Close

06/11/2017

İnsan Odaklı Aydınlatmanın geleceği: HCL 2.0

İnsan Odaklı Aydınlatma ile renk sıcaklığının ötesine geçmenin tam zamanı. Çünkü İnsan Odaklı Aydınlatma (HCL) bir dönüm noktasında. Mevcut teknolojinin uygulanmasının zorlaştığını gösteren işaretler var ve biraz daha derine inersek, İnsan Odaklı Aydınlatmanın (HCL) bağımsız bir kavram olarak ele alınması gerekiyor.

Hayatımız HCL’den iki şekilde etkileniyor: Melatonin hormon salgılanması ve etkin sirkadiyen ritim.

Aydınlatma sektörünün yeni konusu, HCL teknolojisinin, çoğumuzun içinde bulunduğu kaotik yaşamlarımıza nasıl entegre edilebileceği. Dikkatli ve bilinçli planlanma yapılması gerekirken durum hiç de öyle değil.

Piyasada bulunan örnekler, LED’in aşırı ticarileşmesinin sonucu olarak, oldukça yetersiz. HCL olduğu iddia edilen sistemler yeterli kontroller yapılmadan uygulanabiliyor.

Ancak bu HCL’nin önemli ve işe yarar olduğu gerçeğini değiştirmiyor elbette.

İlk başlarda Cundall’den Andrew Bissell, bu tür bir aydınlatmanın ancak çevresel faktörler %100 kontrol altında tutulabilir ise çalışabileceğini iddia ediyordu. Çoğumuz için bu durum geçerli değil ancak özellikle sağlık ve bakım sektörlerinde bu koşullarda yaşayanlar var. Hastanedeki hastalar ve bakım evi sakinleri genellikle tamamen kontrol altında kapalı ortamlarda yaşıyor ve burada HCL’nin etkilerini görmek mümkün.

İyi bir aydınlatma projesi, flicker ve kamaşmayı önleme kaygılarından, ışığın fizyolojik ve psikolojik etkilerine, binanın çevresinde ve içindeki ışık miktarına kadar bütünsel olarak düşünülmelidir. Bu durum, HCL 2.0 olarak tanımlanıyor.

HCL 2.0 yaklaşımı

HCL’nin öncelikli odak noktası yapay aydınlatmadaki mavi ışık ve onun etkilediği melatonin hormonu reaksiyonu idi. Ancak, İnsan Odaklı Aydınlatma daha fazlasını vadediyor.

Basite dönüş: Yapay aydınlatma nasıl zarar veriyor? Aydınlatma armatürü ve tasarlanan ışığın insan sağlığına olumsuz etkileri olmadığından emin olmalıyız. Bu, HCL 2.0 için bir başlangıç ​​noktası sayılabilir.

Teknik konular: Aydınlatma armatürünün teknik özelliklerini iyileştirmemiz gerekiyor. LED’lerdeki kıpraşma ciddi bir sorun haline gelmiş durumda. Kamaşma baş ağrısına sebep oluyor. İnsan Odaklı Aydınlatma, aydınlatmanın sağlıklı standartlarını belirlemeli.

Psikolojik sorunlar: Renk ayarlarına tekrar bakmalıyız. Aydınlatma renk sıcaklığının bireyler üzerinde psikolojik yararlar sağladığına dair ciddi kanıtlar var.

Güvenlik: İnsan Odaklı Aydınlatma ile kişilerin güvenle hareket edebilecekleri alanlar yaratılır. HCL 2.0, görsel ve görsel olmayan gereksinimleri karşılayan bütünsel bir aydınlatma kalitesi sunmalıdır.

Gün ışığı: Gün ışığı ve yapay aydınlatma arasındaki denge, belki de en tartışılan konudur. HCL 2.0, yalnızca yapay aydınlatma parametrelerinden bahseder (bilinçaltında bina tasarımında zayıf gün ışığı performansı cesaretlendirilirken). İnsan Odaklı Aydınlatma, en sağlıklı olanın mümkün olduğunca gün ışığından faydalanmak olduğunu kabul etmelidir.

Haber kaynağı: http://luxreview.com/article/2017/10/the-future-of-human-centric-lighting-step-forward-hcl-2-0

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir