Close

02/05/2018

İngiltere’nin Londra şehrinde Slack – Devasa “görme kulakları” olan çatıların üzerinde bir ofis

Göğe çok yakın

Aslına bakılırsa bir dürbün veya teleskop uzaktan daha iyi görmeye yarar. Bunlar sayesinde uzaktaki objeleri daha büyüterek görebilir, görüş alanımızın yakınına getirebiliriz. Bu tür optik yardımcı araçları ilk defa 17. Yüzyılın başında gökyüzünü izlemek için yapıldı. Eski çağlarda objelerin yakınındaki ışığı görmemek ve objeleri daha iyi algılamak için basit borular kullanılırdı.

Londralı Slack firmasının küçük pencere nişleri bahsedilen türde “dürbün” gibi işlev yapıyor. Hatta, optik yardımcı araçlar gibi işleve sahipler. Ofis, şehir merkezinde tarihi yüksek bir binanın iki üst katında çatı kat olarak kullanıldığı için mimarlar söz konusu alanda bolca gün ışığı ve de metropole özel bir bakış alanı ile çalışabileceklerini biliyorlardı. Ofisin alt katındaki büyük pencereler nedeniyle çalışma alanı ışıkla doluyor.

Buranın hemen üzerindeki katta çatı pencerelerinin etrafı ustaca, parlak siyah bir malzeme ile çevrilmiş. Pencerelerin içindeki niş alana oturarak şehrin üzerinden panoramik görüntünün tadını çıkarmak veya bilinçli olarak belli bir yere bakmak mümkün. “Dürbün” nitelikli yan alanlarda gökyüzünün doğal ışığa daldırılmış yansımaları görünüyor. Ofis çalışanları bu alanda oturabiliyor, vakit geçirebiliyor veya çalışabiliyor. Tüm bu işlemler esnasında gökyüzüne biraz daha yakınlar ve her şeyden önce güneş ışınları ile neşelenebiliyorlar. Kanal gibi bir yapı ile oluşturulan nişler gökyüzüne açılan kapılar gibi. Uzakta olanlar görüntüye alınabiliyor ve bakış açısı kısa bir süre için değiştirilebiliyor.

Projeye katılanlar:
Mimari: ODOS Architects; www.odosarchitects.com
Fotoğraflar: Philip Durrant

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir