X

Güzel gelişmeler

Bir meslek gelişimi için neler gerekir? Öncelikle bu mesleği icra ettiğini gururla söyleyen, kartvizitine yazan ve hayatını bu şekilde kazanan insanlara ihtiyacımız var. Mesleğin Türkiye öncüleri ilk adımlarını 5 sene önce attı. İlk başlarda kuşkuyla yaklaşılan, ‘olmaz, yaşayamazsın’ denilen, pek de anlam verilemeyen ancak kararlılıkla mesleğe sarılan bu tasarımcıları artık takip zamanı geldi. Genç ve başarılı meslektaşları onların açtığı bu yoldan gidecek.

Bu yoldan giden insanların haberini vermek, her harfini tuşlarken keyif aldığım cümlelerden. Keyifle paylaşıyorum: Türkiye’de yeni bir aydınlatma tasarımı ofisi kuruldu, Studio Lighting Design! Ortakları ise İtalya’da aydınlatma tasarımı üzerine master yapıp Türkiye’ye dönen Duygu Çakır ve 2007 yılında düzenlediğimiz ‘mimari aydınlatmayı konuşuyoruz’ konferansında konuşmacı olarak aramızda olan deneyimli aydınlatma tasarımcısı Piero Castiglioni. Yolları açık olsun…

Geçelim yine güzel bir habere. The Society of Light and Lighting (SLL) 1999 yılında İngiltere’de kurulmuş, kar amacı gütmeyen bir şirket. İfade biraz garip gelebilir, hikayesi biraz karışık. Merak edenler için: http://bit.ly/hOUdkT

İngiltere’den ve dünyadan toplam 2000 üyesi olan SLL, kendini aydınlatmanın meslek örgütü olarak konumluyor. Aydınlatma tasarımı kavramının yaygınlaşması için çalışmalar yürüten SLL, her sene ‘Young Lighter of the Year’ yarışması düzenliyor. Aydınlatma tasarımı alanında yürütülen araştırma faaliyetlerini teşvik etmek ve ödüllendirmek amacı ile düzenlenen yarışmaya her sene, başvurulardan ön elemeyi geçen 5 araştırma finale kalıyor. 5 genç araştırmacı tarafından yapılan sunumların sonunda da ‘Young Lighter of the Year’ ve ‘The Worshipful Company of Lightmongers’ ödülleri veriliyor. Bu kadar ayrıntı vermemde bir sebep var. Son 3 seneye baktığımızda dikkat çeken bir gerçek var: Genç Türk aydınlatma tasarımcılarının yükselen başarısı…

Sydney’de yaşayan, ALD İstanbul’a da konuşmacı olarak katılan Emrah Baki Ulaş, 2008 yılında ‘The Worshipful Company of Lightmongers’ ödülüne; ZKLD Studio’da aydınlatma tasarımcısı olarak çalışan Seda Kaçel 2010 yılında ‘Young Lighter of the Year’ ödülüne ve son olarak Wismar Almanya’dan mezun olan ve Mart ayında dünyanın en önemli aydınlatma tasarımı ofislerinden Speirs & Major’da işe başlayacak olan Kerem Asfuroğlu ise bu sene ‘The Worshipful Company of Lightmongers’ ödülüne layık görüldü. Ne kadar gurur verici. Bir gün her birinin Türkiye’de kendilerine ait birer aydınlatma tasarımı ofisi olacağından emin olduğum genç tasarımcıları, avuç içim patlayıncaya kadar alkışlamak istiyorum.

Farkında mısınız bilmiyorum ama ufak ufak bir meslek inşa ediyoruz. Hep beraberiz. Müşterisi, mimarı, üreticisi, gazetecisi, hepimiz. Bu mesleğe inanan bir avuç insanız ama kalabalıklaşıyoruz. Aydınlatma tasarımı mesleğinin Türkiye’de yerleşmesi için daha uzun ve meşakkatli bir yolumuz var. Ama güzel gelişmeler oluyor dostlar. Çok güzel.

Bir sonraki sayımıza kadar ışıkla kalın…

Emre Güneş
Professional Lighting Design Türkiye

Kategoriler Editör'den
Emre Güneş: Emre Güneş, Ağustos Teknoloji neferi. PLD (Professional Lighting Design) Türkiye dergisi editörü. Endüstri Mühendisi. Galatasaray Üniversitesi Mezunu. Kurumsal hayatta geçirdiği 10 ay sonrası, aile şirketi içerisinde üzerine düşen görevleri yerine getirmek üzerine kariyerini çizdi. Hiç alakası olmadığı bir işe (editörlük), hiç alakası olmadığı bir sektörde (aydınlatma) girme sebebi de budur. 2006 yılından beri olan bu süreçte, sürekli olarak “aydınlatma tasarımı” ile ilgili okudu, yazdı, çizdi, gezdi, gördü, araştırdı ve etkinlikler düzenledi. 2014 yılı başında ticarete atılarak Ağustos Teknoloji’yi kurdu. İnovatif aydınlatma teknolojilerini Türkiye pazarı ile tanıştırıyor.

Yorumları Görün (2)

İlgili Yazı

This website uses cookies.