Hello Kity World Ataşehir
Hello Kitty Suadiye mağazasından sonra Hello Kity World alışveriş ve eğlence merkezi Ataşehir’de hizmete açıldı. Peritozu yatırımı ile hayata geçirilen proje, dünyanın ilk Hello Kitty World mağazası olma özelliği taşıyor.
Metin: Mehtap Koç
Fotoğraflar: Savaş Ekşioğlu
Öncelik olarak Londra ve Manhattan‘da yapılması planlanan proje için İstanbul ilk sırayı aldı. 3.000 m² lik kapalı ve 400 m²’lik açık alana sahip mağazada, bebek ürünlerinden, 12 yaş altı kız çocuğu tekstiline, oyuncaktan kırtasiyeye, mücevherden mutfak ürünlerine geniş ürün yelpazesi sunuyor.
Zoom Mimarlık tarafından hazırlanmış proje dış mimarisiyle Fransız tarzını anımsatsa da, iç mimarisi ile modern bir yapı. Aydınlatma tasarımı yapılırken; içte ve dışta iki farklı yaklaşımı dinamik bir kompozisyon ile yansıtan bir yaklaşım geliştirildi. İç mekânda sitile karar verildikten sonra kullanım alanları ve bu alanlara uygun armatür tipleri belirlemek için kümelendirilerek ayrı ayrı planlandı. Çok çeşitli alana sahip mağazada bütünden parçaya çalışma düzeni oluşturuldu.
Gün içerisindeki kullanım süresi ve lamba ömrü düşünüldüğünde yatırımcının bütçesini hesaba katmak gerekiyordu. Giyim sektöründe her ne kadar renksel geri verimi yüksek metal halide spotlardan vazgeçmek zor olsa da ekip, sürdürülebilir çevre bilinci ile en yoğun kullanılacak spot seçimini LED’den yana kullandı. Bu sayede tavan yüksekliğinin çok fazla olmadığı mağazada ısınma probleminin de önüne geçilmiş olunacaktı. Tavan yüksekliği kısıtlaması ile birçok alanda asma tavan uygulanamayan projede, kaset tavan benzeri kiriş boşlukları ortaya çıkarıldı. Ferahlık duygusunu ön plana çıkarmak için bu boşluklarda minimum boyutlarda, silindirik, beyaz 7W Osram LED lambalı spotlar özel olarak üretildi. Asma tavan bulunan bölümlerde ise yarı ankastre 13W geniş açılı lense sahip LED spotlar kullanıldı. Ürün teşhiri olan bölümler planlanırken, ürün karmasının çok yoğun olması göz önünde bulundurularak, armatür seçimleri olabildiğince sade ve mimari tasarıma uygun renklerde düşünüldü. Raflardaki ürünler tüm yönde hareket kabiliyetine sahip 35W 40ᵒ metal halide ray spotlarla vurgulandı.
Pembenin hüküm sürdüğü mağazada aydınlatmanın göz konforu sağlanması önemli bir unsurdu. Farklı kullanım alanlarına geçişte homojenliği sağlamak gerekirken, kullanım alanlarında mekân atmosferi duygusaldan daha heyecanlı bir ortama doğru değişebiliyordu. Geçiş alanlarında yarı gömme alçıpan spotlar ile alanların birbirinden koparılması sağlanırken, kasaların yer aldığı bölümlerde sıva üstü dekoratif armatürler yerini aldı.
Dışarıdan bakıldığında iki ayrı bloktan oluşan mağazayı birbirine bağlayan katta; kendinizi bir masalın içinde hissedeceğiniz güzellikte gökyüzü desenli gergi tavan, özellikle çocuklar için aydınlatma tasarım ekibi tarafından sürpriz olarak tasarlandı. Sağlanan mavilik ile psikolojik etkinin yanı sıra mekânda kontrastlar yaratılarak tek düzelik ortadan kaldırıldı.
Alışverişe bir mola vermek için mağaza dışına çıkıldığında, peyzajın ferahlık ve sakinlik hissini destekleyecek nitelikte aydınlık düzeyi sağlanmaya çalışıldı. Aydınlatma tasarımı görselliği ile ön plana çıkaracak fener tipi armatürler kullanıldı. Bir bütün olarak düşünülen aplik, direk, baba üstü ve bollardlar bu proje için tasarlanıp özel olarak üretildi. Cephede ise ışık gölge oyununun görkeminden faydalanılmak istendi. Kırmızı tenteleri ile içerideki bütün sevimliliğini dışarıya taşıyan mağazanın çekiciliğini daha da cazip kılmak adına; pencere önlerine lineer 25ᵒ lensli power LED’ler yerleştirildi.
Aydınlatma tasarımı ile mimarideki dinamik yapı vurgulandı. Mekân içinde ve dışında aynı detay üzerine odaklı farklı kullanım alanlarının, istenilen etkiyi yaratacak atmosferlerin oluşmasına olanak sağlandı.
Projeye katılanlar:
İşveren: MFK
Mimari proje: Zoom Mimarlık
Aydınlatma tasarımı: Paralel Aydınlatma – Mehtap Koç, Hasan Aydınöz, İsmet Tuna Kızıltan; www.paralelaydinlatma.com
Elektrik projesi: Mabaş Elektrik
Uygulanan ürünler:
Artemide, Slide Design, Osram, Atelier Sedap, Ice-Ceiling, Emfa, Paralel Special Edition