Close

31/10/2018

Her yıl çarpışma sonucu milyonlarca kuş ölüyor fakat aydınlatma bunu değiştirebilir

Uçaklarla çarpışma sonucu her yıl milyonlarca kuş ölüyor. Havalimanları kuşları korkutup kaçırmak için havai fişeklerden köpek sürülerine kadar her yolu deniyor. Bazı yöntemler oldukça başarılı olsa da uçak havalandıktan sonra faydasızlar. Purdue Üniversitesi’nden araştırmacılar bu duruma bir çözüm üretmiş görünüyor.

Geçtiğimiz günlerde PeerJ isimli dergide yayımlanan bir araştırmaya göre, kırmızı ve mavi renkli LED ışıkları kuşları ters yöne uçmaya yöneltiyor.

Işıklar daha önce de kuşlarda “kaçınma davranışı” yaratmaya çalışmak için kullanılıyordu fakat ne tür ışıkların işe yarayabileceğini destekleyen bir literatürün olmadığı söylenebilir. USDA Hayvan ve Bitki Sağlığı Denetim Servisi ile işbirliği yapan Purdue araştırmacıları bazı yanıtları ortaya çıkarmaya başlıyor.

Ross Biological Reserve’de çalışmayı yöneten biyoloji profesörü Esteban Fernandez-Juricic, “Bu sorunu çözme yöntemimiz hayvana bir seçenek sunmak,” diyor.

Yöntem şu şekilde işliyor: Araştırmacılar bir kuşu (bu örnekte boz başlı inek kuşu) salıyor ve kuş onlardan kaçarak uzaklaşıyor. On, on beş santim ötede uçuş yolu, bir taraf ışıklı diğeri ise ışıksız olmak üzere bölünüyor. Fernandez-Juricic, kuşun iki renk arasından değil, yanan ve yanmayan ışık arasında seçim yaptığı, tek seçenekli testin, kaçınma davranışını ölçmek için ideal olduğunu söylüyor. Kuş ışığın olmadığı yöne doğru gidiyorsa, kuşlara tehlike uyarısında bulunma açısından ışık iyi bir aday olabilir.

Deney, ışığın beş farklı dalga boyuyla tekrarlandı. Kuşlar, insan gözüne mavi ve kırmızı olarak görünen 470 ve 630 nanometrelik tepe noktalarında LED ışıklarından sürekli olarak kaçındı. Ultraviyole (UV), yeşil ve beyaz ışık ise herhangi bir belirgin kaçınma veya çekime yol açmadı.

Kuşların görme kabiliyetlerinin ultraviyole aralığında daha iyi olduğu görüşüne dayanarak insanlar geçmişte kuşları uzaklaştırmak için ultraviyole ışık kullanmayı denedi. Deneyin bulguları, bu yaklaşımın pek de etkili olmadığını gösterdi.

Araştırmada kuşların kaçınma davranışı gösterdiği ışık türleri, yüksek düzeyde kromatik kontrastlara veya renk farklılıkları bulunmasına rağmen farklılığın sadece gri düzeyde oluştuğu, düşük düzeyde kromatik kontrastlara sahipti. Fernandez-Juricic, elde ettikleri bulguların ışık tepe noktalarının veya kontrast düzeylerinin sonucu olup olmadığından emin değil. Profesör bu soruyu, diğer kuş türlerinin farklı ışık türlerine nasıl tepki verdiğini, testi uyarlayarak ve daha fazla deney yaparak yanıtlamayı umuyor.
“Artık bu çekim ve kaçınma davranışlarını sistematik ve standartlaştırılmış bir şekilde test etmek için kullanabileceğimiz bir davranış analizine sahibiz. Bunu çeşitli kuş türleri üzerinde deneyebiliriz,” diyor. “Yalnızca bir ışığın kuş için yüksek ölçüde görünür olup olmadığını değil, söz konusu ışığın ayrıca oluşması için çalıştığımız davranışlara yol açıp açmadığını da test edebiliyoruz.”

Haber kaynağı: https://illumni.co/millions-of-birds-die-in-collisions-each-year-but-lights-could-change-that/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir