Close

15/07/2015

Hastalıkların tedavisinde yeni bir yöntem: Kızılötesi Işık

Işık patlaması hücrelerimizi turbo-şarj ederek iyileşmelerini hızlandırıyor.

Bu kulağa gerçek olamayacak kadar “iyi” gelebilir. Ancak cilt üzerinde ya da hücrelerde parlayan kırmızı ışık anında bir enerji patlamasına yol açarak yaraların iyileşmesini, ağrıların rahatlamasını, erkeklerde kısırlık probleminin ve insanlarda başka rahatsızlıkların da iyileşmesini sağlıyor.

Bu merak uyandıran iyileştirici etki yıllardır biliniyor. 2002 yılından beri araştırmacılar bu etkiyi göz yaralanmalarıyla ilgili durumlar için araştırıyorlar. Ancak “kırmızı ışığın” neden işe yaradığı hala gizemini koruyor. Şimdilerde ortaya çıkan açıklaması ise oldukça basit olmasına rağmen aynı zamanda tuhaf görünüyor: Kırmızı ışık, suyun fiziksel özelliklerini değiştiriyor ki bu da hücrenin enerjisini sağlayan kimyasal tepkimeleri turbo-şarj ediyor. Son dönemde yapılan bu araştırmanın ilhamı ise Almanya’daki Ulm Üniversitesi’den Andrei Sommer’in LED çalışmasından geliyor.

670 nano metre dalga boyuna sahip kızılötesi ışıklı hücrelerdeki etki, ilk defa 40 yıl önce raporlandı. Işık, hücrenin enerjisini sağlayan bir bileşim olan ATP üretimi için, hücrenin güç evi olan mitokondri’ye neden oluyor. Şu ana kadar bu durumla ilgili yapılan belki de en iyi açıklama; önemli bir solunum enzimi olan Calledcytochrome C’nin yakın-kızılötesi enerjiden etkilendiği idi. Ancak bunun da doğru frekansta ışığı emmediğini biliniyor.
Sudan ince

Sommer’in araştırma ekibinin çalışması ise şu anda hücrenin içindeki suya işaret ediyor. Normalde herhangi katı bir nesnenin yanındaki su katmanı yüksek yüzey gerilimine sahiptir ve nesneyi yapışkan hale getirir. Sommer: “Bu durum şeker tortularına benzer” diyor.

Sommer ve ekibinin yaptığı çalışma sonucunda; suyun yüzey katmanları kırmızı ışık ile aydınlatıldığında, her su molekülünün arasındaki mesafeyi artırdığı ve sıvıyı daha akışkan hale getirdiği görüldü.

Mitokondri, kendi zarlarına bağlı bir enzimle güç alır. Moleküler bir türbülans gibi döner ve akıcı suyla çevrelenir, bu da onu daha kolay dönen ve daha fazla ATP üreten bir hale getirir.

Yaşayan bir hücrenin içinde suyu ölçmek zor olduğu için araştırmacılar, suyun içindeki yakın-kızılötesi ışığın etkisini ölçtüler. Bunu yapmak için, suya ve metal bloğa doğru itilen (aşağıdaki resimde görüldüğü üzere) elmas bir sondanın üzerindeki çatlağı incelediler.

Suyu aydınlatmak, sondanın itilmesi için gerekli olan gücün %72 kesilmesine neden oldu. Almanya’daki Philipp Üniversitesi’nden Horst-Dieter Försterling konuyla ilgili şöyle konuşuyor: “Bu oldukça önemli. Bu ışığın nasıl çalıştığına dair ilk açıklama olabilir.”

Işıkla iyileşme

Diğer çalışma grupları bu fenomeni cilt yaralarını ve yanan gözlerin iyileşme hızını artırmak için araştırıyor. Kırmızı ışık aynı zamanda ağrılarına azalmasını ve deri altındaki iltihaplanmaların giderilmesine de yardımcı olabilir. Başka bir grup ise farelerle yaptıkları çalışmalarda kırmızı ışığın Parkinson hastaları üzerindeki iyileştirici yönünü araştırıyorlar.

Sommer’a göre kırmızı ışığın hücreleri nasıl etkilediği konusunu daha iyi anlamak için onun tıbbi uygulama alanlarını geliştirmek gerekir. Sommer: “Ancak eğer doğru olmayan bir modelden başlarsak o zaman her şey bir davaya ve yanlışa döner.”

Kızılötesi ışığın bir başka uygulama alanı ise erkeklerdeki kısırlık sorunuyla ilgili olabilir. Kırmızı ışığın bu alanda kullanımı ile ilgili Ulm Doğurganlık Merkezi’nden Dr. Friedrich Gagsteiger şunları söylüyor: “Bazı erkeklerin spermlerinde, sadece 1 milimetre yüzmeleri gerekse de, yumurtayı dölleyebilmeye yetecek kadar enerji bulunmuyor.” Gagsteiger, ışık dışında örneğin kafein kullanarak spermlerde gücü artırmaya çalıştığı yöntemler de kullandı. Ancak bu yolla spermler daha hızlı yüzse de toksik hale geldikleri görüldü. Bu yüzden Gagsteiger şu anda yakın-kızılötesi ışığı spermler üzerinde kullandığı testler yapmaya başladı. Gagsteiger: “Bu yöntemin spermlerin yumurtaya ulaşabilme şansını artıracağını umuyoruz” diyor.

Fotoğraf: Andrei Sommer et al
Haber kaynağı: https://www.newscientist.com/article/dn27877-burst-of-light-speeds-up-healing-by-turbocharging-our-cells/?source=fromBetaSite

One Comment on “Hastalıkların tedavisinde yeni bir yöntem: Kızılötesi Işık

Tayya yildirim
12/10/2023 - 16:46

Kirmzi isigi yeni kulanmaya basladim boynumds bir tutulma var insallah bana sifa olur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir