X

Guerrilla Lighting İstanbul

Her şey 2006 yılı başlarında Manchester’da başladı. Olayların kıvılcımı BDP Lighting (Dünya çapında önemli bir aydınlatma tasarımı ofisidir) çalışanlarından çıkan basit bir fikir ile ateşlendi. Şehirlerimizi saran kötü aydınlatma uygulamalarına karşı bir hareket başlatmak istediler. Amaçları basitti, eğlenmek ve bunu yaparken ışığın önemini vurgulamak. Ne elektrik harcamak istediler ne de uzun montajlarla uğraşabilirlerdi. Bu yüzden şarj edilebilen güçlü fenerler kullanacak, vur-kaç taktiği ile karanlığa savaş açacaklardı. Adlarını da bulmaları zor olmadı: “Guerrilla Lighting” (Gerilla Aydınlatma). İlk etkinliğe arkadaş çevrelerinden 30 kişi toparlayarak çıktılar. Keyifli geçen gece ardından sonuçlar tahmin ettiklerinden iyi oldu. Hem etkinlik sırasında hem sonrasında çok büyük ilgi ile karşılaştılar ve 2007 senesi başında Londra’da düzenlenen “Switch on London” festivalinden davet aldılar. Dönüm noktası olan bu festival ile “Guerrilla Lighting” hem rüştünü ispatladı hem de hızla başka şehirlere kaydı.

Isle of Man, Finlandiya, Dublin, Belfast, Polonya, Portekiz derken 10 Ekim’de İstanbul’da gerçekleşecek. Etkinliğin felsefesini anlamak için guerrillalighting.net adresinde görebileceğiniz kendi tanımlamaları anlamlı (çeviri bana ait, metnin kendisi için: http://guerrillalighting.net/about/):

“Guerrilla Lighting” kötü aydınlatmaya karşı açılmış bir savaştır, “Guerrilla Lighting” ışığın gereksiz kullanımına karşıdır ancak en önemlisi, “Guerrilla Lighting” eğlenmek ve ışığın gücü hakkındaki farkındalığı artırmak ile ilgilidir.

Profesyonel olarak tasarlanmış mimari aydınlatma şehirlerimizin gece görüntüsünü güzelleştirir ancak enerjiye ihtiyaç duyar. İyi aydınlatmanın faydaları ile sorumsuzca harcanan enerji arasında doğru bir denge kurabilmek için daha fazla kontrol olmalı. Biz inanıyoruz ki bu kontrol aynı zamanda binaların mimari aydınlatmasını da kapsamalı.

– Bütün binaların aydınlatılmasına gerek yok ya da hepsi hak etmiyor, stratejik aydınlatma planları tüm şehirler için gerekli
– Mimari aydınlatma bir yarışma değildir, daha parlak daha iyi demek değildir!
– Yetersiz tasarlanmış ve montajlanmış aydınlatma önlenmeli, büyük parlak ofislerde bütün gece açık bırakılan aydınlatmalar kanunen yasaklanmalı

“Guerrilla Lighting” kaliteli aydınlatmayla, geçici ve sihirli anlar yaratır ve bunları kayıt eder. Kayıtları medya ve politikacılara göndererek kötü aydınlatmaya karşı harekete geçmeleri için teşvik eder.

Yaklaşık bir senelik bir hazırlık oldu bizler için. Hala ayrıntılar ile ilgili çalışıyoruz. İlk fikri paylaşmam ile ilk hazırlıkların tamamlanması arası geçen bu sürede birçok kez birçok kişiye neden bu etkinliğin önemli olduğunu, neler katabileceğini anlattım durdum. İnancım büyük. Bugüne kadar yaptığımız etkinliklerde tek amaç vardı. İlgili olabilecek herkesi (mimar, elektrik mühendisi, sektör, işveren vs vs.) eğitmek, ışık ve önemi üzerine bilinçlendirmek. Şimdiye kadar ulaştığımız kişi sayısı 10.000’leri bulsa da, elimizde ilk defa bu kadar büyük bir şans var. Daha büyük kitlelere daha hızlı bir şekilde ulaşmak. Haber değeri yüksek bir etkinliğe imza atıp (abartı gelebilir) milyonlara ulaşacağız. Mesajımızı iletebildiğimiz noktada ise dönüşlerini tüm sektör olarak yaşayacağız. Ben inanıyorum. Ama başarısını zaman gösterecek. O gece hepinizi, bu anları paylaşmaya Galata’ya bekliyoruz.

Kategoriler Editör'den
Emre Güneş: Emre Güneş, Ağustos Teknoloji neferi. PLD (Professional Lighting Design) Türkiye dergisi editörü. Endüstri Mühendisi. Galatasaray Üniversitesi Mezunu. Kurumsal hayatta geçirdiği 10 ay sonrası, aile şirketi içerisinde üzerine düşen görevleri yerine getirmek üzerine kariyerini çizdi. Hiç alakası olmadığı bir işe (editörlük), hiç alakası olmadığı bir sektörde (aydınlatma) girme sebebi de budur. 2006 yılından beri olan bu süreçte, sürekli olarak “aydınlatma tasarımı” ile ilgili okudu, yazdı, çizdi, gezdi, gördü, araştırdı ve etkinlikler düzenledi. 2014 yılı başında ticarete atılarak Ağustos Teknoloji’yi kurdu. İnovatif aydınlatma teknolojilerini Türkiye pazarı ile tanıştırıyor.
İlgili Yazı

This website uses cookies.