İki gölge karşılaştığında…
Arjantin’in Córdoba, La Playosa köyünde Aziz Bernard Şapeli
Medeniyet ile vahşi doğa arasında kalmış, henüz elektrik kullanmayan, düşünmek ve bir şeylerden vazgeçmek için uygun olan yerler hala var. Elektriğin olmadığı, dolayısıyla suni ışığın da olmadığı yerler. Suni ışığın kullanılmadığı, ışığın en iyisinin, doğal ışığın, olayların akışını belirlediği yerler. İşte Arjantin’in La Playosa köyünde yeni inşa edilen küçük Aziz Bernard Şapeli kelimenin tam anlamıyla bunun bir örneği. Çünkü, burada güneş ışınlarının yönü çok önemli. Oluşan efektler büyüleyici.
La Playosa köyü tamamen şebeke hizmetlerinden yoksun değil. Ancak, mimar Nicolás Campodonico köyün dışında, küçük bir ormanlık alan ve tarlaların arasında “modern” bir kilise ziyaretçisinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere köyden uzak bir noktada, sakinlik içindeki Aziz Bernard Şapeli’ni inşa etti. Şapel adını eski zamanlarda bölgede yaşayan koruyucu bir azizden alıyor.
Şapel eski bir çiftlik arazisi üzerine inşa edilmiş. Örneğin, orijinal 100 yıllık ateş tuğlaları yeni yapının inşaatında tekrar kullanılmış. Mimar, kırmızı renkteki tuğlalarla iç kısmı yuvarlak olan yapıya kontrast teşkil etmesi açısından köşeli bir bina kaplaması oluşturmuş. Bina cephesi güneş ışığında, çok sağlam ancak aynı zamanda rahatlatıcı sıcak bir görüntü veriyor. Dini yapının iç kısmında bu duygu artıyor.
Şapel belli bir bölümünde gökyüzüne doğru açılıyor. Asıl ışık buradan içeri giriyor ve iç alandaki minimalist donanım rahatlatıcı bir ortam yaratıyor. Burada güneşin hareket yönü büyük bir rol oynuyor. Bu sayede doğal aydınlık gün boyu yapının iç duvarlarına dokunuyor. Mimar tasarımında çok önemli bir fikri uygulamış. Gün boyu ilerleyen güneş ışığı, kubbede tavan aralığına sabitlenen iki ayrı ahşap latanın gölgesini oluşturuyor. Güneş batarken bu gölgeler bir haç şeklini alıyor. Küçük şapeldeki tek belirgin dini sembol oluşmuş oluyor. Bu gösteri yıl boyunca her gün tekrarlanıyor.
St. Bernard Şapeli doğal gün ışığında hayat buluyor. Tamamen ve geleneksel olarak güneşle besleniyor. Asıl güneşin ışığı ile, sade ve neredeyse görünmez iki gölge bir araya geldiğinde Hristiyanlığın simgesi oluşuyor. Bir dini yapı için kelimelerle anlatılması yetersiz kalan bir tasarım.
Projeye katılanlar:
Mimar: Nicolás Campodonico; www.nicolascampodonico.com
Fotoğraflar: Nicolás Campodonico