Holy New Light Kilisesi, Daejeon – Güney Kore

Lee Eunseok ve Atölye KOMA tarafından tasarlanan ve şehre doğru açılan Holy New Light Kilisesi, ana caddeden kilise meydanı boyunca, lobinin karşısında ve kilisenin arka tarafına bakan bitişikteki parka doğru sürekli bir koridor olmak üzere tasarlandı.

Lobi, halkın kullanabileceği bir iç mekân açık hava meydanı ve çocuklar için açık bir salon. Yapı, etrafındakilere yatay olarak açık; böylece şehirden canlılık kazanmış oluyor ve kilise çevresine aydınlık ve açık bir alan sağlıyor.

Modern kilise pek çok üyesinin ibadet edeceği, sosyalleşip çeşitli toplantılar yapacağı kompleks bir tesis olduğundan etkin alanlar yaratmak şart. Ayrıca farklı alanların dar bir giriş ve bodrum katında bir araya getirileceği bir hareket akış sisteminin ibadet odası olarak değerlendirilmesi gerekiyor.

Bu nedenle Duncan, Daejeon şehir merkezinde konumlanan Holy Light Kilisesi şu üç bölümden meydana geliyor: Holy Light Kilisesi ön yoldaki blok alanını tamamen bodrum otoparkına ayırmış durumda ve otoparkın çatısı acil bir durumda açık hava otopark alanı olarak kullanılabiliyor. Ancak genellikle Avrupa’daki herhangi bir kilisenin önündeki meydanlar gibi, insanların çok amaçlı olarak kullanabileceği açık bir alan hizmeti görüyor.

Haç kulesi ve koridor şehrin simgeleri. Ayrıca kilisenin arkası yoldan fark edilebiliyor. Bunlar, çevre binalarla birlikte aynı zamanda bir sınır ve tanım da oluşturuyorlar. Kilisenin ön yüzündeki basık kavisli duvar hem dekoratif özellik taşıyor hem de kilisenin tüm iç ve dış kısmını karakterize ediyor. Burası, meydanı ve şehri kuşatırmış gibi durarak komşuları karşılayan kilisenin ana konseptini oluşturuyor.

Kilise bunun, nazik Hristiyan yaşamının metaforik bir örneği olmasını arzuluyor. Bu ön duvar Holy Light Kilisesi’nin ilk izlenimini oluşturuyor ve renk değiştiren aydınlatmasıyla kilisenin adını yansıtan aydınlık bir gövde haline geliyor.

Bodrum katındaki ibadet odasında mekânın alabileceği maksimum sayıda iskemle mevcut. İbadet odasının balkonsuz planlanması da topluluğu oluşturmaya yardımcı olmak üzere bir alan yaratmak için bilerek yapılmış. Bodrum katındaki ibadet odası geniş bir mekan ve lobi yerine basık bir bahçeden geçerek içeriye kolay erişim sağlıyor. Bodrum katındaki ibadet mekânı şehir gürültüsünden izole edilmiş, böylelikle sessizlik sağlanmış. Aynı zamanda, huni biçimli bodrum kat lobisi vitray camlardan yansıyan ışıkla hoş ve aydınlık bir hal alıyor. Buna ek olarak ana şapelin yarım daire şeklindeki oturma planı ve banklardan daha alçakta duran vaiz kürsüsü dinsel otorite duygusunu azaltıyor. Bu düzen aynı zamanda vaaz sunumunu ve üyeler arasındaki ahengi de destekliyor.

Birinci kattaki salon şehir sakinlerinin kolayca erişebileceği kamusal bir alan olarak planlanmış çünkü ön duvarı dış alana ve arka tarafta kiliseye bitişik parka bakıyor. Çocuk ve gençlerin eğitimi ve idari personel için odalar mevcut. Buralar aynı zamanda kafe olarak da kullanılıyor. Eğitim alanlarının çoğunluğu üst katta konumlandırılmış. Bu düzenleme, tüm yönlere açık olan aydınlık ve sakin bir manzara sunuyor, böylece gelecek kuşaklar için etkin bir eğitim ortamı yaratılmış oluyor. Buraya giriş çıkış kolay. Gençler çok amaçlı salon ve çatı bahçesinden faydalanabiliyor.

Projeye katılanlar:

Yapı sahibi: Daejun Holy New Light Kilisesi

Mimari: Lee Eunseok + Atölye KOMA

Konum: 59 Munjeong-ro 170beon-gil, Seo-gu, Daejeon, Güney Kore

Alan: 4244,0 m2

Proje yılı: 2016

Fotoğraflar: Joonhwan Yoon

Haber kaynağı: https://www.arch2o.com/daejun-holy-new-light-church-lee-eunseok-atelier-koma/