için önemli bir örnek.

6) Işıkla Sanat: Teknoloji ile insan hareketleri takip edilerek bu hareketler ışığın grafik imgelerine dönüştürülebiliyor. Philips’in geliştirdiği OLED teknolojisi kullanılarak Tapei W Otel’de kullanılan interaktif ışık duvarına insanların hareketleri yansıtılabiliyor.

PLDIsiginGelecegi6Bir iletişim aracı olarak ışık
7) Sanal Sınırlar: Günümüzde tasarımcılar var olan fiziksel sınırların yerine ışık kullanabiliyor. Işık ile belirlenmiş bisiklet yollarından basket sahalarına kadar, birçok proje şehirlerde daha esnek alanlar yaratmaya olanak sağlıyor.

8) Işık Hızı: Yenilikçiler ışığın hızında bilgi taşımanın yollarını arıyor. Bulunulan alandaki wi-fi network’ünü gösteren ışık kümeleri ya da süpermarketler içerisinde bulunan LED sensörleri ve akıllı telefonlarla tüketiciler indirimli ürünlere yönlendirilebiliyor. Bu da ışığın bilgi aktarmadaki gücü açısından gelecekte ön plana çıkacak en önemli trendlerden biri.

9) Işıkla Yönlendirme: Projeksiyon teknolojisindeki yenilikler ile artık her yüzey üzerinde gerçek zamanlı olarak yönlendirmeler yapılabiliyor. Bilardo masası üzerine yansıtılan öğretici ışık, Sydney Harbour Tüneli girişindeki ışık ve su kullanılarak yapılan havada süzülen “dur” işareti bu trendin örnekleri arasında yer alıyor.

Yaşam için ışık
10) Işık Terapisi: Yeni ürünler aydınlatma teknolojisini kullanarak canlıların doğal biyometrik ritimlerinin nasıl yeniden ayarlanabileceğini araştırıyor. Hastanın daha kolay iyileşmesi için yapılan hasta odası aydınlatmaları ve bitkilerin daha sağlıklı ortamlarda yetişmesini sağlayan sera aydınlatmaları ışık terapisinin en çarpıcı örneklerinden.

11) Mod’a Göre Işık: Yeni ürün ve teknolojiler ışığın sakinleştirici gücünü kullanarak insanların daha huzurlu bir ruh haline ulaşmasını sağlıyor.

12) Sürdürülebilir Aydınlatma: Düşük maliyetli ve verimli aydınlatma sistemleri insanların sınırlı kaynaklarla yaşamaları için yeni fırsatlar sunuyor.

Raporun tamamına ulaşmak için: http://www.psfk.com/future-of-light

One Comment on “Işığın geleceğindeki 12 trend

Mustafa Kemâl Karoğlu
28/11/2013 - 14:12

“Philips’in geliştirdiği OLED teknolojisi” biraz fazla iddialı olmuş… Samsung bile böyle cümle kullanmaz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir